null ”On hyvä tehdä hyvää toisille” – helsinkiläiskoulun oppilaat ilahduttavat vanhuksia joulukasseilla diakoniatyön kautta

Maria Mohamad Yaba ja Mattias Antuk työn tuoksinassa.

Maria Mohamad Yaba ja Mattias Antuk työn tuoksinassa.

Hyvä elämä

”On hyvä tehdä hyvää toisille” – helsinkiläiskoulun oppilaat ilahduttavat vanhuksia joulukasseilla diakoniatyön kautta

Helsinkiläinen Maatullin koulu haluaa tuottaa iloa alueen vanhuksille. Samalla lapsille opetetaan lähimmäisenrakkautta ja empatiaa.

Helsinkiläisessä Maatullin koulussa on lauantaina 30.11. hieman erilainen koulupäivä. Samalla kun osa luokista keskittyy koulun myyjäisiin, osalle on annettu tehtäväksi tuottaa jouluiloa Tapulinkaupungin alueen ja lähiympäristön vanhuksille.

Lähes 300 oppilasta, 15 opettajaa ja kenties myös joukko lasten vanhempia leipoo pipareita, askartelee joulukortteja ja ompelee kangaskasseja. Niitä ei tehdä itselle, vaan lahjaksi alueen yksinäisille vanhuksille ja muille tarvitseville.

Koulun yhteistyökumppani hankkeessa on Malmin seurakunta, jonka diakonia toimittaa lasten lahjat eteenpäin. Idean keksinyt opettaja Katrianna Raunio sanoo, että diakonia sopii avun kanavaksi, sillä se auttaa kaikkia, uskonnosta riippumatta.

– Tämä toimintatapa sopii hyvin monikulttuurisen ja -uskontoisen koulun toimintaan. Lähimmäisenrakkaus on yhteinen asia kaikille ihmisille ja diakoniassa ei jaotella ketään esimerkiksi uskonnon vuoksi, sanovat hän ja rehtori Heli Siljama.

"Jos on yksinäinen, on kiva saada lahja"

Yhtään poikkipuolista sanaa ei hyväntekemisen tempauksesta ole kuulunut sen paremmin opettajilta, lapsilta kuin vanhemmilta. Koululle projekti on pedagoginen: sillä opetetaan lapsia ajattelemaan toisia ja olemaan empaattisia.

Raunion oman 3C-luokan oppilaat ovat ainakin sisäistäneet ajatuksen. Kun toimittaja kysyy asiasta, luokassa syntyy vilkas keskustelu. Joku lapsista kertoo tehneensä yhden kortin, joku neljä, joku kuusi. Kaikki ovat innoissaan tekemässä pipareita ja opettaja viekin yhden ryhmän naapurihuoneeseen tekemään niitä monenlaisilla muoteilla.

Jos joku on avun tarpeessa, eikä kukaan auta, voi asia mennä pahemmaksi.
– 3C-luokan lapset

– Auttamisesta tulee hyvä mieli. Sekä sille, joka saa lahjan, että sille, joka sen antaa.

– On hyvä tehdä hyvää toisille.

– Jos ei asu kenenkään muun kanssa ja on yksinäinen, niin on se kiva, että saa lahjan meiltä.

– Jos joku on avun tarpeessa, eikä kukaan auta, voi asia mennä pahemmaksi.

Tällaisia mietteitä on 3C-luokan oppilailla. Kun opettaja Katrianna Raunio kysyy, mitä tapahtuu, jos kaikki vaan ajattelevat, että joku muu auttaa, lapsilla on vastaus valmiina.

– Sitten ei auta kukaan.

Raunion mukaan idea tempaukseen syntyi Malmin seurakunnan Facebook-sivuilla olleesta päivityksestä. Siellä Tapulin seurakuntakodille kokoontuvat ihmiset pohtivat, miten he voisivat tervehtiä alueen vanhuksia. Raunio kommentoi asiaa ja kysyi, voisiko koulu auttaa. Nuorisotyöntekijä Katja Muranen, joka on seurakunnan yhteyshenkilö kouluun päin, otti yhteyttä ja kysyi, mitä koulu haluaa tehdä.

Maatullin koulaiset leipovat pipareita vanhuksille. Käytössä on monenlaisia muotteja.

Maatullin koulaiset leipovat pipareita vanhuksille. Käytössä on monenlaisia muotteja.

Raunion ja rehtori Heli Siljaman mukaan tämänkaltainen yhteistyö kirkon ja koulun välillä sopii koulun toimintaan. Se ei sulje ketään ulos, on yhteisöllistä ja konkreettista. Koulu on takavuosina auttanut ystäväkoulua Sudanissa ja kerännyt rahaa Unicefiin.

– Tässä ollaan siirrytty globaalista lokaaliin. Oppilaille on hyvä näyttää myös se, että ihan omilla kotikulmilla vastaan tulevia ihmisiä voi auttaa, sanoo Raunio.

Vanhuksia tavoitetaan monen kanavan kautta

Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijä Elise Hartonen on koulun toiminnasta mielissään. Hänen mukaansa lasten tekemä lahja on iloinen yllätys monille alueen vanhuksille. Heidän joukossaan on niitä, jotka eivät pääse kodin seinien ulkopuolelle, koska heillä ei ole esimerkiksi liikuntakykyä. Nyt joulumieltä tuodaan heidän kotiinsa.

– Teemme lahjojen perille viemisessä yhteistyötä kaupungin kotihoidon kanssa. Kotihoitajat vievät suuren osan kasseista vanhuksille. Lisäksi lahjoja päätyy pariin palvelutaloon ja mielenterveyskuntoutujille. Viemme myös itse kasseja, kun teemme kotikäyntejä.

Hartonen lisää, että Maatullin koulun lisäksi myös Puistolan martat ja Puistolan kirkon iltapäiväkerho tekevät pipareita seurakunnan ja kotihoidon kautta jaettavaksi. Diakonian kohtaamia lapsiperheitä autetaan muun muassa Rakenna joulupuu -keräyksen kautta.

– Tällainen koulun toiminta on todella hieno tapa opettaa lapsia kääntämään katse lähimmäisiin ja oivaltamaan, että itse kukin voi tehdä paljon toisen hyväksi, Raunio sanoo.

Opettaja Katrianna Raunio ja rehtori Heli Siljama seuraavat, kuinka Emilia Moilanen ja Nina Pham leipovat.

Opettaja Katrianna Raunio ja rehtori Heli Siljama seuraavat, kuinka Emilia Moilanen ja Nina Pham leipovat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.