Vieraana: Radiokuuluttaja Timo Teräsvuori

Miten äänenkäyttö on sinulle tuttua?

– Työskentelen Yle Radio 1:n pääkuuluttajana. Mikrofoniin olen puhunut myös avustaessani jumalanpalveluksissa.

Vierailet Hämeenkylän kirkossa. Mitä tilaisuudessa tapahtuu?

– Kerron siellä ajatuksiani äänenkäytöstä ja ääneen lukemisesta, ja teemme pieniä ääniharjoituksia. Tilaisuudesta hyötyy kuka tahansa, joka joskus sanoo jotakin.

Mihin äänenkäytössä kannattaa kiinnittää huomiota?

– Kannattaa rauhoittua ja luottaa siihen, että hengitys kulkee itsekseen. Jokainen osaa puhua ja jokaisen ääni on arvokas. Vuosien mittaan äänenkäyttöön voi tulla tottumuksia, joiden vuoksi ääni ei enää soi kuten sen kuuluisi. Jos ääni väsyy tai käheytyy tai tuntuu, ettei jaksa puhua pitkään, kannattaa kääntyä ääniterapeutin puoleen.

Minkä pikaniksin antaisit yleisön eteen menevälle puhujalle?

– Mieti, miten aloitat puhumisen. Harjoittele lausumalla ensimmäinen virke viisikymmentä kertaa ääneen. Kun tiedät, että ensimmäinen virke tulee suusta ulos, loppukin sujuu.

Kuuluuko sana? – koulutus äänenkäytöstä la 6.9. klo 10 Hämeenkylän kirkossa, Auratie 3.