null Vastavoimia vihan kierteelle

Vastavoimia vihan kierteelle

Pelko ja viha ovat toisiaan ruokkivia voimia, joille kaivattaisiin maailmassa kipeästi tavallisten ihmisten vastareaktiota. Terroristien aseena on pelko, joka puolestaan on oivallinen käyttövoima rasismille, vihan ideologialle.

Tätä kirjoitettaessa Eurooppa on varuillaan al-Qaidan mahdollisten iskujen vuoksi. Tällä kertaa listalla ennakoidaan olevan paikkoja, joissa liikkuu paljon turisteja ja joilla on samalla symboliarvoa eurooppalaiselle kulttuurille, kuten Eiffel-torni ja Notre Dame Pariisissa. Kymmenien militanttien kerrotaan valmistautuneen iskuihin, joiden tarkoitus on kylvää mahdollisimman paljon tuhoa. Monet maat ovat kehottaneet kansalaisiaan olemaan valppaina ulkomailla matkustaessaan. Tuli iskuja tai ei, terroriverkosto on ikävä kyllä jo saavuttanut yhden tavoitteistaan: kylvänyt pelkoa ihmisten mieliin.

Pelon lietsominen on aina ollut terrorismin pääasiallinen ase, pommeja tehokkaampi. Tavoitteena on horjuttaa vihollisina pidettyjä valtioita ja yhteiskuntia ja saada niiden kansalaismielipide muuttumaan niin, että terrorijärjestö saavuttaa päämääränsä. Tämä ei koske vain ääri-islamisteja, vaan yhtä lailla esimerkiksi Pohjois-Irlantia ja baskimaata.

Terrorin yksi seuraus, kolikon kääntöpuoli on, että se antaa lisää voimaa rasismille. Ennakkoluulot ovat jo olemassa, mutta terrorin uhka antaa yleisesti hyväksytyn perusteen sanoa niitä ääneen. Tämä on nähtävissä monessa Euroopan maassa, joissa viholliskuvat ovat käypää valuuttaa kansalaiskeskustelussa ja jopa vaalitaisteluissa.

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä? Kaivataan lisää ihmisiä ja yhteisöjä, jotka sanovat ”ei” väkivallan ja vihan kierteelle. Tarvitaan rauhaa rakentavia yhteyksiä valtioiden ja uskontokuntien välillä niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin paikallisesti. Sellaisia kuin muslimien ja kristittyjen ystävyysviikko, jota vietetään myös Vantaalla marraskuun lopussa.

Kaikkein eniten tarvittaisiin näkyvää islamilaista rauhanliikettä, tavallisten muslimien isoa kansanliikettä, joka sanoisi jyrkästi ”ei” terrorille ja samalla pelolle ja vihalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.