null Vantaan seurakunnat palkitsi yhteisvastuukerääjänsä – ”Tämä on mukava muoto tehdä hyvää”

Mirja Taipele on kokenut yhteisvastuukerääjä.

Mirja Taipele on kokenut yhteisvastuukerääjä.

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnat palkitsi yhteisvastuukerääjänsä – ”Tämä on mukava muoto tehdä hyvää”

Tunnustuspalkinnon satojen kerääjien puolesta vastaanottanut Mirja Taipale on toiminut Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoisena noin kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vantaan seurakunnat jakaa vuosittain Vuoden vapaaehtoisteko -tunnustuspalkinnon. Tällä kertaa sen saivat Yhteisvastuukeräyksen vapaaehtoiset. Palkinnon kävi Myyrmäen Virtakirkolla tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa vastaanottamassa Mirja Taipale. Myöhemmin järjestetään kahvitilaisuus, jonne kutsutaan kaikkia halukkaita kerääjiä.

– Yhteisvastuukerääjiä on Vantaan seurakunnissa satoja, tarkka lukumäärä ei ole tiedossa. Yksin meillä Vantaankoskella kerääjiä on ainakin sata, sillä keräystä tehdään verkostomaisesti eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Esimerkiksi kaikki kuusi alueella toimivaa partiolippukuntaa osallistuvat siihen, Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen sanoo.

Vapaaehtoiset ovat keräyksen selkäranka

Pöntinen toimii Vantaan seurakuntien vapaaehtoistoiminnan ohjausryhmän puheenjohtajana. Hän nostaa esille perusteet, joilla Yhteisvastuun vapaaehtoiset päätettiin nyt palkita. Yhteisvastuukeräys on tänä vuonna 70 vuotta täyttävä keräys, joka auttaa niin kotimaassa kuin ulkomailla ja kiinnittää huomiota ajankohtaisiin aiheisiin.

– Tämä ei onnistuisi ilman vapaaehtoisia. Yhteisvastuu on monimuotoinen keräys, jossa yhdistyvät listakeräys, tapahtumat sekä erilaiset tempaukset ja uudenlaiset innovaatiot, kuten Yhteisvastuugolf, Pöntinen mainitsee.

Kerääminen lippaan kanssa on myös aika helppoa, sillä ihmiset tuntevat keräyksen ja sanovat usein, että tämä on sellainen keräys, johon he haluavat osallistua.
– Mirja Taipale

Mirja Taipale, 75, on ollut mukana Yhteisvastuukeräyksessä ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on ollut sekä organisoimassa keräystä että itse kerääjänä.

– Olin juuri Myyrmäen marttojen kanssa keräämässä. Kuulun itse marttoihin ja käyn siellä aina kysymässä vapaaehtoisia, kun keräys alkaa. Minulla oli keräyspäivänä mukanani kaikki keräysliivit ja lippaat. Jaoin niitä keräysvuoroihin tulleille ja keräsin itse Myyrmannissa viiden tunnin ajan, Taipale kertoo.

”Tiedän, että keräys todella auttaa ihmisiä”

Mikä saa Mirja Taipaleen vuodesta toiseen lähtemään kerääjäksi?

– Tämä on mukava muoto tehdä hyvää. Tiedän, että keräys todella auttaa ihmisiä. Kerääminen lippaan kanssa on myös aika helppoa, sillä ihmiset tuntevat keräyksen ja sanovat usein, että tämä on sellainen keräys, johon he haluavat osallistua, Taipale sanoo.

Koska kaikilla ei ole käteistä rahaa, kerääjillä on mukanaan esitteitä, joissa on tilinumero. Keräykseen on myös mahdollista osallistua Mobile Payn kautta, siitä kertoo lippaassa oleva tarra. Jotkut käyttävätkin tätä mahdollisuutta hyväkseen.

– Siitä tulee aina hyvä mieli, kun äiti tai isä näkee lippaan jo kaukaa, antaa rahan lapselle ja lähettää lapsen laittamaan rahan lippaaseen, kertoo Taipale.

Vuonna 2019 Yhteisvastuukeräyksellä saatiin Vantaalla kokoon 75 514 euroa lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen Suomessa ja keräyksen kohdemaissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.