Yhä kimpassa
Maarit Hurmerinta on sulaa vahaa, kun Sami alkaa vitsailla.

Maarit Hurmerinta on sulaa vahaa, kun Sami alkaa vitsailla.

Yhä kimpassa

Maarit ja Sami Hurmerinta viettävät tänä vuonna 40-vuotishääpäivää.

– Heinäkuun 14. päivä vuonna 1974.

Sami Hurmerinta muistaa tarkalleen päivän, jolloin he alkoivat Maaritin kanssa seurustella. Saman vuoden joulukuussa vietettiin häitä. Maaritilla oli niissä yllään intianpuuvillasta tehty puku.

– Se oli ihan nätti puku, muttei mikään prinsessamekko, Maarit sanoo.

– Odotin silloin esikoistamme, ja minulla oli huono olo koko häiden ajan, hän muistelee.

Muusikkopariskunta viettää tänä vuonna 40-vuotishääpäiväänsä.

– Pitkässä parisuhteessa on saanut tai joutunut kehittymään toisen ansiosta. En ole enää niin äkkiväärä kuin nuorena, jolloin saatoin sanoa asioista tiukasti ja jyrkästi. Pinna on tullut pidemmäksi, Sami miettii.

Maaritin mielestä kannattaa muistaa, ettei toista voi muuttaa. Hänen mukaansa pitkä parisuhde vaatii työtä, toisen huomioon ottamista, kompromisseja ja yhteistä tahtoa kasvaa.

– Olemme molemmat vahvoja luonteita. Meillä on ollut joskus vaikeuksia saada omaa ääntänsä kuuluviin. Se ei ole maailman suurimpia asioita, mutta iso asia arjessa.

Kumpikin tarvitsee ja osaa ottaa myös omaa tilaa.

– Kyllähän me kerran päivässä riidelläänkin, Maarit kertoo hymyillen.

Tavatessaan toisensa Maarit oli 20-vuotias ja Sami täyttänyt juuri 19 vuotta. Yhteisellä polulla on ollut omat vaikeutensa. Aika, jolloin lapset olivat pieniä, oli rankkaa. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista helpotti se, että isovanhemmat, erityisesti Samin äiti, auttoivat lastenhoidossa.

– Kun jaksaa käydä läpi vaikeampia aikoja, suhde kasvaa ja syvenee. Vaikeuksien edessä ei kannata antaa liian helposti periksi, Maarit sanoo.

Kun elämä tuo eteen uusia vaiheita, puolisoon voi rakastua aina uudelleen. Hurmerinnat tietävät sen.

– Uudelleen rakastuminen on jopa jotenkin aidompaa kuin alun huuma, Maarit miettii.

Nyt kun lapset ovat muuttaneet omilleen, Maaritista ja Samista tuntuu kuin elämässä olisi alkanut uusi nuoruus. Esimerkiksi ruoka-aika voi taas olla vaikka lähempänä puoltayötä, jos siltä tuntuu.

Maarit ja Sami uskovat, että onnellakin on ollut osuutensa heidän pitkään yhteiseen matkaansa. Samin mukaan he ovat aina olleet jollakin perustavalla tavalla samalla aallonpituudella, joten yhteys on ollut helppo löytää aikojen kuluessa aina uudelleen. Molemmat kokevat olevansa etuoikeutettuja saadessaan tehdä yhdessä töitä.

Maarit kertoo pitävänsä Samin älykkäästä ja ronskista huumorintajusta.

– Saatan olla todella vihainen ja Samin naama voi ärsyttää. Kun Sami sitten tulee vetämään siihen jonkun vitsin, olen sulaa vahaa. Olen myös oppinut Samilta tilannekomiikan tajua.

Sami oli ihaillut Maaritia laulajana jo ennen seurustelun alkamista.

– Rakastumisen tunne oli voimakas, kokonaisvaltainen kokemus. Maaritin luonne ja avoimuus ihastuttivat. Se, että pystyimme alusta asti puhumaan vaikeistakin asioista, on ollut tärkeää, Sami sanoo.

– Minut valtaa välillä onnentunne, jolloin havahdun ja mietin, miten hienoa on, että me ollaan yhä kimpassa. Silloin on mentävä halaamaan Maaritia.

Jaa tämä artikkeli: