null George Floydin kuolema ja Donald Trumpin Raamattu-poseeraus raivostuttivat yhdysvaltalaisia piispoja – ”Rasismi on todellinen ja ajankohtainen vaara”

Presidentti Donald Trump esiintyi Raamatun kanssa Valkoisen talon lähellä olevan episkopaalikirkon edessä.

Presidentti Donald Trump esiintyi Raamatun kanssa Valkoisen talon lähellä olevan episkopaalikirkon edessä.

Ajankohtaista

George Floydin kuolema ja Donald Trumpin Raamattu-poseeraus raivostuttivat yhdysvaltalaisia piispoja – ”Rasismi on todellinen ja ajankohtainen vaara”

Afroamerikkalaien George Floyd kuoli 25. toukokuuta, kun poliisi painoi polvellaan hänen kaulaansa. Rasistisen poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset ovat levinneet ympäri Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltalaiset kirkkojen johtajat ovat ottaneet kantaa George Floydin kuolemaan ja sitä seuranneisiin mielenosoituksiin.

Afroamerikkalainen George Floyd kuoli tukehtumalla 25. toukokuuta Minneapolisissa, kun poliisi painoi polvella hänen kaulaansa usean minuutin ajan. Tilanteesta kuvattu video levisi sosiaalisessa mediassa.

Sadat tuhannet ihmiset ympäri Yhdysvaltoja ovat osallistuneet mielenosoituksiin, joissa vastustetaan etenkin tummaihoisiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa ja rasismia.

Valtaosa mielenosoituksista on ollut rauhanomaisia, mutta osa on yltynyt väkivaltaisiksi mellakoiksi. Mellakoijat ovat muun muassa ryöstelleet kauppoja.

Poliisi on puuttunut mielenosoituksiin paikoin kovin ottein. Mielenosoittajia on ammuttu kumiluodeilla ja heidän joukkoonsa on heitetty kyynelkaasua. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kertonut ymmärtävänsä mielenosoittajia, mutta uhannut lähettää armeijan kaduille lopettamaan väkivaltaiset mellakat, mikäli osavaltioiden omat keinot eivät riitä.

Maanantai-iltana Trump käveli Valkoisen talon lähellä olevan episkopaalikirkon portaille, jossa häntä valokuvattiin Raamattu kädessä. Poliisi hääti mielenosoittajat kyynelkaasulla Valkoisen talon edestä, jotta presidentti pääsi kulkemaan kirkolle.

Washingtonin episkopaalinen piispa Mariann Budde kritisoi Trumpin ja poliisin toimia kovin sanoin muun muassa The Washington Postille ja The New York Timesille. Hän kertoi olevansa raivoissaan mielenosoittajien kohtelusta. Budden mukaan presidentin saapumisesta ei myöskään ilmoitettu kirkolle.

”Hän ei rukoillut”, Budde sanoi. ”Hän ei maininnut George Floydia eikä niiden ihmisten tuskaa, jotka ovat joutuneet kohtaamaan rasismin ja valkoisen ylivallan hirvittäviä ilmenemismuotoja satojen vuosien ajan.”

Budde kritisoi myös sitä, miten Trump seisoi valokuvattavana Raamattu kädessään. ”Raamattu ei edusta [Yhdysvaltoja]. Se edustaa ihmisen kamppailua sen puolesta, että hän voisi palvella, rakastaa ja tuntea Jumalan.”

Episkopaalisen kirkon johtaja, piispa Michael Curry sanoi Trumpin käyttäneen kirkkorakennusta ja Raamattua poliittisina välineinä.

Myös Yhdysvaltain katoliset piispat ottivat kantaa viime päivien tapahtumiin. Katoliset piispat kutsuivat rasismia ”todelliseksi ja ajankohtaiseksi vaaraksi”, joka ei ole jäänyt historiaan. ”Emme voi sulkea silmiämme näiltä hirmuteoilta, jos väitämme kunnioittavamme jokaista ihmiselämää.”

Katoliset piispat kertoivat rukoilevansa George Floydin ja muiden poliisiväkivaltaan kuolleiden puolesta.

Katolinen jesuiittapappi, kirjailija ja someaktivisti James Martin twiittasi kuvan Trumpista pitämässä Raamattua kädessään kirkon edessä. ”Uskonto ei ole poliittinen työkalu. Jumala ei ole sinun leikkikalusi”, Martin kirjoitti.

Suomessa Helsingin luterilainen piispa Teemu Laajasalo otti tapahtumiin kantaa Twitterissä:

Yhdysvaltalaisen Christianity Today -lehden mukaan poliisin tappama George Floyd oli itsekin seurakunta-aktivisti Houstonissa, jossa hän asui ennen muuttoaan Minneapolisiin.

”George Floyd oli rauhan ihminen, jonka Herra lähetti”, Resurrection Houston -kirkon pastori Patrick Ngwolo kertoi. Christianity Todayn mukaan Floyd muun muassa avusti jumalanpalvelusten ja kastetilaisuuksien järjestämisessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.