null Viisautta etsimässä

Viisautta etsimässä

Informaatiota maailmassa on entistä enemmän, mutta onko viisautta? Netissä on paljon tietoa, mutta tieto ja viisaus eivät ole sama asia.

Nopealla googlauksella löytää faktoja, joiden saamiseksi ennen olisi joutunut tutkimaan hyllykaupalla kirjoja. Mutta lisääntyvä nippelitiedon määrä ei näy kasvavana sivistyksenä. Sen huomaa, jos käy seuraamassa nettikeskusteluja ja katsoo televisiota.

Väitän, että tulevaisuuden menestyjät ovat niitä, jotka osaavat poimia nippelitiedon virrasta olennaiset asiat ja pystyvät hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia. Kun tieto pirstaloituu, tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät lukemansa.

Viisaus on kuitenkin enemmän kuin asioiden ymmärtämistä. Olennaista viisaudessa on kyky ymmärtää eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Vielä parempi on, jos tähän liittyy empatia. Viisas ihminen osaa katsoa asioita eri näkökulmista ja uskaltaa kyseenalaistaa myös omat ajatuksensa. Silti hän ei ole tuuliviiri, joka yhtenä päivänä on yhtä mieltä ja toisena toista. Viisauteen sisältyy jo Raamatussa korkea moraali, pyrkimys hyvään. Samalla viisauteen kuuluu nöyryys: viisas tunnustaa omat puutteensa. Viisautta voi jossakin määrin oppia, mutta usein siihen liittyy elämän koulua, vaikeitakin kokemuksia. Toki kovat kokemukset eivät aina viisastuta, ne voivat myös katkeroittaa.

Viisauteen voi tutustua kirjoissa. Kesällä luin ruotsalaisen Stefan Einhornin kirjan Aidosti viisas, sitä ennen Nelson Mandelan johtajuusoppeja käsittelevän kirjan ja nyt viimeksi piispa Juha Pihkalan ja tähtitieteilijä Esko Valtaojan keskustelukirjan. Kaikista voisi varmaan oppia jotain, jos ehtisi pysähtyä. Nykyinen 24/7-yhteiskunta ei tue viisautta.

Mandela toimi viisaasti johdattaessaan rotusorron tuhoaman Etelä-Afrikan kohti kansallista sovintoa. Hän ei vankilasta vapauduttuaan lyönyt vastustajiaan lyttyyn, vaan voitti puolelleen heidän sydämensä opiskelemalla heidän ajatteluaan ja kulttuuriaan. Valtaoja ja Pihkala puolestaan kykenevät luomaan siltoja tieteen ja uskon välille, koska he ovat vilpittömän kiinnostuneita siitä, mitä toinen sanoo ja miksi. Sellaista asennetta tähän vastakkainasettelujen maailmaan tarvittaisiin paljon enemmän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.