null Puun onkalosta kuuluva Ave Maria yllättää kulkijan helsinkiläispuistossa

Markku “Sika” Puustinen rakensi onttoon puuhun Katedraali-nimisen ympäristötaideteoksen.

Markku “Sika” Puustinen rakensi onttoon puuhun Katedraali-nimisen ympäristötaideteoksen.

Hyvä elämä

Puun onkalosta kuuluva Ave Maria yllättää kulkijan helsinkiläispuistossa

Taiteilija Markku ”Sika” Puustinen haluaa ilahduttaa Katedraali-teoksellaan puistossa liikkuvia kaupunkilaisia.

Ympäristötaidetta tekevä Markku ”Sika” Puustinen löysi kiinnostavan puun Vauhtitien ja Helsinginkadun välisestä puistosta viime syksynä.

– Asun Linnanmäen kupeessa, ja oikaisen usein puiston kautta työhuoneelleni Punavuoreen. Huomasin kerran töihin mennessäni siellä kokonaan onton puun. Aloin heti miettiä, mitä tekisin siitä.

Koska kyseessä on puistoympäristö, Puustinen halusi luoda puun onkaloon rauhoittavan ja meditatiivisen teoksen. Hän valaisi onkalon led-valoilla ja rakensi sinne kaiuttimen kautta kuuluvan tippukiviluolan äänimaailman. Teoksen hän nimesi juhlavasti Katedraaliksi.

– Nyt joulun alla minua pyydettiin laittamaan sinne jotain jouluista musiikkia. Päädyin hienosti onkalossa kaikuvaan Ave Mariaan, jota olen käyttänyt jossain työssäni jo aiemmin. Äänittämälläni tallenteella laulaa Sara Svärd. Tarkoitus on palauttaa tippuvien vesipisaroiden äänet teokseen loppiaisen jälkeen.

Katedraali on herättänyt puistossa kovasti kiinnostusta. Kun satoi paljon lunta, olivat jotkut kaupunkilaiset käyneet lapioimassa lumet puun ympäriltä ja jättäneet terveiset Leenulta, Liinulta ja Tiinulta. Onkaloon oli myös ilmestynyt joulutonttu.

Olen halunnut sovittaa tekemäni kollektiiviset teokset pieniksi lisukkeiksi kaupunkiympäristöön.

Puustinen on tehnyt eri puolille Helsinkiä kymmeniä ääni- ja valoteoksia ilman rahoitusta vuodesta 1998 lähtien.

– Olen halunnut sovittaa tekemäni kollektiiviset teokset pieniksi lisukkeiksi kaupunkiympäristöön. Tarkoituksena on tuottaa näin iloa kaupunkilaisten elämään.

Tällä hetkellä voi Helsingissä tutustua myös Puustisen kolmeen muuhun ympäristötaideteokseen, jotka kaikki on rakennettu kierrätysmateriaaleista. Yksi niistä on Töölönlahdella pari vuotta sijainnut minivesivoimalaitos.

– Voimalaitos on toiminut oikeasti, ja sen tuottamalla virralla on voinut ladata kännykkää. Nyt voimalaitos ei kuitenkaan ole toiminnassa, koska Helsinki haluaa säästää sähköä, Puustinen sanoo.

Töölönlahden voimalaitoksesta on Puustisen mukaan tullut valtavasti positiivista palautetta. Moni on kokenut sen todelliseksi piristykseksi kaupunkiympäristössä. Puustinen peräti järjesti myllyn vieressä juhannustanssit.

Torkkelinmäellä on voinut jo parikymmentä vuotta tutustua Puustisen Mutta minä lähden -ääni-installaatioon, jossa sadevesikaivosta kuuluu lentokuulutus Amsterdamiin.

Suomen pankin läheisellä Kirkkokadulla voi puolestaan kuulla sadevesikaivosta murron ääniä poran ja muiden työkalujen äänien muodossa. Teoksen idea lähti siitä, kun ihmisiä kehotettiin hakemaan käteistä pankista, ja Puustinen halusi ottaa siihen kantaa huumorin keinoin.

Markku Puustisen nikkaroima punainen minivesivoimala on saanut Töölönlahdella suuren suosion.

Markku Puustisen nikkaroima punainen minivesivoimala on saanut Töölönlahdella suuren suosion.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkon kulmilla loistavat pian sateenkaaret ja taikaliekit – valopuisto on nähtävillä loppiaiseen asti

Ajankohtaista Ajankohtaista

Flowers of Life -ryhmä luoma valotaidepuisto liittyy Espoon kaupungin 50-vuotisjuhlaan.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.