null Yhteisvastuun espoolaiskonkari hehkuttaa keräyksen tämänvuotista teemaa ja tunnuslausetta

– Kun presidentti avaa keräyksen, moni varaa setelin ja tulee myhäillen avaamaan oven, kertoo Hans-Christian Daniel. 

– Kun presidentti avaa keräyksen, moni varaa setelin ja tulee myhäillen avaamaan oven, kertoo Hans-Christian Daniel. 

Ajankohtaista

Yhteisvastuun espoolaiskonkari hehkuttaa keräyksen tämänvuotista teemaa ja tunnuslausetta

Hans-Christian Danielin mielestä "Sinä riität" on huikea tunnuslause keräykselle, jolla tuetaan vanhemmuutta.

Hans-Christian Danielista tuli vapaaehtoinen yhteisvastuukerääjä 45 vuotta sitten. Valtaosa Yhteisvastuukeräyksen 70 vuodesta on myös hänen historiaansa.

– Minut pyydettiin kerääjäksi kirkon penkistä. Olin silloin opiskelija ja asuin seurakunnan alueella. Tykkäsin käydä kirkossa, ja tykkään edelleenkin, vakuuttaa nykyinen eläkeläinen.

Työvuodet Espoonlahden seurakunnan pappina ovat taakse jäänyttä elämää.

Vuosikymmeniä sitten kerääjät pääsivät listoineen vapaasti kerrostaloihin. Talojen alaovet eivät olleet lukossa eikä tunnuslukuja tarvittu.

– Jos nykyään pääsee johonkin kerrostaloon, ihmiset ovat kovin epäileviä ovikellon soittajaa kohtaan, Daniel toteaa.

Toisin on rivitaloalueella. Daniel on kulkenut Laurinlahdessa ovelta ovelle yli 20 vuotta.

– Kun presidentti avaa keräyksen, moni varaa setelin ja tulee myhäillen avaamaan oven, kun Taneli taas tulee. Kauppakeskuksessa ihmiset kaivelevat taskunpohjalle unohtuneita kolikoita keräyslippaaseen, Daniel luonnehtii keräystilanteita.

Hans-Christian Daniel kiertää naarurustossaan yli kolmesataa ovea.

Hans-Christian Daniel kiertää naarurustossaan yli kolmesataa ovea.

Ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. Yksinhuoltajaäiti huokailee selviämistään ja jaksamistaan. Joku toinen on yhä edelleenkin työtön tai sairas, eivätkä rahat riitä keräykseen.

– Tuntuu kuin kerääjänä kävisin presidentin tai valtiovallan lähettämänä tapaamassa ihmisiä. Vuosien mittaan nuo kohtaamiset ovat alkaneet tuntua aina vain arvokkaammilta. Kotiovilla ja muissa kohtaamisissa tapahtuu se, mitä varten kirkko on olemassa, Daniel tiivistää.

Ajatus on, että kun vanhemmat voivat hyvin, voivat lapsetkin.

Danielin mukaan rahallinen panos tai nimi listassa on oikeastaan sivuseikka. Hän haluaa toivottaa kaikille tapaamilleen ihmisille Jumalan siunausta, ja paranemista, kun sitä tarvitaan.

Hän ihmettelee sitä, miten osuvia auttamiskohteita keräykselle löydetään vuosi toisensa jälkeen. Tänä vuonna tuetaan vanhemmuutta, perinteiseen tapaan kotimaassa ja Kirkon ulkomaanavun kautta katastrofialueilla.

– Ajatus on, että kun vanhemmat voivat hyvin, voivat lapsetkin. Ymmärrän tuon kolmen lapsen isänä ja viiden vaarina oikein hyvin, Daniel toteaa.

Hän pitää hyvänä, että vanhempia tuetaan myös asiantuntijakumppaneiden Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset kautta.

– Jo keräyksen tunnuslause ”Sinä riität” on huikea. Se on lääkettä sielulle. Se laittaa liikkeelle ja vahvistaa hyvän ketjua. Se sisältää kristillisen ilosanoman. Kelpaat Jumalalle ja ihmisille sellaisena kuin olet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.