null Yhteisöllisyyttä rakentava Verkosto saa nuoret aikuiset ja lapsiperheet tulemaan sunnuntaina kirkkoon – toiminta laajenee nyt Roihuvuoreen

Verkostossa ihmiset voivat ilmoittautua erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Antti Eväsoja (kitara) ja Marjo Assinen (laulu) ovat löytäneet paikkansa bändistä.

Verkostossa ihmiset voivat ilmoittautua erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Antti Eväsoja (kitara) ja Marjo Assinen (laulu) ovat löytäneet paikkansa bändistä.

Ajankohtaista

Yhteisöllisyyttä rakentava Verkosto saa nuoret aikuiset ja lapsiperheet tulemaan sunnuntaina kirkkoon – toiminta laajenee nyt Roihuvuoreen

Verkostomessuissa on aina porinahetki, jolloin voi puhua tuntemattomalle. Pappi Tinja Halunen uskoo, että ihmiset tahtovat tutustua toisiinsa, kun sille luodaan tilaisuuksia.

Kirkon sisällä toimiva seurakuntayhteisö Verkosto laajentaa toimintaansa Itä-Helsinkiin. Verkosto järjesti loppuvuodesta 2023 muutamia tilaisuuksia Roihuvuoressa, ja sunnuntaina 21. tammikuuta Roihuvuoren kirkossa vietetään ensimmäistä Verkostomessua.

Aiemmin Verkosto on toiminut pääkaupunkiseudulla Espoonlahden, Munkkiniemen ja Pihlajamäen kirkoissa. Verkoston visiona on ”Rakastamme jokaista, palvelemme yhteiskuntaa ja elävöitämme kirkkoa”.

– Verkosto on luterilainen seurakuntayhteisö, joka toimii yhdessä paikallisseurakuntien kanssa. Haluamme olla yhteisö, jossa on turvallista jakaa elämää ja pohtia elämän suuria kysymyksiä. Messujen lisäksi keskeisiä ovat erilaiset pienryhmät ja Alfa-kurssit, joissa voi pohtia uskoa ja suhdettaan Jumalaan, kertoo Verkoston johtava pappi Panu Pitkänen.

– Meillä ei ole omia painotuksia, emmekä ole ole herätysliike. Profiloidumme kirkon sisäiseksi toimijaksi ja haluamme toimia kirkon Ovet auki -strategian mukaisesti.

Verkoston brändi on selkeä ja ihmiset tietävät, millaiseen tilaisuuteen tulevat kun tulevat Verkostomessuun.

Useimmista paikallisseurakuntien messuista Verkostomessut erottautuvat ainakin siten, että musiikista vastaa bändi ja messun yhteydessä on pyhäkoulu ja ruokailu. Toiminta tähtää myös siihen, että ihmiset tutustuisivat toisiinsa.

Malli on toiminut: Verkosto on tavoittanut hyvin erityisesti nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, jotka eivät muutoin välttämättä saapuisi sunnuntaina messuun.

Verkosto sopii hengellisen monimuotoisuuden ideaan 

Roihuvuoren seurakunta valikoitui Verkoston uudeksi yhteistyökumppaniksi monesta syystä.

– Ensinnäkin siksi, että Itä-Helsingissä ei vielä ollut Verkoston toimintaa, mutta Itä-Helsingin seurakuntien alueella asuu noin 170 000 ihmistä. Varmasti heissä on paljon sellaisia, jotka voisivat kaivata hengellistä yhteisöä kirkon sisällä, Roihuvuoren seurakunnan pappi Remo Ronkainen sanoo.

– Yhteistyö alkoi myös siksi, että kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen suhtautui ajatukseen myönteisesti. Hengellinen monimuotoisuus on seurakuntamme painopisteitä ja siihen mahtuu monenlaista, aina hiljaisuuden joogasta Verkostomessuun, Ronkainen jatkaa.

Roihuvuoren seurakunnan alueelle on muuttanut esimerkiksi itäisestä kantakaupungista nuoria aikuisia ja lapsiperheitä, jotka ovat tulleet edullisempien asuntojen perässä.

– Tavoitamme alueen ihmisiä hyvin rippikoulu- ja lapsityön kautta, mutta jumalanpalveluksissa käy melko vähän nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Verkosto taas on onnistunut juuri heidän tavoittamisessaan. Verkoston brändi on selkeä ja ihmiset tietävät, millaiseen tilaisuuteen tulevat kun tulevat Verkostomessuun. Kirkossa voitaisiin mielestäni brändätä enemmän, Ronkainen ajattelee.

Roihuvuoren seurakunnan pappi Remo Ronkainen ja Verkoston pappi Tinja Halunen uskovat, että Roihuvuori on hyvää aluetta Verkostolle. Alueelle on muuttanut lapsiperheitä ja nuoria aikuisia.

Roihuvuoren seurakunnan pappi Remo Ronkainen ja Verkoston pappi Tinja Halunen uskovat, että Roihuvuori on hyvää aluetta Verkostolle. Alueelle on muuttanut lapsiperheitä ja nuoria aikuisia.

Pienryhmiä ja porinahetkiä

Helsingin seurakuntayhtymä on myöntänyt taloudellista tukea Roihuvuoren yhteisöprojektiin. Tämän ansiosta Verkosto pystyi palkkaamaan syksyllä 2023 uuden papin Tinja Halusen, jonka tehtävänä on erityisesti yhteisöllisyyden rakentaminen Roihuvuoreen.

Halusen mukaan se onnistuu, kun tutustumiselle annetaan tilaa. Ihmisiä kutsutaan ruokailemaan ja he voivat ilmoittautua erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Pääkaupunkiseudullakin ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä, porukkaan kuulumista ja nähdyksi tulemista.

– Messussa on aina porinahetki. Silloin etsitään joku ihminen, jota ei vielä tunne, ja kerrotaan esimerkiksi jokin kiva juttu viikon varrelta. Se voi kuulostaa introvertin painajaiselta, mutta toimii tosi kivasti. Sen jälkeen sinulla on jo yksi tutumpi kasvo, Halunen kertoo.

Tavallisessa messussa voi tuntua siltä, että pitäisi osata asioita ulkoa tai olla tietynlainen.

Ihmiset voivat myös mennä mukaan kodeissa kokoontuviin pienryhmiin, joissa voidaan keskustella uskosta tai elämästä ylipäätään. Halunen on itsekin ollut mukana Verkostossa noin kymmenen vuotta ennen pappisvihkimystään.

– Tulin Verkostoon, sillä täällä oli bändivetoista musiikkia, joka puhuttelee minua. Koin myös saarnat syvällisiksi ja arkielämään soveltuviksi. Lisäksi oli kiva tavata samanikäisiä ja samantyyppisiä ihmisiä.

Anni Kilpinen on Roihuvuoren seurakunnan jäsen ja lähti mukaan Verkoston toimintaan heti kun kuuli, että se laajenee alueelle. Hänet kutsuttiin myös mukaan bändiin.

Anni Kilpinen on Roihuvuoren seurakunnan jäsen ja lähti mukaan Verkoston toimintaan heti kun kuuli, että se laajenee alueelle. Hänet kutsuttiin myös mukaan bändiin.

Matalampi kynnys tulla messuun

Kruunuvuorenrannassa asuva Anni Kilpinen, 23, tuli mukaan Verkoston toimintaan syksyllä 2023. Roihuvuoren seurakunta on hänen kotiseurakuntansa.

– Innostuin heti, kun kuulin, että Verkosto tulee tänne. On kiva olla rakentamassa yhteisöä ja rukoilemassa toiminnan puolesta. Meininki on vaikuttanut tosi kotoisalta ja täällä on mukavia ihmisiä.

Hän uskoo, että modernille messulle on tilausta ja ihmisillä on kaipuu yhteisöllisyyteen.

– Verkostomessun kynnys tuntuu matalammalta. Tavallisessa sunnuntain aamukymmenen messussa saattaa tuntua siltä, että pitäisi osata asioita ulkoa tai olla tietynlainen. Lapsiperheidenkin on helppo tulla ja olla täällä.

Verkostomessuissa on annettu aikaa ja tilaa myös rukoukselle ja ylistykselle. Aiemmin helluntaiseurakunnassa mukana olleelle Kilpiselle ylistys ei ole vieras termi.

– Ajattelen, että Raamatussa ylistetään ja kehotetaan ylistämään Jumalaa, se on osa meidän kirkkomme hengellisyyttä ja oppia. Se, miten ihmiset haluavat ylistää, vaihtelee kirkkokunnittain. Jotkut tekevät sen sanallisesti, jotkut kehollisesti, jotkut musiikin kautta. Ei se minusta ole vain karismaattisen kristillisyyden juttu. Se on enemmän sydämen asenne kuin jotakin ulkoista toimintaa.

Neljä messua sunnuntaisin

Verkostomessut Pihlajamäen kirkolla sunnuntaisin klo 11, Espoonlahden kirkolla ja Roihuvuoren kirkolla klo 16 sekä Munkkiniemen kirkolla klo 18. Lisätietoa toiminnasta verkosto.net.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.