null Vuoden parhaat kannet on valittu

Vantaan Laurin, Kirkko ja kaupungin ja Essen vuoden 2015 parhaat kannet on valittu.

Vantaan Laurin, Kirkko ja kaupungin ja Essen vuoden 2015 parhaat kannet on valittu.

Vuoden parhaat kannet on valittu

Lukijat ovat äänestäneet Essen, Vantaan Laurin sekä Kirkko ja kaupungin vuoden 2015 lehtien kansista kauneimmat. Ykkössijalle ylsivät syli, miinanraivaajarotta ja idyllinen vantaalainen maisema.

Kirkko ja kaupunki – lehden kansi numero kaksi ”Syli suojaa aivoja” oli ylivoimainen voittaja. Kaikkiaan 696 annetusta äänestä peräti 340 meni tälle kannelle, joka on Sirpa Päivisen käsialaa.

Päivinen on iloinen ykkössijasta, mutta ei sinänsä yllättynyt kuvan suosiosta.

”Lapsi kuvassa on usein tunteisiin vetoava. Iso osa voitostani menee kuvan äidille ja lapselle.”

Voittajakantta kuvattiin lämpimäksi, vetoavaksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi. Kannen selkeyttä ja yksinkertaisuutta kiitettiin myös.

”Lämpö ja läheisyys; syli. Sitä me syntiset tarvitsemme armon lisäksi. Sitä henkii tämä kuva”, perusteli eräs äänestäjä valintaansa.

Kuvan katsojalle tuli perusteluiden mukaan hyvä mieli.

”Lämminhenkinen, kaunis kuva, hellyttävän herkkä ja rauhoittava. Tuo lohtua. Kuvasta tulee hyvä ja turvallinen olo katsojallekin”, eräs äänestäjä kommentoi.

Kuvan kuvaamaa syliä verrattiin myös kirkkoon, josta ihmiset hakevat turvaa ja iloa elämään.

"Luojamme lempeys on kuvassa! Lapsi aikuisen sylissä symboloi myös syvintä rakkautta, Jumalan huolenpitoa meistä."

 

Päivinen kuvasi lapsen äiteineen heidän kotonaan.  Kuvausympäristön, asusteiden ja asetelman yksinkertaisuudesta oli jonkinlaisia suunnitelmia, mutta kuten Päivinen toteaa, on etenkin pienten lasten kanssa itse kuvaustilanne aina arvoituksellinen.

”Vaikka tilanne on lavastettu, se on aito äidin ja lapsen kohtaaminen. Lukijoiden kommentit kertovat, että olen saanut tunnelman ja tunteen välitettyä. Kiitos heille."

 

Vantaan Laurin kansikilvassa  suosituimmaksi kiri lehden numero 12 kansi, joka sai 125 ääntä yhteensä 284 annetusta. Perusteluissa kiitettiin sekä kuvan tunnelmaa että kuvassa ollutta miljöötä. Voittajakannen kuvasi Jani Laukkanen.

Voitosta yllättynyt Laukkanen on iloinen, että kannesta on pidetty. Hän muistuttaa, että kuvan lisäksi myös muilla tekijöillä on lopputuloksen kannalta suuri merkitys.

”Taitto ratkaisee, että kuva elää niin, että katsojalle, lukijalle on mieluisaa avata koko lehti.”

Kuva syntyi parin tunnin kiertelyn jälkeen ennen kuin Laukkanen kiirehti bussiin ja seuraavaa keikkaa kohti.

”Se oli äkkiä. Klik. Ja menin taas.”

Äänestäjät kiittävät kantta valoisaksi, raikkaaksi ja rauhallisen lämmintunnelmaiseksi.

"Kansikuvasta huokuu rauha – kymmenen pistettä."

 

Herkän kesäinen kuva tuo perusteluiden mukaan lämmön talven keskelle. Historiallinen kirkonkylän väylä miellytti äänestäjiä kuvauksen kohteena.

"Kuva on ajankohtainen. Helsingin pitäjän kirkonkylä on Vantaan kaunein kirkonkylä", todetaan perusteluissa.

Tunnelmallista kuvaa kiitettiin myös mennen ajan lumon, pysähtyneisyyden ja rauhan tunteesta.

”Mukava kuulla, että kyseinen idylli on lämmittänyt”, Laukkanen toteaa.

 

Essen kansikisassa ääniä annettiin kaikkiaan 237 ja suosituin eli lehden numero 22 kansi keräsi niistä 60. Kansikisan voittajakuvan taltioi Ville Palonen.

Palonen yllättyi sekä sijoituksesta että kisasta.

”Hauska juttu! Mielestäni kuva sopii hienosti lehden kanteen.”

Palonen teki juttua miinanraivaajarottien koulutuksesta Tansaniassa kahden päivän ajan.

”Koulutus kentällä tapahtuu aamuisin, ennen kuin auringonpaiste muuttuu liian kuumaksi rotille. Rotan palkitseminen banaanilla oli se kuvauksellisin hetki, Kodak moment. Kahden aamun aikana kuvasin kymmeniä ruutuja rotista syömässä banaania”, hän kertoo kuvaustilanteesta.

Palonen kuvasi tarkoituksella pienen eläimen alakulmasta, jotta katsojalle tulisi selväksi, kuka on tarinan sankari.

”Miinanraivaajarotat ovat tärkeitä eläimiä siinä missä huume- tai opaskoiratkin. Rottien ohjaajilla oli selvästi henkilökohtainen suhde kouluttamiinsa otuksiin.”

Kansikuvaa perusteltiin puhuttelevaksi, hellyttäväksi ja erittäin hyvin kuvatuksi, suorastaan mykistyttävän mietityttäväksi.

"Tosi hyvä kansi, lisää tällaisia. Aivan hellyttävä kuva, tasapainoinen kokonaisuus. 'Työmies' siinä valjaissaan pikaisella ruokatauolla. 'Työmies' on palkkansa ansainnut."


Se, että ”rotan kaltainen inhottava pikku otus voi pelastaa ihmishenkiä”, hämmästytti positiivisella tavalla. Ihmisen ja eläimen välisen kanssakäymisen ja luontoyhteyden kuvaaminen puhutteli monia.

”Monelta kantilta ajankohtainen ja koskettava: sodat, eläinten ja ihmisten yhteistyö. Hellyttävä suhde ihmisen ja eläimen välillä", eräs äänestäjä kommentoi.

Palonen on erityisen hyvillään äänestäjien antamista perusteluista.                       

”Freelancerina palautetta tulee usein lehden toimitukselta, mutta lukijoiden fiiliksiä saa kuulla erittäin harvoin. On tosi hienoa kuulla, että tämä kuva kosketti niin montaa lukijaa!”
 

Kaiken kaikkiaan kansikisaan tuli vastauksia yhteensä 1217. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuli 89 ääntä, joista eteläisin Berliinistä. Vastanneiden kesken suoritetussa arvonnassa onni suosi Vantaan Laurin osalta Anita Väänästä, Essen äänestäjistä Päivi Pyykköä ja Kirkko ja kaupungin vastaajista Markku Syrjästä.

Jaa tämä artikkeli: