null Viiniä ja virsiä -illoissa saa veisata toivevirsiä rennosti baarissa – ”Tanniininen”, ”Täyteläinen”, ”Ei ainakaan kuiva”, luonnehtivat osallistujat

Suvi Tervo (kukkakuvioisessa puserossa) ja Jecy Parkkila (sinisessä puserossa) olivat mukana Kallion seurakunnan Viiniä ja virsiä -illassa ensimmäistä kertaa. Ilta järjestettiin HOB-baarissa Kalasatamassa.

Suvi Tervo (kukkakuvioisessa puserossa) ja Jecy Parkkila (sinisessä puserossa) olivat mukana Kallion seurakunnan Viiniä ja virsiä -illassa ensimmäistä kertaa. Ilta järjestettiin HOB-baarissa Kalasatamassa.

Hyvä elämä Hengellisyys

Viiniä ja virsiä -illoissa saa veisata toivevirsiä rennosti baarissa – ”Tanniininen”, ”Täyteläinen”, ”Ei ainakaan kuiva”, luonnehtivat osallistujat

Kallion seurakunnan järjestämässä tapahtumassa voi toivoa omaa lempivirttä ja halutessaan jakaa myös siihen liittyvän muiston. Viiniä ja virsiä -illat tekevät näkyväksi sen, kuinka suuria tunteita virsiin voi liittyä.

HOB-baarissa Isoisän sillan kupeessa Kalasatamassa tuoksuu popcorn. Sitä on pienissä kulhoissa baaripöydissä, ja kohta pöydillä on myös virsikirjat ja vapaavalintaiset, tiskiltä itse ostettavat juomat. Alkamassa on Kallion seurakunnan Virsiä ja viiniä -ilta, ja paikalla ovat jo Kallion seurakunnan pappi Saimi Kautonen sekä seurakunnan vapaaehtoinen Saana Pukkio, joka toimii myös illan juontajana.

– Tunnen Kallion seurakunnan papin Visa Viljamaan seurakunnan jutuista. Oli joskus puhetta siitä, että tykkään hirveästi laulaa virsiä. Messut ovat kivoja, mutta siellä lauletaan virsiä, jotka joku toinen on valinnut. Puhuttiin, että voisiko olla jotakin tällaista ja siitä se idea sitten lähti, Pukkio kertoo.

Virsiä ja viiniä -iltojen konsepti oli jo olemassa ja tuntui sopivan erinomaisesti Kalasatamaan, jossa Kallion seurakunnalla ei ole omia tiloja. Täällä toimintaa on jo aiemminkin järjestetty baarissa. 

Nyt Kalasataman urbaanissa ympäristössä veisataan noin kerran kuukaudessa. Joka kerta paikalla on ollut monen ikäistä porukkaa, niin vanhoja tuttuja kuin uusia kasvoja. Onpa mukaan tullut joskus baarikävijöitä ihan ex temporekin.

– Täällä saa laulaa mukana, mutta saa tulla vain kuuntelemaan ja nauttimaan tunnelmasta, Pukkio muistuttaa.

Ajattelen, että musiikilla ja virsillä pystyy ilmaisemaan erilaisia tunnetiloja, sekä iloa että surua.

Viiniä ja virsiä -illoissa lauletaan enimmäkseen sitä, mitä osallistujat toivovat. Alkuvirsi liittyy kuitenkin aina kulloiseenkin ajankohtaan, tarvittaessa soveltaen. Lopuksi lauletaan jokin iltavirsi ja pappi lausuu Herran siunauksen.

– Ihmiset saattavat kertoa virsiin liittyviä muistoja, mutta pääpaino on aina laulamisessa, Saimi Kautonen kertoo.

– Kun meillä on ammattimuusikko mukana, kaikki toiveet onnistuvat, hän jatkaa.

Illat tekevät näkyväksi sen, kuinka suuria tunteita virsiin voi liittyä. Saana Pukkio kiteyttää asian hyvin kuvatessaan suhdettaan virsiin.

– Ajattelen, että musiikilla ja virsillä pystyy ilmaisemaan erilaisia tunnetiloja, sekä iloa että surua. Sellaisiakin asioita, joita ei sanoilla tavoita.

Viiniä ja virsiä -illoissa on mukana aina kanttori. 13. maaliskuuta vuorossa oli Tommi Niskala Kallion seurakunnasta, joka säestämisen ja laulamisen lisäksi kertoi myös mielenkiintoista taustatietoa joistakin virsistä.

Viiniä ja virsiä -illoissa on mukana aina kanttori. 13. maaliskuuta vuorossa oli Tommi Niskala Kallion seurakunnasta, joka säestämisen ja laulamisen lisäksi kertoi myös mielenkiintoista taustatietoa joistakin virsistä.

Synkkien virsien ystävä toivoo loppumodulaatiota

Tänään 13. maaliskuuta aloitetaan virrellä 313 Eteesi, armon Jumala. Sen jälkeen siirrytään toivevirsiin.

Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala on saanut mahdutettua sähköpianon muutoinkin ahtaaseen baarin nurkkaan ja jakaa laulun lomassa knoppitietoa joistakin virsistä. Kuka olisikaan esimerkiksi arvannut, että virren 78 Vieraalla maalla kaukana voi laulaa myös The House of The Rising Sunin eli Nousevan auringon talon sävelellä? 

Noin tunnin aikana lauletaan niin monta virttä ja niin pontevasti, että hyvä jos kukaan ehtii välissä viiniä, olutta, lonkeroa tai limsaa hörppäistä. Suvi Tervo toivoo virttä 341, Kiitos sulle Jumalani, a-sävelellä.

– Tästä tulee lapsuus mieleen, hän perustelee valintaansa.

Paastonajan alkaminen ja pääsiäisen lähestyminen tuntuu vaikuttavan toiveisiin. Ehkä Euroviisu-kevätkin hieman: Iida Silfverhuth nimittäin toivoo Tiellä ken vaeltaa -virttä loppumodulaatiolla.

Jecy Parkkila, Iida Silfverhuth ja Joni Sallantaus keskittyivät laulamiseen.

Jecy Parkkila, Iida Silfverhuth ja Joni Sallantaus keskittyivät laulamiseen.

Joni Sallantaus on mukana Viiniä ja virsiä -illassa toista kertaa. Edelliskerralla hän tuli mukaan kuorokavereitten pyynnöstä, nyt Silfverhuthin seurassa. 

– Halusimme tulla laulamaan vähän rennommassa ympäristössä. Ei tuntunut mitenkään oudolta laulaa virsiä baarissa, Sallantaus sanoo.

Lempivirsistä kysyttäessä Sallantaukselle tulee ensimmäisenä mieleen virsi 105 Aurinkomme ylösnousi.

– Olin kuoroleirillä, ja kuoronjohtaja innostui laulattamaan myös virsiä. Joku ehdotti tuota ja pikkuhiljaa siellä leirillä se sekoittui Kikan Huone 105 -kappaleeseen.

Kaksikko tunnustautuu vanhojen ja synkkien virsien ystäväksi.

– Lempivirttäni 310 Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on veisattiin, kun me tulimme paikalle, joten sitä en voinut toivoa tänään uudestaan. Se on sellainen synkkä virsi,  Silfverhuth sanoo.

Viiniä ja virsiä -illoissa juomat ostetaan itse. Osa juo alkoholia, osa alkoholittomia juomia – pääasia on laulaminen rennossa ympäristössä.

Viiniä ja virsiä -illoissa juomat ostetaan itse. Osa juo alkoholia, osa alkoholittomia juomia – pääasia on laulaminen rennossa ympäristössä.

Virret lohduttavat ja muistuttavat lapsuudesta

Entiset työkaverit Jecy Parkkila ja Suvi Tervo olivat Viiniä ja virsiä -illassa ensimmäistä kertaa.

– Virsien laulaminen baarissa tuntui syntiseltä mutta hyvältä, Parkkila sanoo.

Virret ovat hänelle rakkaita ja tuovat muistoja mieleen. Hän kuuntelee ja laulaa niitä kotonakin ja kertoo saavansa virsistä voimaa, neuvoja ja lohdutusta.

– Tulen vanhoillislestadiolaisesta perheestä. Siellä näitä asioita ei olisi voinut yhdistää, baarihan on pahuutta. Olen lähtenyt yhteisöstä parikymppisenä ja muuttanut Oulusta Helsinkiin. Sen jälkeen olen etsinyt omaa uskoa ja tämä on lähellä sitä. Oma uskoni ei ole tuomitsevaa, Parkkila sanoo.

– Minulla on vähän samanlaista taustaa, olen helluntailaisesta perheestä. Kokemuksena tämä Viiniä ja virsiä -ilta oli tosi hyvä, Tervo kertoo.

Veisaamisen ja Herran siunauksen jälkeen osa lähtee nopeasti kotia kohti, osa jää vielä juttelemaan. Papeillakaan ei ole kiire.

Lopuksi on kysyttävä muutamalta osallistujalta, kuinka kulunutta iltaa voisi kuvailla viinitermein.

– Tanniininen, Iida Silfverhuth muotoilee.

– Pehmeä, kuvailee Joni Sallantaus.

– Hedelmäinen. Täyteläinen, luonnehtii Suvi Tervo.

– Yleensä tykkään kuivista viineistä, mutta tämä ei ollut ainakaan kuiva, Jecy Parkkila sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Useampi kuin joka kymmenes virsi alkaa sanalla oi – viisi tuttua ja turvallista sanaa veisaajalle

Hengellisyys

Kun virsien yleisimmät aloitussanat laitetaan peräkkäin, saadaan hurskaalta kalskahtava lause ”Oi Jeesus nyt Herra on.” ChatGPT sepitti ihan uuden, noilla sanoilla alkavan virren.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.