Onko mieleesi noussut joskus ajatus, että kunpa tuo tai tuo pahantekijä kuolisi? Kunpa salama iskisi koulukiusaajiin, kunpa kuolema korjaisi diktaattorin? Et ole yksin ajatuksinesi.
Kuoro laulaa Johann Sebastian Bachin Matteus-passiossa vapaasti suomennettuna näin: ”Avaa tulinen nielusi, helvetti, hajota, tuhoa, nielaise, murskaa hurjalla raivolla petollinen kavaltaja...”
Passion laulaja toivoo kuolemaa ihmiselle, joka on tehnyt vääryyttä. Vääryyden tekijä on passiossa Juudas, joka on kavaltanut Jeesuksen.
Tunne sinänsä ei ole paha tai väärä. Se on viesti, joka on syytä käsitellä. Tämän ja monen muun tunteen käsittelyyn Bach tarjoaa passioissaan mahdollisuuksia.
Passio on Jeesuksen kärsimyshistoriasta kertova oratorio. Oratorio on hengellinen ooppera ilman näyttämötoimintaa. Kun näyttämöä ei ole, kuulija oivaltaa ehkä oopperaa helpommin, että asiat tapahtuvat hänen sisällään. Minussa ovat Juudas, Pilatus, Jeesus, kansanjoukot.
Pietari vakuuttaa seuraavansa Jeesusta vaikka kuolemaan. Hetkeä myöhemmin Jeesus vangitaan eikä Pietari uskalla myöntää olevansa tämän opetuslapsia.
Rohkeus oli yksi antiikin hyveistä. Pietarilla, kieltäjällä, rohkeus petti. Juudas, kavaltaja, kompastui ehkä ahneuteen tai oikeamielisyyden puutteeseen.
Juudean prokuraattori Pontius Pilatus on Bachin tulkitsemana melkeinpä sympaattinen. Evankeliumien mukaan Pilatus kävi sisäistä kamppailua. Pilatus piti Jeesusta syyttömänä, mutta ylipapit ja kansa vaativat tätä ristille.
Asetelma on tuttu: puuttuisinko vääryyteen vai ohittaisinko sen, koska puuttumisesta saattaa seurata minulle ongelmia? Pelko ja oikeudentunto käyvät kamppailua, ja valitettavan usein pelko voittaa.
Pilatus päätti surmauttaa syyttömän saarnaajan, jotta isommalta hälinältä vältyttäisiin. Kuinka pahoin hän erehtyikään.