null Lähetysseuran työ Etiopian kuurojen parissa sai kansainvälisen palkinnon  – ”Lapsen vammaisuus saatetaan nähdä perheen vikana”

Kun opettaja osaa viittomakieltä, kuurotkin lapset pääsevät kouluun.

Kun opettaja osaa viittomakieltä, kuurotkin lapset pääsevät kouluun.

Ajankohtaista

Lähetysseuran työ Etiopian kuurojen parissa sai kansainvälisen palkinnon  – ”Lapsen vammaisuus saatetaan nähdä perheen vikana”

Suomen Lähetysseuran työntekijät opettavat etiopialaisille opettajille viittomakieltä. Täten myös kuurot lapset pääsevät kouluun.

Suomen Lähetysseuran työ Etiopian kuurojen parissa on palkittu kansainvälisessä vammaistyön Zero Project -konferenssissa Itävallassa.

Lähetysseura opettaa etiopialaisille opettajille viittomakieltä, minkä johdosta kuurot lapset pääsevät kouluun. Vuonna 2018 Lähetysseuran työntekijät kouluttivat 150 opettajaa ympäri Etiopiaa käyttämään viittomakieltä.

Etiopian hankkeista vastaava kehitysyhteistyökoordinaattori Anni Hannukainen on palkinnosta ylpeä.

– Pitkäjänteinen työmme kuurojen parissa on valttikorttimme. Teemme yhteistyötä paikallisten opettajankoulutuslaitosten ja viranomaisten kanssa, minkä takia työn vaikutukset kantavat kauas, Hannukainen sanoo.

– Etiopiassa koulutustaso on heikko, ja vammaiset lapset ovat viimeisiä, jotka koulutetaan.

Hannukaisen mukaan vammaisiin ihmisiin kohdistuu Etiopiassa paljon ennakkoluuloja, ja kuurojen asema on huono.

Etiopiassa on niin paljon muitakin ongelmia, että vammaistyöhön ei yksinkertaisesti ole riittävästi resursseja.
– Anni Hannukainen

– Vammaisuutta voidaan pitää henkilön omana syynä. Jos kyseessä on lapsi, vammaisuus saatetaan nähdä perheen vikana, Hannukainen kertoo.

Lähetysseura kouluttaa myös paikallisia viranomaisia. Tarkoitus on lisätä ymmärrystä vammaisuudesta ja muuttaa ihmisten asenteita.

Moni etiopialainen on kuuroutunut esimerkiksi korvatulehduksen seurauksena. Suomessa sellaisten sairauksien hoitaminen on perusterveydenhuollon arkipäivää, mutta Etiopiassa terveyspalveluita ei ole kaikkialla samalla tavalla saatavilla.

– Etiopiassa on niin paljon muitakin ongelmia, että vammaistyöhön ei yksinkertaisesti ole riittävästi resursseja. Maassa on vasta viime vuosikymmeninä päästy eroon kroonisesta nälänhädästä, Hannukainen selittää.

Hän toivoo, että Lähetysseura voisi tulevaisuudessa laajentaa kuurojen parissa tehtävää työtään myös muihin maihin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.