null Viisi kysymystä enkeleistä

Viisi kysymystä enkeleistä

Toimittaja-kirjailija Olli Seppälä on perehtynyt enkeleihin muun muassa kirjoittamalla niistä kirjoja. Mikkelinpäivän kunniaksi hän vastaa enkelikysymyksiin.

1. Mikä on enkeleiden tehtävä?

— Kristinuskossa enkelin ensisijainen tehtävä on olla Jumalan varjeluksen ja läsnäolon vertauskuva.

— Enkelillä on eri aikoina ja eri perinteissä nähty olevan monia tehtäviä. Enkeli varjelee, tuo viestejä, selittää viestejä, on välittäjä ihmisen ja Jumalan välillä, sotii taivaassa pahan valtoja vastaan, liikuttaa taivaankappaleita sekä vaikuttaa erilaisten asioiden ja materiaalien kautta.

— Erilaisten salatieteiden ja New Agen enkelikäsitykset poikkeavat paljon kristillisestä enkelikäsityksestä.

2. Mitä Raamatussa sanotaan enkeleistä?

— Enkelit ovat Jumalan luomia henkiolentoja, todellisuuden osia, sanansaattajia. Enkelit kuvataan Raamatussa yleensä nuorukaisina, valkoasuisina ihmishahmoina. Mutta myös vertauskuvina, kuten tulenliekkinä, tuulena ja pilvinä.

— Enkeli-sana mainitaan Raamatussa yli 300 kertaa, josta Uudessa testamentissa yli 200 kertaa. Vanhassa testamentissa puhutaan myös kerubista, joka on yksi enkelihahmo.

3. Miksi enkelit usein yhdistetään lapsiin?

— Virallisesti mikkelinpäivä ei ole enää lasten ja enkeleiden päivä, vaan pelkästään enkeleiden päivä. Lapset kuitenkin yhdistetään enkeleihin viattomuuden ja sadunomaisuuden tähden. Lapsille enkelit ovat hyviä ja kauniita suojelijoita. Lapsia on myös pidetty enkeleinä, viattomina ja pyyteettöminä.

— Mikkelinpäivän nimi tulee Mikaelista, joka ei ole mikään ”lapsille sopiva enkelihahmo”, vaan taivaan sotajoukkojen päällikkö, enkeliruhtinas ja ylienkeli.

4. Voiko ihminen olla enkeli?

— Ei voi. Paitsi tietysti vertauskuvallisessa merkityksessä, eli jos hän toimittaa pyyteettömästi hyviä asioita ja auttaa ratkaisevalla hetkellä. Kilttiä ihmistä sanotaan enkeleiksi, samoin rakastettavaa nuorta naista.

— Ajatus, että ihmisistä tulisi kuoleman jälkeen enkeleitä, on epälooginen ja hassu. Ei ihminen vaihda kuoltuaan lajia. Sielu on kuolematon, mutta ihminen pysyy ihmisenä.

5. Olli Seppälä, miksi olet kiinnostunut enkeleistä?

— Koska enkelit ovat vakavasti otettavia ja humoristisia samaan aikaan. Populaarikulttuurin enkelikuva ja 1990-luvun alun enkelibuumi saivat minut kiinnostumaan aiheesta syvemmin. Enkeleillä on filosofiset ja teologiset ulottuvuuteensa.

— Angelologia eli oppi enkeleistä on oma kiehtova maailmansa, josta päästään sujuvasti demonologiaan eli langenneiden enkeleiden maailmaan. Hyvät ja pahat enkelit edellyttävät toisiaan, mutta olen huomattavasti kiinnostuneempi hyvistä.


Koko perhe kirkkoon

  • Mikkelinpäivän perhejumalanpalvelus su 3.10. klo 10 Hämeenkylän kirkossa. Enkelien sunnuntaina tutkitaan enkelien tehtäviä ja merkitystä sekä lauletaan enkeliaiheisia virsiä ja lauluja. Mukana Hämeenkylän kamarikuoro. Kirkkohetken jälkeen keittolounas 5 euroa/perhe.
  • Mikkelinpäivän perhemessu su 3.10. klo 10 Korson kirkossa. Mukana Kulomäen koulun oppilaita. Messun jälkeen kellotapulin juurelle istutetaan yhtä monta kukkasipulia kuin korsolaisia lapsia on kastettu vuoden aikana. Alakerran seurakuntasalissa on tarjolla keittolounas.
  • Perhemessu su 3.10. klo 10 Rekolan Pyhän Andreaan kirkossa. Mukana Vivido-lapsikuoro, klarinettia soittava Kata Vesanto ja selloa soittava Milla Antikainen. Messun jälkeen kirkkokahvit ja -mehut.
  • Perhemessu su 3.10. klo 12 Kivistön kirkossa. Enkelikirkkoon saa tuoda mukana oman enkelinsä joko näkyvällä tai näkymättömällä tavalla. Saarnassa kerrotaan Annasta, joka kulkee enkelin kanssa. Käytetään lasten virsikirjaa.
  • Mikkelinpäivän mukulamessu su 3.10. klo 15 Pyhän Annan lastenkirkossa. Messussa voi laulaa, rukoilla, kuunnella, katsella, liikkua ja hiljentyä. Mukana Kuunloiste-kuoro ja mukulabändi.
  • Mikkelinpäivän perhemessu su 3.10. klo 15 Tikkurilan kirkossa. Päiväkerholaiset ja pyhäkoululaiset laulavat. Messun jälkeen tarjoilua.
  • Myrtsimessu su 3.10. klo 17 Myyrmäen kirkossa. Messussa on aiheena suojelusenkeli. Mukaan voi ottaa omat enkelinsiivet tai tulla askartelemaan sellaiset kello 16.30 alkaen. Mukana Jari Niemelän enkelibändi. Ennen messua pappi on tavattavissa keskustelua ja rippiä varten takkahuoneessa kello 16 alkaen. Messun jälkeen tarjoilua.

Mikkelinpäivää eli enkelien sunnuntaita vietetään su 3.10.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.