null ”Hyvät äidit laulavat hyvien biisien mukana automatkoilla” – Näyttelijä Nora Raikamon esittämä Tiktak-klovni on äiti ja usein hyvin väsynyt

Tikatak-klovnin mielestä on tuhoon tuomittua yrittää olla hyvä äiti. ”Ehkä hyvä äiti onkin sellainen, joka tekee parhaansa.

Tikatak-klovnin mielestä on tuhoon tuomittua yrittää olla hyvä äiti. ”Ehkä hyvä äiti onkin sellainen, joka tekee parhaansa."

Hyvä elämä

”Hyvät äidit laulavat hyvien biisien mukana automatkoilla” – Näyttelijä Nora Raikamon esittämä Tiktak-klovni on äiti ja usein hyvin väsynyt

Red Nose Company on Vuoden teatteri 2023.

1. Red Nose Companyn Mieletön-­näytelmässä väsynyt äiti, klovni Tiktak pohdiskelee elämän tarkoitusta ja valaistumista. Tiktak, mikä tekee äitiydestä niin raskasta?

– Minulla on neljä jälkeläistä, joiden ikähaitari on 1–18 vuotta. Äitiydestä tekee raskasta esimerkiksi jälkeläisten asioiden loputon manageeraaminen. Jälkeläisten opettajilta tulee Wilma-viestejä, joihin on yritettävä keksiä järkevältä vaikuttavia vastauksia. Perheessämme viisi kuudesta urheilee, ja se tarkoittaa 3–4 pyykkikoneellista päivässä. Jälkeläisten mukana on tullut valtava määrää tavaraa, ja ne ovat jatkuvasti väärissä paikoissa, ja taidan olla ainoa, joka siirtelee niitä oikeisiin paikkoihin. Romun roudaaminen on ihan kirjaimellisesti raskasta.

– Äitiydessä kaikkein raskainta on kuitenkin äitiyden loputtomuus ja sen totaalisuus. Vaikka jälkeläiset eivät ole fyysisesti läsnä, he ovat koko ajan läsnä. Samaan ­aikaan se on äitiydessä myös kaikkein parasta.

2. Millainen on mielestäsi hyvä äiti?

– Tylsät äidit ovat ihan kamalia, joten jos minä olisin hyvä äiti, olisin hauska. Olisin sellainen äiti, joka ei sano, että pese kädet, tee läksyt ja älä mene sohvalle paljaalla perseellä. Jos hyvälle äidille sanoo, että radio-ohjattavaan autoon tarvitaan uudet renkaat, ja hän lupaa hankkia ne, on tärkeää, että jälkeläinen voi luottaa, että näin tapahtuu. Hyvä äiti myös kuuntelee, kun jälkeläisellä on asiaa. Hyvät äidit laulavat hyvien biisien mukana automatkoilla. Se taitaakin olla ainoa näistä edellämainituista, johon minä olen kyennyt.

– Yritys olla hyvä äiti on jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu, joten ehkä hyvä äiti onkin sellainen, joka tekee parhaansa.

3. Miten rohkaisisit riittämättömyyden ja syyllisyyden kanssa tuskailevia äitejä, Tiktak?

– Vetäkää äidit rima reilusti alas! Olemme kaikki riittämättömiä, ja sen faktan kanssa on elettävä. Mitä merkitystä sillä pitkässä juoksussa on, onko kotona siistiä ja lapsen letit viivottimella tehdyt? Entä onko sillä väliä, jos ruokana on välillä eineslaatikkoa? Panta kiristää päätä liian usein ihan turhaan, eli hymyä huuleen meille kaikille. Ja muistakaa nukkua! Nämä vinkit ovat hyviä myös itselleni.

4. Millaista yhteiskunnallista tukea äidit mielestäsi tarvitsevat?

– Äidit tarvitsevat rahaa, paljon rahaa! Rahan lisäksi äidit tarvitsevat puhetta siitä, että lapset ovat ihania ja äidit ovat ihania ja isätkin ovat ehkä ihania. Ja puhetta siitä, että elämä on hyvää, kun on lapsia, eikä elämä lasten kanssa ole pelkästään ahdistavaa tai raskasta tai sitovaa, eikä lomamatkojakaan ole menetetty.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle iso pyhä asia on vapaus tehdä erilaisia asioita ja olla sellainen kuin on. Pyhää on myös villi, koskematon luonto: käkkyrät ja käppyrät puut ja rikkaruohot. Olin nuorena Belgiassa au pairina, ja siellä kaikki metsät olivat istutettuja, eikä niissä ollut missään sattumanvaraisuutta. Se oli ahdistavaa, suorastaan kammottavaa.

– Iso pyhä asia on myös ihmisten ­välillä vallitseva rauha ja toisten kuunteleminen. ­Lisäksi kaikilla maailman lapsilla pitäisi olla ­asiat hyvin, sillä lapsuus on myös pyhä. Pienemmällä tavalla pyhää on tennis. Jos en olisi klovni, olisin tennisammattilainen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.