null Mielipide: Kärsimyksen voimakkuuden arvioi parhaiten ihminen itse – siksi kannatamme eutanasialakia

Puheenvuorot

Mielipide: Kärsimyksen voimakkuuden arvioi parhaiten ihminen itse – siksi kannatamme eutanasialakia

Ylen teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta kannattaa eutanasiaa. Eutanasian laillistamista vaativa kansalaisaloite on saanut yli 53 000 kannattajaa.

Kesän aikana lehtien mielipidesivuilla käyty keskustelu liittynee tähän kansalaisaloitteeseen. Erityisesti ovat aktivoituneet eutanasiaa vastustavat ja runsaasti palstatilaa saaneet kirkonmiehet: arkkipiispa Tapio Luoma, Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä katolisen kirkon Helsingin hiippakunnan piispa Raimo Goyarrola. Heihin, kuten useimpiin muihinkin eutanasian vastustajiin liittyy paradoksi: he ovat vielä työelämässä.

Mielestämme nyt on aika antaa puheenvuoro meillekin allekirjoittaneille. Olemmehan ikäihmisiä, joille eutanasia saattaa tulla ajankohtaiseksi minä päivänä tahansa. Meillä on riittävästi kokemusta voidaksemme sanoa, että kivun ja kärsimyksen voimakkuuden arvioi parhaiten ihminen itse. Siksi myös omasta elämästä päättäminen on ihmiselle itselleen kuuluva oikeus.

Kirjoituksissa vedotaan usein palliatiivisen hoidon hyvään tasoon, jonka ansiosta hyvä kuolema toteutuu lähes kaikkien kohdalla ja lähes kaikkialla Suomessa. Ei siis kuitenkaan aina. On tapauksia, jolloin kipulääkitystä ei ole annettu riittävästi, koska se saattaa tehdä kuolevan lääkkeestä riippuvaiseksi (!). Omaisten on raskasta seurata voimattomina läheisen sietämättömiä kärsimyksiä ja epätoivoisia pyyntöjä päästä pois.

Eutanasian vastustajat käyttävät usein ilmaisuja ”potilaan tappaminen”, ”surmaaminen myrkkyruiskeella” tai ”armomurha”. Näillä hyytävillä ilmaisuilla pyritään vesittämään eutanasia-sanan alkuperäinen kreikankielinen merkitys: eu-thanatos = hyvä kuolema.

Asian tiivistää Juha Hänninen, joka on palliatiivinen lääkäri ja Oikeus arvokkaaseen kuolemaan ry:n puheenjohtaja. ”Eutanasia ei ole vaihtoehto saattohoidolle, vaan sen jatke. Siksi tarvitaan eutanasian mahdollistava laki.” Toivomme, että laki säädetään mahdollisimman pian.

Reijo Koponen

Eliisa Puolimatka

Margaretha Virtanen

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.