null ”Ihmiset ovat valmiita vastaamaan lapsen hätään” – Hätävaravieraat-ryhmä varmistaa, ettei yksikään lapsi ole juhlapäivänään yksin

Joskus saattaa ajatella, että vaikka ei itse menisikään juhliin, joku muu menee kuitenkin. Tarinoita yksin vietetyistä syntymäpäivistä on liikaa.

Joskus saattaa ajatella, että vaikka ei itse menisikään juhliin, joku muu menee kuitenkin. Tarinoita yksin vietetyistä syntymäpäivistä on liikaa.

Ajankohtaista

”Ihmiset ovat valmiita vastaamaan lapsen hätään” – Hätävaravieraat-ryhmä varmistaa, ettei yksikään lapsi ole juhlapäivänään yksin

Hätävaravieraat-ryhmä on toiminut Facebookissa parin vuoden ajan. Ryhmän perustajan mukaan sen kautta voi opettaa lapsia pitämään kaverista huolta.

Syksyllä 2017 Sarita Blomqvist törmäsi Facebookia selaillessaan erään äidin julkaisuun. Siinä kerrottiin, kuinka tämän pojan syntymäpäiväjuhliin ei ollut ilmestynyt yhtään vierasta, ja kuinka surullinen poika oli siitä ollut.

Julkaisuun oli välittömästi alkanut tulvimaan kommentteja ihmisiltä, jotka halusivat auttaa. He tiedustelivat, olivatko juhlat vielä käynnissä ja voisiko pojan oloa parantaa jotenkin. Se sai Blomqvistin ajattelemaan, että ilmiölle pitäisi tehdä jotain.

– Kommenteista huomasi, että ihmiset ovat valmiita vastaamaan lapsen hätään. Ajattelin, että tässä tarvitaan vain organisointia, niin tämä ihmisten halu auttaa saataisiin otettua käyttöön, hän toteaa.

Hätävaravieraat-ryhmä syntyi yhdessä yössä. Alun perin noin kahdenkymmenen henkilön ryhmässä on nykyään jäseniä noin 200, jäsenien perheet mukaanluettuina melkein 1 000. Hätävaravieraat ovat toistaiseksi vierailleet kahdeksilla tai yhdeksillä syntymäpäivillä, joihin kutsutut syntymäpäivävieraat eivät ole päässeet paikalle. Eniten toimintaa on pääkaupunkiseudulla, jossa hätävaravieraita on tarvittu kolmissa juhlissa.

Jokainen lapsi ansaitsee kavereita synttäreilleen

Vantaalainen Jaana on ollut mukana Hätävaravieraiden toiminnassa melkein koko ryhmän olemassaolon ajan. Hänellä itsellään on kaksi lasta, ja hän on käynyt näiden kanssa yksissä syntymäpäiväjuhlissa.

– Olen aina ollut kiinnostunut lasten asioista, ja tämä vaikutti aivan ihanalta ajatukselta. Aina saa lukea surullisia tarinoita yksin jääneistä syntymäpäiväsankareista. Jos tällä tavalla saa estettyä yhdenkin sellaisen katastrofin, se on hyvä, hän pohtii.

Espoosta Vantaalle muuttanut Ulla on niin ikään käynyt kahden lapsensa kanssa yksissä juhlissa. Hänen mielestään niiden tunnelma oli todella rento ja mukava. Hätävaravieraana Ulla perheineen on ollut reilun vuoden verran.

– Tämän avulla voi opettaa lapsille, että on tärkeää, että jokaisella on vieraita. Jokainen lapsi ansaitsee kavereita syntymäpäivilleen. Vaikka nämä eivät olisikaan valmiiksi tuttuja, voi juhlista silti tulla todella mukavat!

Toiminta on ensisijaisesti lapsilta lapsille

Hätävaravieraita voi tarvita monissa erilaisissa tilanteissa, vaikkapa uudelle paikkakunnalle muutettaessa. Sarita Blomqvistin mielestä kutsuille tuleminen on kuitenkin aina kutsuttujen vastuulla, kutsujan elämäntilanteesta riippumatta.

– Helposti saattaa tapahtua niin sanottu sivustaseuraajailmiö. Ihmiset saattavat välillä ajatella, että joku menee juhliin, vaikka ei itse menisikään, hän pohtii.

– Hätävaravieraiden kautta voidaan opettaa lapsille, miten tärkeää on olla luotettava ja kantaa vastuuta.

Jos näyttää siltä, ettei lapsen juhliin ole tulossa vieraita, voi Hätävaravieraisiin ottaa yhteyttä soittamalla tai Facebookin kautta yksityisviestillä. Hätävaravieraat toimivat perheinä, eli toiminta on ensisijaisesti lapsilta lapsille, mutta vanhemmat ovat aina mukana.

Hätävaravieraat huomioivat erityisesti sen ikäiset lapset, jotka vielä kaipaavat kavereita syntymäpäivilleen. Pyynnön lähettänyt vanhempi saa esittää vieraille ikätoiveita, joihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.

Myös lahjatoiveita saatetaan tiedustella, vaikka sellaisen hankkiminen ei olekaan juhliin osallistuvalle Hätävaravieraalle pakollista. Monet kuitenkin haluavat muistaa päivänsankaria pienellä lahjalla.

– Monille jäsenistämme lasten yksinäisyyden voittaminen on sydämen asia. Ryhmän vahvuus on siinä, että olemme tavallisia ihmisiä, jotka haluavat auttaa muita, Blomqvist toteaa.

– Toivon mukaan tulevaisuudessa ihmiset rupeavat huolehtimaan toisistaan enemmän, jolloin meidän ryhmäämme ei enää tarvittaisi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.