”Alfassa en ollut ulkopuolisten tavoitettavissa, vaan sataprosenttisesti läsnä” – Alfa-kurssilla keskustellaan suurista kysymyksistä omaan tahtiin
Kristinuskon perusasioita käsittelevä Alfa-kurssi oli Joona Venäläiselle matka itseen. Pappi Panu Pitkänen lupaa, että Alfassa ei hengitetä niskaan.
Kristinuskon ihmettelyä ja keskustelua, jossa kaikki mielipiteet ovat oikeita ja tervetulleita. Sitä lupailtiin, ja Joona Venäläisen mielestä lupaus kuulosti hyvältä.
Venäläinen osallistui viime talvena kristinuskon perusasioita käsittelevälle Alfa-kurssille Roihuvuoren kirkolla Helsingissä. Hän kuuli kurssista seurakuntayhteisö Verkostossa, jonka toimintaan oli vähän aiemmin mennyt mukaan.
39-vuotias Venäläinen elää työn ja perhe-elämän täyttämiä vuosia, ja alkuun häneen teki vaikutuksen jo pelkkä pysähtyminen. Alfa-kurssiin käytetty parituntinen viikossa oli vapaa hetki oravanpyörästä.
– Töissä on palavereita puolen tusinaa päivässä, ja vapaa-ajan täyttävät omat ja lasten harrastukset. Alfassa en ollut ulkopuolisten tavoitettavissa, vaan sataprosenttisesti läsnä.
Keskusteluissa sukelletaan syvään päätyyn
Alfa-kurssit saivat alkunsa anglikaanisesta kirkosta Isosta-Britanniasta, mistä ne levisivät 1990-luvulla eri puolille maailmaa. Suomessa kursseja järjestävät niin evankelis-luterilaiset seurakunnat kuin muut kristilliset yhteisöt.
– Alfa on paikka, jossa voi pohtia elämän suuria kysymyksiä omassa tahdissa ja kenenkään niskaan hengittämättä, sanoo Alfa Suomen toiminnanjohtaja, pappi Panu Pitkänen.
Hienointa, mitä voi toiselle ihmiselle tehdä, on kuulla hänen tarinansa.”
Kurssiin kuuluu 10–12 tapaamista. Jokainen kerta aloitetaan aterialla. Sitten katsotaan videolta kansainvälisen Alfa-organisaation tuottama alustus, ja lopuksi keskustellaan. Pitkäsen mukaan palaute kansainvälisistä videoista on ollut Suomessa hyvää.
Kurssille voi tulla ilman pohjatietoja kristinuskosta, mutta yhtä hyvin silloinkin, jos haluaa päivittää tietonsa. Joissain seurakunnissa Alfa-aineistoa on käytetty aikuisrippikoulun materiaalina.
Kurssin voi käydä muuallakin kuin oman seurakunnan alueella. Alfasta saattaa löytää myös yhteisön, Pitkänen sanoo.
– Ihmiset puhuvat muutaman kerran jälkeen hirveän syviä asioita. Hienointa, mitä voi toiselle ihmiselle tehdä, on kuulla hänen tarinansa.
Opintomatka omaan itseen
Juuri ryhmäkeskustelut olivat Joona Venäläiselle kurssin suurinta antia. Verkoston papin Tinja Halusen vetämä, noin kymmenen osallistujan kurssi jaettiin kahteen porukkaan. Pienryhmästä tuli tiivis.
Venäläinen kuvaa asetelmaa rikastuttavaksi.
– Ilman Alfaa en olisi päätynyt heidän kanssaan saman pöydän ääreen.
Venäläinen huomasi kurssilla, että monet kristinuskon teemat puhuttelevat ihmisiä heidän omien vastoinkäymistensä kautta. Venäläiselle sellainen oli kolmen vuoden takainen burnout, vaikka hän toteaakin, että on monin tavoin päässyt elämässä helpolla.
Venäläinen kertoo tulevansa kristitystä kodista eikä siksi kokenut kurssin asiasisältöjä uusina. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei Alfa edellytä minkäänlaista uskoa, vaan halua keskustella ja ymmärtää erilaisuutta.
– Minulle kurssi ei ollut niinkään opintomatka kristinuskoon kuin itseeni.
Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla alkaa syksyllä useita Alfa-kursseja. Katso lisätietoa Helsingin ja Espoon kursseista. Vantaan Alfa-kurssista lisätietoa täällä.
Lisätty tieto Vantaan kurssista 29.8. klo 16.55.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Yhteisöllisyyttä rakentava Verkosto saa nuoret aikuiset ja lapsiperheet tulemaan sunnuntaina kirkkoon – toiminta laajenee nyt Roihuvuoreen
AjankohtaistaVerkostomessuissa on aina porinahetki, jolloin voi puhua tuntemattomalle. Pappi Tinja Halunen uskoo, että ihmiset tahtovat tutustua toisiinsa, kun sille luodaan tilaisuuksia.