null Vieraana: Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

Vieraana: Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

Lapselle riittävä vanhempi ei toteuta valmista kaavaa kasvatusoppaan tai kotoa opitun mallin mukaan, vaan seuraa lapsen luonnetta, taipumuksia ja tapaa olla vuorovaikutuksessa.

Mikä vanhemmuudessa on nykyään haastavaa?

– Tietysti kaikki ne miljoona asiaa, mitkä ennenkin. Tämän päivän erikoispulmana on, että nuorissakin vanhemmissa on paljon sellaisia, jotka eivät ole olleet samankaltaisen sosiaalisen median tai digitaalisen maailman kanssa tekemisissä kuin heidän lapsensa nyt ovat. Siitä seuraa hämmennystä ja neuvottomuutta.

Mitä tehdä hetkinä, jolloin tekisi mieli irtisanoa koko vanhemmuus?

– Jokaisella on sellaisia hetkiä joskus, mutta jos niitä on usein ja toistuvasti, on hyvä pysähtyä miettimään, mikä hommassa erityisesti mättää. Pysähtyminen ja itsensä ja omien tunteiden kuunteleminen on ylipäätään vanhemmuudessa tavattoman tärkeää.

– Jos väsymys liittyy omaan masennukseen tai työhuoliin, lapsen on tärkeää tietää, että äidin tai isän uupuminen tai poissaolevuus ei ole lapsen syytä. Vanhempien pitää kertoa, että tilanne on tilapäinen, se menee ohi, eikä johdu lapsesta.

Mitä vanhemmuus antaa?

– Vanhemmuus antaa tunteen ja kokemuksen siitä, että on jonkun ihmisen kasvulle ja kehitykselle ehdottoman välttämätön – ei ole epäselvyyttä, olenko tärkeä vai en.

– Kaikenlaiset arkiset asiat kuuluvat välttämättä vanhemmuuteen, mutta kun huomaa, että voi olla eräänlaisena kätilönä lapsen hyvien ominaisuuksien, vaikka liikunnallisten, musiikillisten tai muiden taitojen, kehittymiselle, niin sehän on ihan mielettömän palkitsevaa.

Minkälainen vanhempi on lapselle riittävä?

– Lapselle riittävä vanhempi on sellainen, joka ei toteuta valmista kaavaa kasvatusoppaan tai kotoa opitun mallin mukaan, vaan seuraa lapsen luonnetta, taipumuksia ja tapaa olla vuorovaikutuksessa ja sopeuttaa oman toimintansa ja käytöksensä sen mukaan.

Jaa tämä artikkeli: