null Yksinäisyys vaivaa nuoria – yleisin syy tukihenkilön hakemiseen

Ajankohtaista

Yksinäisyys vaivaa nuoria – yleisin syy tukihenkilön hakemiseen

HelsinkiMissiolla on noin 100 nuorten tukihenkilöä. Heitä tarvittaisiin nykyistä enemmän.

– Nuorilla on monenlaisia ongelmia. He voivat kärsiä masennuksesta, kiusaamisesta tai sosiaalisten tilanteiden pelosta, HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Katriina Kallio kertoo.

Erityisiä haasteita ovat elämän taitekohdat, kuten itsenäistyminen tai koulun vaihto. Silloin nuori voi kokea itsensä yksinäiseksi, vaikka suhteet vanhempiin olisivat kunnossa. Yksinäisyys onkin yleisin syy HelsinkiMission tukihenkilön hakemiseen.

Nuori voi hakea apua itselleen. Useimmiten tukihenkilön hankkimista kuitenkin ehdottavat omaiset tai nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset.

Tukihenkilöille olisi enemmän kysyntää kuin tällä hetkellä on vapaaehtoisia. Kallio kertoo, että hän saa lähes päivittäin yhteydenottoja tukihenkilöiden hakemisesta.

Tukisuhde hyödyttää kumpaakin

Viime vuonna tukihenkilöitä oli 109, joista 64:llä oli tuettava nuori. Vapaaehtoisten määrä on hienoisessa kasvussa. Vuonna 2012 tukihenkilösuhteita oli vain neljännes nykyiseen verrattuna.

HelsinkiMission tukihenkilöt ovat yli 25-vuotiaita aikuisia, joilla on terve itsetunto. Vapaaehtoisilta ei vaadita erityistä ammatillista koulutusta tai työkokemusta.

– Toiveena on, että vapaaehtoisen oma elämäntilanne on vakaa. Aikuistumiseen liittyvät kriisit on itsellä silloin käsitelty, jolloin vapaaehtoinen voi keskittyä nuoren tukemiseen, Kallio kuvailee.

Hänen mukaansa tukisuhde hyödyttää kumpaakin osapuolta. Vapaaehtoinen saa hyvää mieltä auttamisesta ja nuori aikuisen kaverin.

Tukihenkilön kanssa voi tehdä lähes mitä vain. Nuoret saavat itse toivoa, mitä haluaisivat tehdä.

– Tukipari voi mennä huvipuistoon, kissakahvilaan tai elokuviin. Jotkut käyvät yhdessä keilaamassa ja toiset taidenäyttelyssä, Kallio toteaa.

Vapaaehtoisen ei tarvitse maksaa harrastuskuluja omasta pussistaan. Pääsylippujen hinnan tai kahvilakulut saa takaisin kulukorvauksena kuittia vastaan.

Vapaaehtoisen ei tarvitse selvitä nuoren kanssa yksin."

Vähintään vuoden ajan

Tukihenkilöksi haluaville järjestetään ryhmähaastattelu. Sen jälkeen sopiviksi todetut hakijat pääsevät tukihenkilökoulutukseen.

– Hyödynnämme tukihenkilön vahvuuksia. Siksi koulutukseen valitaan erilaisia vapaaehtoisia. Tukipari yhdistetään molempien toiveiden mukaisesti, Kallio kertoo.

Tukihenkilöä hakevat nuoret ovat iältään 12–29-vuotiaita. Nuoret aikuiset voivat haluta käydä syvällisiä keskusteluja, kun taas 12-vuotiaat toivovat pääsevänsä Linnanmäelle tukihenkilönsä kanssa.

Vapaaehtoisen ei tarvitse selvitä nuoren kanssa yksin. HelsinkiMissio tarjoaa säännöllisesti jatkokoulutusta ja työnohjausta.

Lähtökohtana on se, että tukisuhde kestää vähintään vuoden ajan. Sen jälkeen tukipari voi yhdessä päättää, haluavatko he jatkaa vielä toisen vuoden.

– Toisen vuoden jälkeen tukisuhde päätetään. Vapaaehtoinen ja nuori voivat pitää yhteyttä edelleen sen jälkeen, mutta emme tarjoa sen jälkeen tukiparille työnohjauksia tai virkistyspäiviä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkaupunkiseudun diakonia auttoi viime vuonna ihmisiä lähes 400 000 kertaa

Hyvä elämä

Kirkon diakonia paikkaa yhteiskunnan turvaverkon aukkoja. Henkinen tuki ja välittäminen on olennaisempaa kuin pieni raha-apu.



Apua ikäihmisten yksinäisyyteen

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.