Kasvavaan Kalasatamaan rakentuu seurakunta, jossa ei ole seiniä
Kallion seurakunta etsii tapoja, joilla Kalasataman asukkaat voivat kokea seurakunnan omakseen ja tukea toisiaan ilman omia toimitiloja.
Seurakunta ei ole rakennus, toimitila tai tietynlainen tapa toimia. Sen sijaan se syntyy ihmisistä, jotka etsivät yhdessä yhteisöllisyyttä, hengellisyyttä ja tukea arkeen.
Näin ajattelee Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa, joka kehittää uudenlaista työtapaa Kalasataman alueella yhdessä tälle vuodelle palkatun projektityöntekijän Hilpi Perttulan kanssa. Projektin nimi on Seurakunta ilman seiniä.
– Kirkon perinteinen tapa toimia on se, että uudelle asuinalueelle hankitaan kappeli tai muu tila, ja sinne kutsutaan ihmisiä. Nyt lähdemme liikkeelle ihmisten tarpeista ja etsimme ratkaisuja niihin, Viljamaa sanoo.
”Ilman seiniä” ei ole vain kielikuva. Tällä hetkellä Kallion seurakunta kohtaa Kalasataman alueen seurakuntalaisia Kauppakeskus Redin Silta-nimisessä toimitilassa, jossa se on vuokralaisena Paavalin seurakunnan ja Jouluradion kanssa. Tilasta luovutaan tämän vuoden elokuussa.
Tukiverkkoja, yhteisöllisyyttä ja riskien hallintaa
Kalasatama ja siihen kiinteästi liittyvä Sompasaari muodostavat kehittyvän kaupunginosan, jonka alueella asui vuoden 2022 alussa yhteensä 8 220 ihmistä. Kun Kalasataman alue valmistuu 2030-luvun loppuun mennessä, asukkaita on nykyisten arvioiden mukaan 30 000.
Visa Viljamaa on kohdannut alueen asukkaita erityisesti kastejuhliin ja hautajaisiin liittyvissä keskusteluissa. Näiden tapaamisten perusteella hän luonnehtii kalasatamalaisia urbaaneiksi, ennakkoluulottomiksi, kokeilunhaluisiksi ja yhteisöllisyyttä kaipaaviksi. Viljamaa puhuu myös uudisraivaajahengestä, jota tarvitaan, kun monet palvelut ovat vielä rakenteilla.
– Kalasataman asukkailla on oma kaupunginosaidentiteetti. Fyysisesti Kallion kirkko on vain kahden kilometrin päässä, mutta henkinen välimatka voi olla suurempi.
Kun ihmiset käyvät toisilleen tutuiksi ja luottamus kasvaa, ehkä myös kotien ovet voisivat avautua.
Seurakunta ilman seiniä -projektin tavoitteiksi on kirjattu yhteisöllisyyden lisääminen, perheiden tukiverkostojen vahvistaminen ja alueen eri toimijoiden vuorovaikutuksen vahvistaminen. Hankesuunnitelman mukaan tällaiset asiat voivat ennaltaehkäistä yhteiskunnallisten ongelmien kärjistymistä.
Kirkon näkökulmasta kasvavan alueen riskinä nähdään se, jos paikallisidentiteetti muodostuu seurakunnan kannalta ulossulkevaksi. Siksi alueelle pyritään luomaan toimintamalleja, jotka turvaavat sen, että ihmiset kokevat seurakunnan merkitykselliseksi.
Ensimmäisessä vaiheessa tammi- ja helmikuussa asukkaiden tarpeita kartoitetaan osallistavan suunnittelun menetelmillä. Viljamaan mukaan kartoitusta tehdään kasvokkain keskustellen ja sosiaalisen median kautta tehtävillä kyselyillä.
– Yhteydenotot ja ajatukset ovat todella tervetulleita. Jos elämässäsi on sellainen hetki, että haluat olla mukana rakentamassa yhteisöllisyyttä tai syventää hengellistä puolta itsessäsi, minut saa kutsua kylään tai vaikka baariin juttelemaan.
Uusia alkuja luvassa vielä tänä vuonna
Selvitysten pohjalta Kallion seurakunta alkaa järjestää toimintaa, joka voi olla esimerkiksi kodeissa kokoontuvia lasten kerhoja tai ravintoloissa järjestettäviä kursseja. Visa Viljamaan mukaan tulevana keväänä tehdään todennäköisesti retkiä yhdessä alueen asukkaiden kanssa.
– Keväällä ja joulun alla voisimme järjestää alueella jonkin näkyvän tapahtuman. Tässä vaiheessa en halua määritellä tämän valmiimpia malleja. Seurakunnan toiminta voi olla mitä vain.
Alustavassa kartoituksessa on käynyt ilmi, että erityisesti Kalasataman lapsiperheet kaipaavat tukea. Osalla alueelle muuttaneista vanhemmista ei ole tukiverkkoja lähellä.
– Toivon, että pystymme hyödyntämään taloyhtiöiden kerhotiloja ja alueen muiden toimijoiden kuten kaupungin ja kolmannen sektorin tiloja. Kun ihmiset käyvät toisilleen tutuiksi ja luottamus kasvaa, ehkä myös kotien ovet voisivat avautua.
Projektin kokemusten perusteella tuotetaan opas, jota seurakunnat voivat käyttää samankaltaisissa toimintaympäristöissä. Omien tilojen puuttuminen ei ole ohimenevä ilmiö, sillä Helsingin seurakunnat karsivat tilojaan. Neljäsosa nykyisistä tiloista jää pois käytöstä.
Yksi avoimista kysymyksistä on se, missä kasvavan kaupunginosan jumalanpalvelukset järjestetään tulevaisuudessa.
– Milloin ja miten ovat vielä avoimia kysymyksiä. Tämä hanke ei ole julkilausuma siitä, että seurakunnalla ei koskaan olisi omaa tilaa Kalasataman alueella, Viljamaa sanoo.
Jos haluat olla mukana toiminnan kehittämisessä Kalasataman alueella, ota yhteyttä: Visa Viljamaa p. 050 461 9111, visa.viljamaa@evl.fi, Twitter ja Instagram @visapos.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Visa Viljamaalle kristillisyys ei ole harrastus vaan matka: ”Keskeneräisyyden kautta löytyy syvempi taso olla yhteydessä toisiin”
HengellisyysVisa Viljamaa käyttää papin työssä perinteisten tapojen lisäksi mielellään sosiaalista mediaa.