null Facebookin puskaradioryhmissä tieto kulkee ja kotiseuturakkaus kukoistaa

Puskaradioissa autetaan ja luodaan me-henkeä. Ne ovat väylä sellaisen paikallistiedon levittämiseen, jota ei löydy muualta.

Puskaradioissa autetaan ja luodaan me-henkeä. Ne ovat väylä sellaisen paikallistiedon levittämiseen, jota ei löydy muualta.

Facebookin puskaradioryhmissä tieto kulkee ja kotiseuturakkaus kukoistaa

Kaupunki- ja kaupunginosakohtaisissa ryhmissä tarjotaan ja saadaan naapuriapua, mutta välillä riidellään ja puidaan ikuisuuskiistoja.

Suosituksia volyymiripsien tekijästä, halvasta kampaajasta ja kakkuleipurista? Kenen on tämä pihallamme kulkenut kissa? Kuka on hukannut tekohampaat puistoon, löytyisikö lapsenvahtia, kenen kakarat ovat hajottaneet koulun ikkunan? Facebookin puskaradioryhmissä vaihdetaan kaikki se tieto, mikä ennen kulki suusta suuhun – ja vähän enemmänkin.

Seurasimme muutamaa kaupunki- ja kaupunginosakohtaista ryhmää (Vantaan Puskaradio, Puskaradio Espoo, Kallio, Vuosaari) noin viikon ajan saadaksemme selville, mitkä aiheet ovat pinnalla juuri nyt eri alueilla ja millaisiin tarkoituksiin ryhmiä käytetään. Lähetimme myös ryhmien ylläpitäjille kysymyksiä ryhmistä ja niiden valvonnasta.

Ryhmissä etsitään ratkaisua monenlaisiin arkisiin ongelmiin. Vuosaari-ryhmässä eräs herra kaipasi nappia takkiin.

Ryhmissä etsitään ratkaisua monenlaisiin arkisiin ongelmiin. Vuosaari-ryhmässä eräs herra kaipasi nappia takkiin.

Vuosaaressa ihaillaan luontoa, Kalliossa puhutaan melusta

Vuosaari-ryhmässä on runsaat 10 000 jäsentä, mikä tarkoittaa reilua neljäsosaa koko kaupunginosan asukkaista. Tärkeää sisältöä ovat muun muassa luonto- ja maisemakuvat. Ryhmään kuuluu taitavia kuvaajia, jotka varmasti lisäävät muidenkin luonnontuntemusta kuvillaan ja teksteillään. Moni kuva onnistuu tuottamaan katsojissa lämpimän ailahduksen: asumme hienossa paikassa!

Pinnalla ovat myös koirat. Yhden koiran kimppuun hyökkäsi lajitoveri ja lääkärilasku oli melkoinen, maksajaa etsitään. Eräs postaa koiravideon ja kysyy, olisiko kellään käytettyjä tennispalloja leluiksi. Palloja löytyy, ja kiitokseksi aloittaja postaa hauskan koira tohkeissaan -videon.

Yksi ikuisuusaihe ovat Kallion maantieteelliset rajat. Myös melusta keskusteltiin seurantajaksolla.

Yksi debatti koski rikkakasvien torjuntaa glyfosaatti-nimisellä torjunta-aineella Hekan vuokrataloissa. Pitääkö rikkakasvit myrkyttää vai kitkeä, onko aine ylipäänsä myrkyllistä/tarpeellista? Monellako kielellä myrkytysilmoitus pitää tehdä ja kuka maksaa käännöskulut? Keskustelu leimahti nopeasti riidaksi. Monenlaisia avunpyyntöjäkin on.

Kallio-ryhmässä on yli 14 000 jäsentä. Nuorten aikuisten suosimassa hipsterikaupunginosassa jaetaan paljon tietoa pop up -tapahtumista ja kaupoista. Yksi ikuisuusaihe ovat Kallion maantieteelliset rajat. Seurantajaksolla keskusteltiin myös melusta. Mikä on normaalia kaupunkielämää ja mikä liikaa? Ilmiselvästi kalliolaisuuteen kuuluu, että ihan pienestä ei saisi valittaa: "Jos on äänentaso liian kovalla, niin voi voi. Muuta maalle."

Omintakeinen huumori ja outojen tapahtumien käsittely ovat tyypillisiä ryhmässä. Yksi esimerkiksi kertoi kehittäneensä ratkaisun kakkaongelmaan, kun joku oli toistuvasti käynyt kakalla talon rapussa – kirjoittaja oli tehnyt tuolista ja muovipusseista "vessanpytyn" ulko-oven viereen ja pannut vessapaperitkin viereen valmiiksi. Jännityksellä seurattiin myös ravintola Kolmeen Kaisaan eksynyttä supikoiraa ja sen pyydystämistä.

Puskaradioryhmissä näkyy, että ihmiset luottavat toisiinsa. Espoossa etsittiin noutajaa paketille.

Puskaradioryhmissä näkyy, että ihmiset luottavat toisiinsa. Espoossa etsittiin noutajaa paketille.

Espoossa puhuttiin koirista ja kauneusalan palveluista

Puskaradio Espoo -ryhmässä jäseniä on noin 28 000. Ryhmää ei sääntöjen mukaan ole perustettu yleistä keskustelua varten. Tarkoitus on suositella paikallisia palveluita, kysyä neuvoa naapurilta sekä tiedottaa ajankohtaisista tapahtumista. "Puskaradio Espoo on ollut jo lopetuksen partaalla inhottavien keskustelujen ja huonon yhteishengen vuoksi, joten muistetaan, että ryhmän jäsenet itse luovat ryhmän yhteishengen", ryhmässä muistutetaan. Säännöissä on myös erikseen boldattuna kielto ripsienpidennysilmoituksista.

Myös Espoossa puhutaan eläimistä. Ryhmään jaettiin juttu koirien uimapaikoista ja jo pian päästiin siihen, että jutun kuvituksessa on käytetty "vääriä" koiria, sillä rotu on sairas. Myös Olari-Haukilahti-Matinkylä-akselilla liikkunut hirvi on herättänyt keskustelua.

Ilmoituksia varastetusta tavarasta oli muutamia. Niiden funktio ei täysin aukea. Ilmeisesti halutaan vain purkaa pahaa mieltä varastetusta takista tai pihakukista. Varas tuskin tuntee postauksen myötä omatunnontuskia.

Volyymiripsiä kysellään kaikesta huolimatta jonkin verran, samoin kampaajasuosituksia. Kommentteja selatessa näyttää siltä, että jokainen Espoon kauneusalanyrittäjä saa suosituksia.

Pyöräily ja muu liikennekäyttäytyminen on aihe, josta välillä riidellään. Vantaan Puskaradio -ryhmässä yksi suivaantui pyöräilijöille.

Pyöräily ja muu liikennekäyttäytyminen on aihe, josta välillä riidellään. Vantaan Puskaradio -ryhmässä yksi suivaantui pyöräilijöille.

Kun et jaksa googlettaa, puskaradio auttaa

Vantaan Puskaradio -ryhmään kuuluu yli 23 000 jäsentä. Välillä ryhmä tuntuu olevan Googlen korvike: kysytään aukioloaikoja, puhelinnumeroita tai jonkun asian sijaintia – kuten sitä, mistä Itä-Vantaalla saa pölypusseja. Suosituksia erilaisista palveluista kysytään ja saadaan.

Pitkiä keskusteluketjuja ja tunteiden kuumenemista aiheuttivat kestoaiheet kuten koirankakka ja lasten ja nuorten käyttäytyminen, eritoten näin kesällä ilkivallanteot. Puskaradioryhmä toimii myös eräänlaisena löytötavaratoimistona, monenlaista tavaraa ja eläintä on kateissa tai löydetty. Seurantajaksolla huomiota ja vilunväreitä herätti muun muassa postaus, jossa etsittiin kateissa olevaa lemmikkikäärmettä.

Ryhmän tarpeellisuudesta kertovat erilaiset postaukset, joissa joku pyytää tai saa apua tai välittää kiitokset. Mieltä lämmitti esimerkiksi eräs kirjoittaja, joka kiitti tuntematonta miestä, joka antoi hänelle kaupassa kymmenen euron arvoisen pullonpalautuskuittinsa.

Ylläpitäjät valvovat keskustelun tasoa

Puskaradio Espoo -ryhmään tulee parikymmentä postausta päivässä, arvioi Veera Järvenpää, yksi ryhmän ylläpitäjistä.

– Meillä kaikki julkaisut vaativat ylläpidon hyväksynnän, joten voimme karsia päältä ryhmään kuulumattoman materiaalin ja asiattomaan ja provosoivaan sävyyn kirjoitetut julkaisut.

Järvenpään mukaan loma-aikana kaikenlainen kiistely ja inttäminen lisääntyy. Kausittaisia aiheita ovat koirankakka, ilotulitteet ja pyöräily. Paikallinen erikoisuus on keskustelu länsimetrosta.

Järvenpään mukaan moderointi vie juuri sen verran aikaa kun sille haluaa antaa.

– Itse teen ylläpitäjän hommaa harrastuksena ja mielenkiinnosta kotikuntaa kohtaan. Paikallisten ryhmien merkitys on mielestäni se, että alueen asukkaat voivat etsiä alueelta tarvitsemiaan palveluita, tiedustella muiden kokemuksia ja tarjota omia palveluitaan. Myös muu info leviää tehokkaasti.

Vuosaari-ryhmässä uusia keskusteluja aloitetaan noin 10–20 päivässä. Poistettavaakin tulee päivittäin.

– Yleensä sääntöjenvastaisia postauksia, mutta välillä henkilöihin kohdistuvia herjauksia tai bottien tekemiä mainoksia, kertoo ryhmän ylläpitäjä Eelis Autio.

– Minulla menee keskimäärin noin tunti päivästä ryhmän ylläpitoon. Joskus keskustelut käyvät niin kuumana, että pitää olla melkeinpä koko ajan moderoimassa. Joskus saattaa olla päiviä, että ei tarvitse juurikaan ryhmän toimintaan puuttua.

Eelis Aution mukaan esimerkiksi maahanmuutto kuumentaa tunteita. Paljon on myös positiivisia keskusteluja, jotka johtavat siihen, että asiat muuttuvat.

– Kestopuheenaiheita ovat keväisin koirankakkavalitukset, väärin pysäköidyt autot ja oudot hiipparit, sekä tietysti legendaariset "Vuosaaren paras pizzeria" ja "onko asia X auki tänään/huomenna/joskus" -kyselyt, jotka ovat saaneet jo meemistatuksen ryhmässä.

Vantaan Puskaradioon tulee keskimäärin 35 julkaisupyyntöä päivässä, kiireisimpinä päivinä reilu sata. Myös siellä on käytössä esimoderointi, jonka lisäksi ylläpito tarkistaa jäsenet, jotka haluavat mukaan ryhmään.

– Aika paljon on kommentteja, joita ei päästetä seinälle. Yleensä ne liittyvät toisen ihmisen tunnistettavuuteen tai julkaisu on sellainen, joka ei kuulu ryhmään kuten kirppisilmoitukset, kertoo ryhmän ylläpitäjä Elina Muikku.

– En tiedä, mitkä aiheet ovat tyypillisiä juuri Vantaan ryhmälle, mutta kaikki mikä mietityttää ihmisiä, hukassa oleva omaisuus, huono tai hyvä kohtaaminen jossakin liikkeessä ja erilaiset tapahtumat kuten tulipalot. Lisäksi paikalliset yritykset käyttävät ryhmää hyväksi markkinoinnissaan. Paljon myös uudet vantaalaiset kyselevät uudesta kotikaupungistaan.

Muikku kertoo, että paikalliset ihmiset ja yritykset ovat kokeneet ryhmän tärkeäksi ja antaneet positiivista palautetta.

– Haluan tarjota vantaalaisille ihmisille ja yrittäjille paikan missä saa mainostaa, puhua ja pälpättää, ryhmän sääntöjen rajoissa. Vaikka ryhmä on iso, tunnen siellä yhteisöllisyyttä, mitä Vantaa mielestäni kaipaa lisää.

– Kyllä sitä välillä on miettinyt, että onko tässä mitään järkeä, mutta on siinä. Vantaalaiset ovat kaiken kaikkiaan ihania ihmisiä ja Vantaa on hyvä paikka asua, joten miksi en tarjoaisi tätä heille, vaikkakin joskus omien hermojen kustannuksella.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi