null Yksinäisyyttä torjumaan

Yksinäisyyttä torjumaan

Lisääntyvien yhteyksien yhteiskunnassa yksinäisyys yleistyy. Yksi syy tähän on Vantaan Laurin keskiaukeamalla haastatellun professori Juho Saaren mukaan se, että olemme siirtymässä sukulaisyhteiskunnasta ystäväyhteiskuntaan. Ennen suku oli sentään jonkinlainen tukiverkosto niille, joilla ei ollut ystäviä. Nyt yhä useammin tuo tukiverkosto puuttuu tai on kaukana ja ihminen, joka on yksin, on sitten todella yksin.

HelsinkiMission tuore kampanja puuttuu vanhusten yksinäisyyteen, joka koskettaa jopa 300 000 ikääntynyttä. Ensi viikonloppuna alkava Yhteisvastuukeräys nostaa esille ikähaitarin toisen pään, jonka tilanne on yhtä vakava. Jopa 14 prosenttia yläkouluikäisistä pojista ja kuusi prosenttia tytöistä kokee olevansa vailla yhtään ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen kohteena ovat 13–20-vuotiaat nuoret, joille järjestetään keräyksen tuotolla uudenlaista tukioppilastoimintaa ja vertaisryhmiä. Punaisen Ristin turvatalojen, jollainen löytyy myös Vantaalta, asukkaille on tarkoitus perustaa toimintaryhmiä, joiden vetäjiksi ja osallistujiksi haetaan ja koulutetaan vapaaehtoisia nuoria ja nuoria aikuisia. Ulkomailla pääkeräyskohteena on Mosambik, jossa autetaan yksinäisiä ja haavoittuvassa asemassa olevia nuoria maan pääkaupungissa Maputossa. Siellä yksinäisyys on vähän toisentyyppistä: usein perheen aikuiset ovat kuolleet aidsiin ja nuoret joutuvat selviytymään yksin ja kenties vielä huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan.

Koulussa yksinäisyyteen voi liittyä kiusaamista, eristäminen muista on yksi ikävimmistä kiusaamisen muodoista. Omaltakin kouluajaltani muistan oppilaita, jotka välituntisin jäivät usein yksin. Ihan lähipiiristä tiedän nytkin, miltä koulussa yksin jääminen tuntuu ja miten se voi masentaa, vaikuttaa oppisuorituksiin ja saada elämän tuntumaan tarkoituksettomalta. Siksi olisi hyvä, jos kouluissa aivan erityisesti kiinnitettäisiin huomiota tämäntapaisiin tilanteisiin.

Viime vuonna vantaalaiset lähes kaksinkertaistivat aiemman Yhteisvastuukeräysennätyksensä. Taustalla oli Haitin maanjäristyksen herättämä auttamishalu, mutta ei sen tarvitse tähän jäädä. Mitä jos kerätään tällä kertaa ennätyssumma yksinäisten nuorten auttamiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.