Vieraana: Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala

Vieraana: Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala

Työpaikkasi on piispainkokouksen kanslia. Mitä siellä tehdään?

– Piispainkokouksen kanslian tärkein tehtävä on valmistella piispainkokoukseen tulevat asiat. Esimerkiksi kaikki kirkolliset kirjat, kuten Raamattu, virsikirja, rippikoulukirjat ja kirkkokäsikirja, käyvät ennen hyväksymistä piispainkokouksessa. Tällä hetkellä vuorossa on virsikirjan lisävihko.

Mitä on puhdas oppi?

– Luterilaisen käsityksen mukaan kirkon oikea oppi perustuu Raamattuun. Sen lisäksi tarvitaan Raamatun käyttöä ohjaavaa kirkollista perinnettä ja sitä tulkitsevaa opetusvirkaa eli piispoja ja pappeja.

– Tärkeää olisi myös löytää oikea tasapaino koko kirkkokansan uskonkokemuksen ja opetusvirassa toimivien näkökulmien kesken.

Kuka piispoista hallitsee puhtaan opin?

– Kukin piispa vastaa hiippakunnassaan oikeasta opista. He ovat tehtävissään tasavertaisia. Piispat tekevät työtä myös yhdessä, kun he esimerkiksi piispainkokouksessa pohtivat oppiin kuuluvia asioita ja tekevät niistä koko kirkkoa koskevia päätöksiä.

Mikä on suhteesi Vantaaseen?

– Olen työskennellyt pastorina Korson ja Hämeenkylän seurakunnissa ennen nykyistä tehtävääni. Voin sanoa, että vaikka lähdin Vantaalta, niin Vantaa ei lähde minusta. Tulen Tikkurilaan puhumaan ja pohtimaan oppia ja sen ehtymättömiä tulkintoja.


Uskon hämärässä -keskusteluilta su 9.11. klo 18 seurakuntien talon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Kuka hallitsee puhtaan opin? – Vai voiko sitä sotkua hallita kukaan? Alustajana teologian tohtori Anna-Kaisa Inkala.

Jaa tämä artikkeli: