Mielipide: Eutanasialla pyritään hyvään kuolemaan
Eutanasia on saanut mielipidetiedusteluissa kansan enemmistön hyväksymisen, mutta lääkärit vastustavat sitä vedoten Hippokrateen valaan, jossa he ovat sitoutuneet elämän ylläpitämiseen. ”En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen.”
Kuolettavaan myrkkyyn tai muihin kotikutoisiin menetelmiin turvautuu kuitenkin joka toinen päivä joku vanhus tehdessään itsemurhan. Jostain syystä eutanasiaakin nimitetään armomurhaksi, vaikka oikea termi on hyvä kuolema.
Hyvä kuolema on se, kun lääkäri vapauttaa kärsimyksistä silloin, kun elämän pitkittämisessä ei ole järkeä. Lääkärihän joka tapauksessa tekee päätöksen hoidon lopettamisesta. Palliatiivinen sedaatio eli kuolevan potilaan rauhoittaminen lääkkein on vain ratkaisun pitkittämistä, koska potilas on silloin pelkkä väestörekisterimerkintä.
Jostain syystä lääkärit eivät ole lukeneet Hippokrateen valaa pitemmälle. Sehän jatkuu muodossa ”Enkä tule antamaan naiselle sikiötä tuhoavia aineita”. Suomessa tehdään vuosittain lähes 8000 aborttia, ja siihen riittää äidin tahto. Miksi epätoivoisen vanhuksen tahto oman elämän lopettamisesta ei toteudu?
Suhtautuminen eutanasiaan kirkastuu, kun joutuu seuraamaan läheisen kuolinkamppailua, kuten itse jouduin. Lääkäri kertoi, ettei mitään ole enää tehtävissä. Läheiseni aktiivinen hoito lopetettiin – myös riittävä kivunhoito. Vaikka kivut olivat sietämättömiä, ensimmäinen morfiinipiikki annettiin kymmenen minuuttia ennen potilaan kuolemaa. Ei syntynyt riippuvuutta eikä lääkärin vastuu ollut uhattuna.
Reijo Vainio
Vantaa
Jaa tämä artikkeli: