Vieraana: Inkerintyön veteraani Pentti Smeds

Vieraana: Inkerintyön veteraani Pentti Smeds

Kuka olet ja mitä teet?

– Olen toiminut seurakuntapappina Kymenlaaksossa, pisimpään Valkealan seurakunnassa. Olen ollut jo muutaman vuoden eläkkeellä, mutta edelleen almanakkaani tulee viikoittain hengellisiä tapahtumia. Toimin Suomen Raamattuopiston vapaaehtoisena julistustyöntekijänä.

Keitä ovat inkerinsuomalaiset?

– Inkerinsuomalaiset ovat niiden suomalaisten jälkeläisiä, jotka 1600-luvulla Ruotsin kuninkaan kehotuksesta siirtyivät Savosta ja Karjalasta Suomenlahden kaakkois- ja eteläpuolelle alueille, jotka olivat joutuneet Ruotsin vallan alle. Neuvostoliiton aikana tämä suomalaisväestö pakkosiirrettiin Siperiaan, josta he saivat asteittain palata vasta 1950-luvulla.

– Presidentti Mauno Koiviston aloitteesta inkerinsuomalaisille annettiin oikeus siirtyä Suomeen niin sanottuina paluumuuttajina. Heitä on nyt jo kymmeniätuhansia.

Miksi teet työtä vapaaehtoisena Inkerin kirkossa?

– Olen tehnyt vaimoni kanssa työtä Inkerin kirkossa 25 vuoden ajan ja viettänyt siellä suurimman osan vapaa-ajastani. Sytykkeenä työhön oli tutustuminen Siperiasta palanneiden inkeriläisten elämänkohtaloihin ja heidän väkevät kertomuksensa siitä, miten Jumalan sanan lupaukset olivat heitä kantaneet ja auttaneet.

Mistä aiot saarnata Hakunilan kirkossa?

– Raamatuntekstien valvominen ja kristillinen toivo on sopiva teema inkeriläispäivälle. Luulen, että jaan saarnassani jotain siitäkin, mitä huivipäisiltä, uskovilta inkeriläismummoilta olen vuosien mittaan oppinut. Ja ehkä esittelen erään arvokkaan lahjan, jonka eräs inkeriläisvanhus minulle kerran antoi.


Inkerinsuomalaisten päivä ja messu su 16.11. klo 12 Hakunilan kirkossa. Lavrenchukin perheen konsertti klo 14. Kohtaamispaikkaillassa mukana Pentti ja Terhi Smeds klo 17.

Jaa tämä artikkeli: