null Rakenna joulupuu -keräyksellä tuodaan jouluiloa moneen kotiin

Ajankohtaista Ajankohtaista

Rakenna joulupuu -keräyksellä tuodaan jouluiloa moneen kotiin

Paras apu monelle on lahjakortti. Rakenna joulupuu -keräyksen toteuttavat pääkaupunkiseudun seurakunnat.

Rakenna joulupuu -keräys on muuttanut muotoaan vuosien varrella: kauniisti paketoiduista lelu- ja vaatelahjoista lapsille on siirrytty yhä enemmän käyttämään lahjakortteja, joita diakoniatyöntekijät voivat välittää paitsi vähävaraisille lapsiperheille, myös muille jouluapua tarvitseville, kuten yksinäisille vanhuksille.

Munkkiniemen seurakunnassa lahjatoiveet ripustetaan konkreettisesti kirkon joulukuusen oksille. Sieltä lahjoittajat voivat poimia toiveen mukaansa Hoosianna-kirkossa ensimmäisenä adventtina tai sen jälkeen.

– Aiemmin keräsimme joulupuuhun selkeitä toiveita. Lahjoittaja oli iloinen, kun pääsi ostamaan vaikkapa mustan villatakin 15-vuotiaalle tytölle tai luistimet 8-vuotiaalle pojalle, kun omat lapset tai lapsenlapset eivät enää tarvinneet sellaisia lahjoja, kertoo Rakenna joulupuu -keräyksestä vastaava diakonissa Mia Salmio.

Myös herkkukori on ilahduttava lahja

Koronapandemia muutti tapaa, jolla Rakenna joulupuu -keräys toteutetaan. Kun kontakteja ja tavaroihin koskemista piti välttää, huomattiin, että lahjakortit sopivat monenlaisille ihmisille. Toisaalta ihmisillä on tiukempaa, on ollut lomautuksia ja sairautta, joten apua on toivottu enemmän.

– Halusimme myös suojata lahjoittajia. Korona-aikana ei ollut tarkoituksenmukaista, että ikäihmiset kulkevat kaupoissa etsimässä lahjatavaroita. Toisaalta apua tarvitsevat monet muutkin kuin lapsiperheet, esimerkiksi yksinäinen vanhus, jolla ei ole ketään läheistä, joka tekisi hänelle joulun, tai työtön nuori.

Mia Salmio kertoo, että moni on toivonut lahjaksi herkkukoria. Ruoka on kallista, ja diakoniatyöntekijän kotikäynnillä tuoma herkkukori on ilonaihe ja arjen helpotus monelle liikuntarajoitteiselle ihmiselle. Seurakuntalaisten antamat joululahjat tuntemattomille jaetaan tarvitseville osana diakonia-avustusta tai harkinnanvaraista avustusta. Kaikkiaan lahjoja on annettu Munkkiniemen seurakunnan alueella lähemmäs sata joka joulu.

Malmilla autetaan lahjakorteilla

Malmin seurakunta on paljon suurempi kuin Munkkiniemi. Siellä Rakenna joulupuu -keräyksen kautta annetaan ja jaetaan useita satoja lahjoja.

– Olemmekin siirtyneet kokonaan lahjakortteihin. Näin pystymme auttamaan isompaa joukkoa ihmisiä, kertoo Malmin seurakunnan diakoniajohtaja Elina Leppihalme.

– Jos kerätään konkreettisia lahjoja, toiveitten keräämisessä, lahjojen vastaanottamisessa ja muussa organisoinnissa menee paljon aikaa. Lahjoittajat toisaalta menettivät sen ilon, joka tuli lahjan etsimisestä ja kauniisti paketoimisesta.

Nyt seurakunta suosittelee isojen tavaratalojen yleislahjakortteja. Silloin lahjansaaja voi itse päättää, mitä tarvitsee eniten: ruokaa, leluja, pelejä vai ehkä lämpimät talvihanskat.

– Lahjoittaja voi myös kohdentaa lahjakortin toivomalla, että lahja menisi lapsiperheelle tai yksinäiselle ikäihmiselle. Sillä tavalla lahjoittaja pystyy ajattelemaan ihmistä, joka oikeasti saa sen lahjan. Jotkut laittavat vielä kortin mukaan suklaalevyn tai muun lisämuistamisen, Leppihalme sanoo.

Malmilla kuten muutamassa muussakin isossa seurakunnassa jaetaan erityisiä jouluavustuksia, joihin käytetään muun muassa Lions-klubien ja yritysten lahjoituksia sekä seurakunnan omia varoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.