null Yli 4 000 vähävaraista sai apua seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksen kautta 

Rakenna joulupuu -keräys on helppo tapa levittää joulumieltä ja ilahduttaa lähellä asuvia ihmisiä.

Rakenna joulupuu -keräys on helppo tapa levittää joulumieltä ja ilahduttaa lähellä asuvia ihmisiä.

Ajankohtaista

Yli 4 000 vähävaraista sai apua seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksen kautta 

Keräys tekee köyhyyden ja yksinäisyyden näkyväksi ja tuo paljon iloa sekä lahjoittajille että lahjojen saajille.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien perinteinen Rakenna joulupuu -keräys toteutti jälleen tuhansia lahjatoiveita ja toi helpotusta monen vähävaraisen jouluun. Yhteensä apua sai noin 4 000 vähävaraista.

Auttamisen tavat seurakunnissa vaihtelevat. Joissakin seurakunnissa ihmiset voivat poimia joulukuusesta jonkun vähävaraisen lahjatoiveen, toteuttaa sen ja toimittaa seurakuntaan. Seurakunnissa kootaan myös esimerkiksi lahjakortteja ja lahjakasseja eteenpäin välitettäviksi.

Valtaosa seurakuntien välittämistä lahjoituksista oli lahjakortteja, joiden saajat kertoivat käyttävänsä ne esimerkiksi jouluruokien ja lasten lahjojen hankintaan. Myös yksittäisten ihmisten toiveiden mukaisia lahjoja kerättiin.

– Lahjojen saajat ovat todella liikuttavan kiitollisia, lahjoitukset tuovat heille joulun. Eräs kertoi, että tämä on todellinen rukousvastaus. Lahjan saajalle tulee olo, että joku ajattelee minua ja se tuo merkityksen jouluun, Espoonlahden seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Mari Paulasaari kertoo seurakuntien tiedotteessa.

Ihmiset haluavat auttaa lähellä asuvia

Espoonlahden seurakunnassa keräyksen lahjoituksilla tavoitettiin noin 300 avunsaajaa. Apua saivat yksinasuvat, pariskunnat ja perheet.

– Halusimme ottaa huomioon myös pariskunnat, joiden lapset ovat jo muuttaneet kotoa. Moni kutsuu aikuiset lapset kotiin jouluksi ja halusimme auttaa myös heitä järjestämään joulun, Mari Paulasaari kertoo. 

Diakoniatyö sai välitettäväksi eteenpäin myös joulukukkia, elämyslahjakortteja ja jouluherkkuja. Myös villasukkia on lahjoitettu paljon. Keräyksen lahjoitusten lisäksi diakoniatyö saa vuosittain runsaasti lahjakortteja paikallisilta järjestöiltä, kuten Lionseilta ja Martoilta. 

Keräyksen tulokset vaihtelevat seurakunnasta riippuen. Keräyksen tuloksia koskeneeseen kyselyyn vastanneista pääkaupunkiseudun seurakunnista 15 ilmoitti, että tulos parani tai pysyi viime vuoden tasolla, kun taas kuusi seurakuntaa kertoi keräystuloksen laskeneen. Tulosten keräämiseen mennessä (19. joulukuuta) kaikkia lahjoituksia ei ole seurakuntiin vielä vastaanotettu, joten tulos on alustava.

Tänä syksynä on puhuttu vähävaraisuudesta erityisen paljon.

Vantaalla Hakunilan seurakunnassa lahjoituksia tuli tuhat euroa enemmän kuin vuosi sitten. 

– On vaikea sanoa mitään yksittäistä asiaa, mistä se johtuu. Ehkä tämä yleinen keskustelu hallituksen leikkauksista ja niiden vaikutuksista vähävaraisiin ihmisiin on vaikuttanut. Tänä syksynä on puhuttu vähävaraisuudesta erityisen paljon. Sillä on merkitystä ihmisille, että apu menee lähialueella asuville. Kertoo hyvää ihmisistä, että halutaan auttaa pyyteettömästi muita, Hakunilan johtava diakoniatyöntekijä Liisa Juusela kertoo. 

Rakenna joulupuu -keräyksessä toteutettiin myös vähävaraisten perheitten lasten lahjatoiveita.

Rakenna joulupuu -keräyksessä toteutettiin myös vähävaraisten perheitten lasten lahjatoiveita.

Keräys rakentaa siltaa eri elämäntilanteessa olevien välille

Rakenna joulupuu -keräys on vakiinnuttanut paikkansa joulun ajan lahjoituskohteena.    – Keräystä odotetaan, ja sitä kyselevät sekä lahjoittajat että diakonian asiakkaat jo syksyllä. Meillä lahjoitusten kautta tuleva summa on pysynyt suurin piirtein samana useamman vuoden ajan. Eräs lahjoittaja kertoi, että lahjoittaa mieluiten tähän keräykseen, koska apu menee lyhentämättömänä suoraan avuntarvitsijalle, sanoo Mari Paulasaari. 

Paulasaari kuvailee keräystä iloiseksi ja myönteiseksi tapahtumaksi, jossa sekä lahjoittaja että lahjan saaja saavat olla osa iloista joulumieltä. 

– Tämä on eräänlainen sillanrakennusprojekti. Monen seurakunnan alueella asuu sekä hyvin toimeentulevia ihmisiä että heikoimmassa asemassa olevia, näin rakennetaan siltaa eri elämäntilanteissa olevien ihmisten välille.

Rakenna joulupuu -keräys myös tekee ihmisten kokeman köyhyyden ja yksinäisyyden näkyvämmäksi. 

– Tässä kampanjassa vaikutetaan myös yhteiskunnallisesti siten, että ihmisten kokema köyhyys saa näkyvyyttä. Kirkon diakoniatyö toimii oikeudenmukaisuuden, ihmisarvoisen elämän ja lähimmäisen välittämisen suunnannäyttäjänä. Tässä keräyksessä kaikki tuo lähimmäisenrakkaus tulee näkyväksi. 

Rakenna joulupuu on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien yhteinen hyvän tekemisen joulukampanja. Lahjat toimittavat perille seurakuntien diakoniatyöntekijät.  

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Elomaan perheessä kierrätetään ja lahjoitetaan apua tarvitseville – Eevi 4 v: ”Haluamme laittaa hyvän kiertämään”

Ajankohtaista

Antamisen ilo ja apua tarvitsevien tukeminen yhdistyvät pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksessä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.