null Vauhdin hurmaa

Henry Koivuluoma harjoittelee kartingia ensi talvena Italiassa kahden viikon ajan.

Henry Koivuluoma harjoittelee kartingia ensi talvena Italiassa kahden viikon ajan.

Vauhdin hurmaa

Henry Koivuluoma istui mikroauton rattiin 4-vuotiaana.

Henry Koivuluoma, 14, valmistautuu ajoharjoituksiin Tattarisuon mikroautoradalla. Ennen radalle lähtöä on tehty muutakin kuin vedetty ajohaalari päälle ja puhdistettu kypärän visiiri. Ajoon valmistautumisessa ja auton huollossa voi kulua puolitoista tuntia aikaa.

Koivuluoma pyytää isäänsä laskemaan renkaiden paineita, mutta minkälaisilla rengaspaineilla Henry ajaa? Oikeanlainen rengaspaine on testaustyön tulos, joka on salaisuus. Sitä ei pidä paljastaa kilpailijoille.

Ensimmäisen kerran Koivuluoma hyppäsi mikroauton kyytiin 4-vuotiaana. Nykyisin hän kilpailee Karting Formula 3 luokassa. Ensi kauden tavoitteena on Suomen mestaruus ja pääsy Euroopan mestaruussarjaan karsintakilpailun kautta.

— Unelmani on ura Formula 1 -kuljettajana, Koivuluoma haaveilee.

Yli sata kierrosta illassa

Päiväkummussa asuva Henry Koivuluoma käy mikroautoradalla harjoittelemassa kolme tai neljä kertaa viikossa. Illan aikana hän ehtii kiertää runsaan kilometrin radan yli sata kertaa. Koivuluoma viihtyy radan tuntumassa muutenkin.

— Viime kesänä sain mikroautoradalta kesätöitä. Leikkasin nurmikoita, hoidin vuokra-autotoimintaa ja korjasin autoja.

Isä muistuttaa, että koulunkäynti on ykkösjuttu. Se pitää hoitaa, vaikka harrastuksen parissa kuluukin paljon aikaa.

— Liikunta ja käsityöt ovat kivoja aineita. Kieliä pitäisi opiskella paljon, Havukosken koulun kahdeksatta luokkaa käyvä Koivuluoma sanoo.

Koivuluoman pikkuveljet harrastavat myös kartingia. Pikkusisko on pitänyt ajamisessa taukoa tämän vuoden. Isäkin on harrastanut lajia, mutta äiti seuraa pojan kisat katsomosta.

Italiaan harjoittelemaan

Pelkkä ajoharjoittelu ei riitä Karting Formula 3 -luokassa menestymiseen. Henry Koivuluoma pitää yllä fyysistä kuntoa salibandy-treeneillä ja fysiikkaharjoituksilla. Viime talvena Koivuluoma kävi kuntosalilla treenamassa juoksumatolla ja soutulaitteella.

— Ajaminen tuntuu käsissä ja niskassa. Lihasten pitää olla kunnossa, poika kertoo.

Karting Formula 3 -luokassa auton ja kuljettajan on painettava yhteensä vähintään 145 kiloa. Painoa ei saisi olla paljon sen enempää, sillä jokainen yli menevä kilo hidastaa ajonopeutta.

— Lasken jonkun verran kaloreita. Ostan kyllä herkkuja, jos mieli tekee. Kisaviikonloppuina olen tiukkana. Mitään mässyjä ei silloin syödä.

Koivuluoman harrastus maksaa noin 25 000 euroa vuodessa. Isän mukaan harrastukseen kuluu kaikki ylimääräinen oma raha. Loppusumma kerätään sponsoritukena. Rahaa hupenee muun muassa kilpailujen osallistumismaksuihin, kisamatkoihin, tekniikkaan ja varaosiin. Yhden kisaviikonlopun aikana kuluu neljä tai viisi rengassarjaa.

Ensi talvena Koivuluoma lähtee Italiaan Gardajärvelle treenamaan kahdeksi viikoksi. Lumisessa ja kylmässä Suomessa kun ei voi talvisin harjoitella ulkona, eivätkä hitaammat ja lyhyemmät sisäradat vedä vertoja ulkoradoille.

— On tärkeää, että oikeanlainen ajotuntuma säilyy talvellakin.

Hoitajat leikkasivat ajohaalarin

Mikroautoradalla Henry Koivuluoman auton nopeus voi olla jopa 115 kilometriä tunnissa. Kovassa vauhdissa sattuu myös kolhuja. Uusien osien vaihtaminen autoon on arkipäivää. Kuljetuskopista löytyy puhki mennyt etupuskuri ja kaksi käyttökelvottomaksi vääntynyttä rattiakselia.

Koivuluoma itse on onneksi selvinnyt kolhuista säikähdyksellä. Toissa vuonna ambulanssi kuljetti niskansa loukanneen Koivuluoman radalta sairaalaan. Äiti soitti pian sairaalasta isälle ja kertoi pojan olevan kunnossa siitä päätellen, että tämä kiukutteli jo hoitajille.

— Hoitajat leikkasivat ihan uuden ajohaalarin rikki, vaikka olisin saanut sen itsekin pois päältä, Koivuluoma harmittelee.

Vaikka unelma Formula 1 -kuljettajan työstä ei toteutuisikaan, Koivuluoma toivoo työskentelevänsä tulevaisuudessa tavalla tai toisella autourheilun parissa.

— Kaikkein parasta kartingissa on vauhti, ajaminen on aina yhtä hauskaa. Tää on vaan mun laji.

Henry Koivuluoma ajaa karting-kauden päätöskilpailun Porissa 26.–27.9.

 

Jaa tämä artikkeli: