null Yhteen vai erikseen?

Yhteen vai erikseen?

Pitäisikö Helsinki ja Vantaa yhdistää? Entä montako seurakuntaa Vantaalla tarvitaan? Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa? Vaatiiko paikallisuus tuekseen omaa hallintoa?

Näistä asioista käydään keskustelua sekä kunnallisella että seurakunnallisella tasolla. Helsingin ja Vantaan kaupungit tutkivat parhaillaan kuntaliitoksen etuja ja haittoja. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ilmaisi selvästi oman mielipiteensä Helsingin Sanomissa maanantaina. Pajunen laski, että kuntaliitos voisi säästää veronmaksajien rahoja 300–600 miljoonaa euroa, kun päällekkäistä hallintoa raivattaisiin ja järkeistettäisiin. Summa tuntuu suurelta, mutta todennäköisesti säästöä syntyisi, kun aluetta kehitettäisiin kokonaisuutena.

Pajusen puheista kuitenkin kajastaa vahva Helsinki-keskeisyys ja ylimielisyys. Automarkettien arvostelussa Pajunen on ekologisesta näkökulmasta oikeassa, mutta unohtaako hän, että Jumbon lähipiiriin on syntynyt kokonainen kaupunginosa ja yrityskeskittymä, johon kytkeytyy myös lentoasema?

 

Vantaan seurakunnissa sekä taloustilanne että yhteisen toiminnan tarve pakottavat pohtimaan asiaa, jota on tähän asti käsitelty hyvin varovasti: montako seurakuntaa Vantaalla on järkevää olla. Asia on ollut esillä jo jonkin aikaa, mutta teetetty selvitys jäi puolitiehen. Nyt tarvitaan perusteellinen tutkimus, jossa ennakkoluulottomasti selvitetään erilaisten vaihtoehtojen edut ja haitat.

Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Lehtonen käynnistää tässä lehdessä keskustelua Vantaan seurakuntien tulevaisuudesta. Lehtonen kysyy, olisiko nyt, kun lähiaikoina on edessä peräti kolmet kirkkoherranvaalit, aika pohtia, montako seurakuntaa Vantaalla tarvitaan.

Jos suomenkielisiä seurakuntia olisi esimerkiksi kolme, ne olisivat koko lailla samankokoisia. Helsingin ja Vantaan mahdollisesti yhdistyessä kolmella isolla seurakunnalla olisi myös painoarvoa yhteisessä yhtymässä. Toisaalta alueseurakuntamallissa pieniä toiminnallisia seurakuntia voisi olla enemmän, vaikka hallintoa keskitettäisiin.

 

Mikä on sinun mielipiteesi? Vantaan Laurin nettisivuilla www.vantaanlauri.fi/keskustelu ja lehden yleisönosastossa voit ottaa kantaa sekä seurakuntien että kaupungin tulevaisuuteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.