null Dian ja Tarja halasivat heti ensimmäisellä tapaamiskerralla – MLL:n ohjelma saattaa yhteen maahanmuuttajaäitejä ja suomalaisia naisia

Tarja ja Dian ovat tavanneet toisensa MLL:n toiminnan kautta.

Tarja ja Dian ovat tavanneet toisensa MLL:n toiminnan kautta.

Hyvä elämä

Dian ja Tarja halasivat heti ensimmäisellä tapaamiskerralla – MLL:n ohjelma saattaa yhteen maahanmuuttajaäitejä ja suomalaisia naisia

Mannerheimin Lastensuojeluliiton työntekijän mukaan maahanmuuttajanaiset saavat toiminnan avulla laajennettua tuttavapiiriään. Toiminnassa huomioidaan myös lapset.

Helsinkiläisen omakotitalon terassille on asetettu tarjolle mustikoita ja wasabilla maustettuja pähkinöitä. Dian Yuan kaataa Marimekon punaisilla unikoilla koristellusta teepannusta teetä sinisiin kuppeihin. Tee on tuotu hänen kotimaastaan Kiinasta. Yuanin vieressä istuu Tarja Koskisola. Kaksikko on tuntenut toisensa noin puolen vuoden ajan.

He ovat tavanneet MLL:n Uudenmaan piirin toiminnan kautta, jossa etsitään ystäviä maahanmuuttajaäideille. Yuan on muuttanut Suomeen kymmenen vuotta sitten. Hänen puolisonsa on suomenruotsalainen ja parilla on kaksi lasta.

MLL:n toimintaan hän päätyi nähtyään leikkipuiston ilmoitustaululla sitä koskevan ilmoituksen. Ystävä Yuanille löytyikin jo parin viikon odottelun jälkeen.

– Aluksi olin toivonut, että ystäväksi löytyisi joku, jolla olisi pieniä lapsia. Olen kuitenkin hyvin onnellinen, että tapasin Tarjan. Hänellä on paljon elämänkokemusta ja saan puhua hänen kanssaan suomea, Yuan kertoo.

Hän vastaa kysymyksiin englanniksi. Suomen puhuminen on hänelle välillä vaikeaa, vaikka hän ymmärtääkin sitä hyvin. Koskisolan kanssa he pyrkivät puhumaan suomea mahdollisimman paljon ja lähettävät esimerkiksi tekstiviestinsä suomeksi.

Tarja Koskisola ehti odottaa ystävää itselleen lähes vuoden verran. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä jo seitsemän vuoden verran, joten toimintaan osallistuminen tuntui luontevalta. Koskisolan oma tytär on jo aikuinen, ja Yuanin lapsista on lyhyessä ajassa tullut hänelle todella tärkeitä.

Tällä hetkellä he ovat pyrkineet tapaamaan Yuanin kanssa kerran kahdessa viikossa. He ovat käyneet yhdessä esimerkiksi uimassa ja teatterissa, ja ovat pian menossa Yuanin lasten kanssa Linnanmäelle.

– Dian kyllä luultavasti myös nauttisi siitä, että kävisimme jossain ihan kahdestaankin. Voisimme esimerkiksi käydä sauvakävelemässä tai kahvilla, Koskisola suunnittelee.

Maahanmuuttajanaiset voivat jäädä herkemmin kotiin

Perhetoiminnan koordinaattori Janita Tasa on ollut mukana MLL:n Ystäväksi maahanmuuttajaäideille -toiminnassa puolen vuoden ajan. Ystävätoimintaa on järjestetty Uudenmaan piirissä vuodesta 2011 ja se on vakiintunut osaksi MLL:n toimintaa. Tämän vuoden aikana uusia ystäväpareja on syntynyt 125 kappaletta. Aktiivisia pareja on tällä hetkellä noin 300.

Toiminnassa on mukana kaikenlaisia naisia eri elämäntilanteista. Nuorimmat vapaaehtoisista ovat parikymppisiä ja vanhin noin 80-vuotias. Maahanmuuttajaäideistä suurin osa on tullut muun muassa Afganistanista, Syyriasta, Irakista ja Kiinasta.

– Olisi toivottavaa, että maahanmuuttajaäiti osaisi edes jonkin verran suomea tai englantia. Näin olisi mahdollista käyttää yhteistä kieltä suomalaisen ystävän kanssa, Tasa kertoo.

– Vapaaehtoiselle tärkeintä taas on kiinnostus tutustua uuteen ihmiseen ja halu auttaa esimerkiksi suomen puhumisen kanssa.

Vapaaehtoiselle tärkeintä taas on kiinnostus tutustua uuteen ihmiseen ja halu auttaa esimerkiksi suomen puhumisen kanssa.

- Janita Tasa, MLL

Ystävien olisi hyvä tavata pari kertaa kuussa. MLL tukee ystävyyssuhdetta ensimmäisen vuoden ajan niin, että ystäväpareille soitetaan vuoden aikana muutaman kertoja, ja heiltä kysytään kuulumisia ystäväsuhteesta. Lisäksi toiminnassa mukana oleville naisille järjestetään ammatillista ohjausta ja erilaista toimintaa vuoden ystäväsuhteen aikana.

Parit pyritään muodostamaan noudattamalla osallistujien toiveita mahdollisuuksien mukaan.

– Toiminta on suunnattu naisille, koska naiset saattavat jäädä herkemmin kotiin lasten syntymän jälkeen. Heillä ei välttämättä ole samanlaisia mahdollisuuksia hakeutua suomen kielen kursseille tai työelämään kuin maahanmuuttajamiehillä, Tasa toteaa.

– Tähän toimintaan osallistumalla maahanmuuttajaäidit saavat laajennettua elinpiiriään mukavalla ja helpolla tavalla. Myös lapset saa ottaa mukaan tapaamisiin.

Toimintaan saavat osallistua myös lapset. Dianilla on kaksi pientä lasta. Tarjan tytär on jo muuttanut pois kotoa.

Toimintaan saavat osallistua myös lapset. Dianilla on kaksi pientä lasta. Tarjan tytär on jo muuttanut pois kotoa.

Toiminta ei vie mitään ja antaa paljon

Ennen ystävätoiminnan aloittamista Yuan oli kokenut, että suomalaisten ystävien saaminen on hankalaa. Hänen mukaansa suomalainen kulttuuri on monille maahanmuuttajille niin erilainen, että nämä pysyttelevät mieluummin omissa piireissään.

– Esimerkiksi jos menee tapaamaan ystäväänsä, täällä pitää käytännössä varata sitä varten erillinen tapaamisaika, Yuan naurahtaa.

Myös muita eroja suomalaisten ja kiinalaisten väliltä löytyy.

– Perhesiteet meidän kulttuureissamme ovat aika erilaiset, Koskisola pohtii.

– Omasta aikuisesta tyttärestäni en välttämättä kuule välillä moneen viikkoon. Dianille ajatus tällaisesta taas on aivan ihmeellinen.

Yuan ja Koskisola aikovat jatkaa tapaamisiaan vielä senkin jälkeen, kun MLL:n virallinen osuus on päättynyt. Toisistaan heillä on paljon hyvää sanottavaa.

– Dian on ihanan avoin kaikelle. Olin ajatellut, että hän saattaisi olla vähän varautuneempi, mutta kun ensimmäisellä tapaamisellamme kysyin, saisiko häntä halata, hän suostui heti, Koskisola muistelee.

– Tarja on sellainen nainen, jollainen minä haluaisin olla. Hän on itsenäinen ja hänellä on paljon näkemystä elämästä, Yuan toteaa.

Haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun Yuanin puoliso tulee ottamaan tilanteesta kuvan puhelimellaan perheen kotiarkistoon. Kun kuva on otettu, Koskisola haluaa vielä suositella kaikille toimintaan osallistumista.

– Tällainen toiminta ei vie mitään, mutta antaa paljon!

Tarja Koskisola ja Dian Yuan aikovat tavata toisiaan vielä MLL:n virallisen osuuden päätyttyä.

Tarja Koskisola ja Dian Yuan aikovat tavata toisiaan vielä MLL:n virallisen osuuden päätyttyä.

Näin osallistut Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaan

Vapaaehtoiseksi toimintaan voi ilmoittautua MLL:n nettisivuilla. Sivuilla on listattu muun muassa, missä seuraavat koulutukset järjestetään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.