null Yllätyskulta EM-kisoista

Tomi Tuuhan päivät täyttyvät telinevoimistelusta ja lentokoneasentajan opinnoista.

Tomi Tuuhan päivät täyttyvät telinevoimistelusta ja lentokoneasentajan opinnoista.

Yllätyskulta EM-kisoista

Telinevoimistelun EM-kilpailuissa Birminghamissa kultamitalin napanneen Tomi Tuuhan, 20, elämässä riittää vauhtia. Nuori mies on juuri muuttanut tavaransa äidin ja isän luota ensimmäiseen omaan kotiinsa. Lisäksi on telinevoimisteluharjoituksia, mitalijuhlia, haastatteluja ja tv-kuvauksia.

Kaikesta pyörityksestä huolimatta kultamitalisti vaikuttaa hyväntuuliselta. EM-mitali oli yllätys hänelle itselleenkin.

— Tietysti oli toiveita mitalista, mutta realistinen tavoite oli päästä viiden parhaan joukkoon, hän kertoo.

Mitalikahvit presidentin kanssa

Ennen Birminghamiin lähtöä Tomi sai viestin voimistelun lajipäälliköltä Jani Tanskaselta. Viesti kertoi, että Islannissa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen ja sitä seuranneen lentokiellon vuoksi suomalaisurheilijat matkustaisivat Englantiin bussilla ja laivalla.

— Etukäteen jännitti, että mitä siitä tulee. Reissuun lähdettiin kuitenkin hyvällä joukkuemielellä. Pari yötä tuli nukuttua bussin lattialla. Ensimmäisenä päivänä perillä oli vähän väsynyt olo ja paikat jumissa. Onneksi meillä oli mukana hyvä hieroja, Tomi kertoo.

Matkan vaivoista huolimatta Tomilla oli koko viikon ajan "hyvä fiilis".

— Oli kivaa, että matkalle oli järjestetty treenamisen lisäksi muutakin viihdettä. Pelasimme konsolipelejä ja kiertelimme kaupungilla. Kilpailupäivänä oli ihan älyttömän hyvä kilpailufiilis. Henkiseltä puolelta oli ihan kaikki pelissä.

Myös voimistelijoiden kotimatka Suomeen taittui bussilla. Mitalia Tomi juhli vasta vappuna.

— Varasin Helsingin keskustasta saunatilan, jossa nostimme voimisteluporukan kanssa maljoja. Virallisesti mitalia juhlittiin kakkukahveilla presidentti Tarja Halosen kanssa, Tomi kertoo.

Telinevoimistelua ja lentokoneita

Mäkelänrinteen urheilulukiosta viime keväänä ylioppilaaksi valmistunut Tomi opiskelee Vantaan ammattiopisto Variassa lentokoneasentajaksi. Hän aloitti lentokoneasentajan opinnot viime syksynä.

— Opiskelukaverit ovat parhaillaan työharjoittelussa, minä keskityn kevään viimeisiin kisoihin. Suoritan työharjoittelun Helsinki-Vantaan lentoasemalla kesällä, jolloin opiskelukaverit lomailevat.

Tomilla ei vielä ole tietoa työharjoittelun sisällöstä, mutta hän arvelee pääsevänsä mukaan tekemään lentokoneiden sisustuksia ja vaihtamaan renkaita koneisiin.

— Olen tykännyt opiskelusta tosi paljon. Haaveissani on lentäjän ammatti. Olen aina ollut kiinnostunut lentämisestä ja lentokoneista, Tomi kertoo.

Opiskelun ja harjoittelun lisäksi Tomi ei omien sanojensa mukaan ehdi paljon muuta tekemään. Viime talvena hän osti temppusukset, joilla hän kävi laskemassa Talman laskettelurinteessä. Kesäisin hän harrastaa bmx-pyöräilyä.

— Temppupyöräilyä harrastin aiemmin enemmänkin. Tuli koluttua SM-kisatkin, joista taisi tulla nuorten sarjassa hopeaa, Tomi sanoo vaatimattomasti.

Telinevoimistelun Tomi aloitti Voimisteluseura Helsingissä vuonna 1998.

— Sinne isä mut lykkäsi. Ennen telinevoimistelun aloittamista olin käynyt temppukerhossa.

Tähtäimessä olympialaiset

Tomin tämän hetken suurin tavoite on Lontoon kesäolympialaiset vuonna 2012.

— Niitä ajatellen ensi vuoden MM-kilpailut ovat tosi tärkeät. Silloin karsitaan kilpailijat olympialaisiin, Tomi sanoo.

Hän harjoittelee telinevoimistelua opintojen ohella kahdeksan kertaa viikossa.

— Harjoittelen joka viikko 25–30 tuntia. Koulussa harrastukseeni on suhtauduttu joustavasti.

Tänä keväänä Tomilla on edessään vielä kahdet Maailmancupin osakilpailut. Ensi viikonloppuna hän lentää Sloveniasta lähes suoraan Moskovaan.

— Olen välillä Suomessa vain yhden päivän. Siinä ehtii käydä kotona pesemässä pyykit, hän toteaa.

Toukokuun lopulla Tomin kotihallissa Liikuntamyllyssä järjestetään vielä FinGym-kilpailut.

Tomi on asunut koko ikänsä Helsingin Kalliossa. Hänen lapsuudenperheeseensä kuuluvat äiti, isä ja tällä hetkellä Barcelonassa asuva isosisko sekä mopsi Hilda. Muuttomatka omaan asuntoon ei ollut pitkä. Uusi koti löytyi niinikään Kalliosta.

— Olen aina asunut täällä ja tänne varmaan jäänkin, Tomi sanoo.

"Isä lykkäsi mut telinevoimisteluun. Ennen sitä olin käynyt temppukerhossa."

Jaa tämä artikkeli: