null Viittomakieltä osaava diakoni auttaa kuuroja asioimaan kuulevien kanssa – ”Kyse on ihmisarvosta”

Seija Einola pitää viittomakielen visuaalisuudesta.

Seija Einola pitää viittomakielen visuaalisuudesta.

Ajankohtaista

Viittomakieltä osaava diakoni auttaa kuuroja asioimaan kuulevien kanssa – ”Kyse on ihmisarvosta”

Pääkaupunkiseudulla pääsee kerran kuukaudessa viittomakieliseen messuun.

Seija Einola toimii Vantaan seurakunnissa kuurojentyön diakonina ja työskentelee viittomakieltä äidinkielenään puhuvien kanssa. Einola pitää viittomakielen visuaalisuudesta.

– Viittoessa luon pienen teatterin käsilläni ja olemuksellani. Jos kerron, kuinka äiti puhuu lapselleen, viiton äitinä vähän alaspäin katsoen ja lapsena katson ylöspäin. Samalla käännän hieman rintamasuuntaani, kun esitän eri henkilöitä.

– Tai jos viiton esimerkiksi surusta, en voi pitää kasvojani ilmeettöminä, vaan tunnetta täytyy ilmaista myös ilmeellä.

Einolan työssä tärkeintä on ihmisten tapaaminen.

– Olen kuuroja varten. Tapaan heitä vastaanottoaikoina tai sopimuksen mukaan. Keskustelunaiheet voivat liittyä ihmissuhteisiin, talouteen tai mihin vain, mitä sattuu olemaan mielessä.

Diakoni usein asiointiapuna

Pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteistä viittomakielisten perhekerhoa pidetään kaksi kertaa kuukaudessa Leppävaarassa Espoossa.

– Viimeksi paikalla oli yksitoista vanhempaa. Lapsista suurin osa oli kuurojen vanhempien kuulevia lapsia, joiden äidinkieli on myös viittomakieli, Einola kertoo.

Myyringissä ja Korson Kirkonkulmassa pidetään kerran kuukaudessa viittomakielisten kohtaamispaikkaa. Retkiä tehdään yhdessä Vantaan Kuurot -yhdistyksen ja Aspan asumispalvelyksikkö Perhoslehdon kanssa.

– Aika usein olen kuurojen asiointiapuna. He saattavat tulla viranomaispapereiden kanssa kysymään, mitä joku tarkoittaa ja mitä pitää tehdä. Tekstien ymmärtämistä vaikeuttaa, etteivät ne ole heidän omalla äidinkielellään. Toisinaan minua pyydetään sairaalaan tueksi varmistamaan hoitoon liittyvät asiat viittomakielellä. Varsinaisena tulkkina en toimi, Einola sanoo.

Vantaalla kehitetty Saavu-messu

Viittomakielisiä messuja järjestetään pääkaupunkiseudulla kerran kuukaudessa. Vantaan vuoro on kolme kertaa vuodessa. Vantaalla on kehitetty vammaisille tarkoitettu Saavu-messu, jossa käytetään selkokieltä, viittomakieltä ja pistekirjoitusta.

– Vantaalla on alusta asti ollut tapana, että messuja tekevät vammaiset ihmiset itse. Viimeksi mukana oli kehitysvammaisten gospeltanssiryhmä, Seija Einola kertoo.

Einolan mielestä hänen työssään olennaista on se, että kaikki ihmiset voidaan kohdata.

– Minulle on tärkeää kunnioittaa ihmisen äidinkieltä niin, että hän saa omakieliset palvelut. Loppujen lopuksi kyse on ihmisarvosta, Einola toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lähetysseuran työ Etiopian kuurojen parissa sai kansainvälisen palkinnon  – ”Lapsen vammaisuus saatetaan nähdä perheen vikana”

Ajankohtaista

Suomen Lähetysseuran työntekijät opettavat etiopialaisille opettajille viittomakieltä. Täten myös kuurot lapset pääsevät kouluun.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.