null Yksi kummi riittää

Yksi kummi riittää

Kerrankin kirkkohallituksessa on tehty nopeasti esitys, joka ottaa vakavasti ihmisten nykyisen elämäntilanteen eikä takerru kirkolliseen byrokratiaan ja kirkon pitkään perinteeseen.

Viime keväänä kirkolliskokouksessa keskusteltiin kummien määrästä. Keskustelun käynnisti Helsingin hiippakuntavaltuuston aloite, jonka mukaan lapselle riittäisi yksi kummi. Nyt kirkkohallitus esittää kirkolliskokoukselle, että tilanteissa, joissa kahden kummin löytäminen on ylivoimaisen vaikeaa, seurakunnan kirkkoherra voi päättää, että yksi kummi riittää.

 

Ihanne on yhä kaksi tai useampia kummeja, mutta tärkeämpää kuin kummien määrä on se, että lapsi kastetaan ja voidaan liittää seurakunnan jäseneksi. Toivon mukaan Turussa ensi viikolla kokoontuva kirkolliskokous ymmärtää tämän, eikä jääräpäisesti pidä kiinni vanhasta käytännöstä, joka varsinkin pääkaupunkiseudulla aiheut-taa välillä hankalia tilanteita. Täällä jokaisella perheellä ei yksinkertaisesti ole kahta luotettua, kirkkoon kuuluvaa, rippikoulun käynyttä ja konfirmoitua läheistä, joita voi kummiksi pyytää. Syyt ovat monenlaiset: kirkosta eroaminen, etäiset suhteet sukulaisiin tai vaikkapa se, että kyseessä on kristitty maahanmuuttajaperhe, jolla ei ole monta kirkkoon kuuluvaa ystävää saati sukulaista.

Kummius on tärkeää ja siksi on hyvä, että nykyisin voidaan poikkeustapauksissa lisätä kummeja myös kasteen jälkeen. Jos kummius toimii, lapsi voi saada kummista ystävän, kuuntelijan ja tukijan, tärkeän ihmissuhteen, joka kantaa myös aikuisena. Hienoa on, jos kummi ymmärtää tehtävänsä myös kristillisen uskon näkökulmasta: rukoilee lapsen puolesta, ostaa rippiristin ja vie vaikka joskus kirkkoon. Hyvä on, jos kummeja on kaksi tai useampia, sillä elämässä ei ole liikaa sellaisia läheisiä, jotka pysyvät. Mutta jos kummeja ei löydy kuin yksi, ei se voi olla este lapsen kastamiselle.

 

Oikein vaikeassa tilanteessa pitäisi riittää sekin, että vanhemmat tuovat lapsensa kastettavaksi. Niin tehdessään he toimivat siten kuin Jeesus toivoo: kantavat lapsensa hänen luokseen. Kummi on kastetun tuki, kummin puute ei voi olla kasteen este.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.