null Kastijärjestelmä ja hindunationalismi ruokkivat kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa Intiassa

Äärihindulaisen RSS-liikkeen kannattajat järjestivät helmikuussa massiivisen kokoontumisen, jossa oli yli 200 000 osallistujaa.

Äärihindulaisen RSS-liikkeen kannattajat järjestivät helmikuussa massiivisen kokoontumisen, jossa oli yli 200 000 osallistujaa.

Ajankohtaista

Kastijärjestelmä ja hindunationalismi ruokkivat kristittyihin kohdistuvaa väkivaltaa Intiassa

Äärihindujen ja hallitsevan puolueen tulilinjalla on myös muslimivähemmistö. Sorto liittyy vuosituhansia vanhaan kastijärjestelmään, joka on yhä voimissaan.

Kastijärjestelmä kiellettiin Intian perustuslaissa virallisesti vuonna 1950. Käytännössä se on yhä voimissaan ja kastijaon perusteella alakastit ja erityisesti kastittomat dalitit ovat sosiaalisesti ja taloudellisesti syrjityssä asemassa.

Hindulaisuus on Intian valtauskonto, jota tunnustaa yli 80 prosenttia maan 1,3 miljardista asukkaasta. Muslimeja on 13,4 prosenttia, kristittyjä 2,4, sikhejä 1,8 ja muita vajaat pari prosenttia.

Viime vuosina Intiassa on voimistunut "Intiaa intialaisille", eli käytännössä hinduille, ajava liike, jossa valtaa pitävät yläkasteihin kuuluvat ihmiset. Vaikka ylimpään kastiin eli brahmaneihin kuuluu vain muutama prosentti intialaisista, heillä on hallussaan suuri osa maan varallisuudesta ja poliittisesta vallasta. He ovat myös hyvin koulutettuja.

Vuoden 2014 vaaleissa hindunationalistisesta Bharatiya Janata Party eli BJP-puolueesta tuli hallitseva puolue, mikä on johtanut yhä lisääntyvään uskonnollisten vähemmistöjen syrjintään ja jopa suoranaiseen vainoon.

Kristittyjen vainoja seuraava kansainvälinen Open Doors -järjestö nosti Intian jo sijalle 11 tuoreessa World Watch List -listauksessaan. Edellisvuonna Intia oli sijalla 15 ja silloin kristittyjen tilanteesta kertoi muun muassa laatulehti The Guardian.

"Vain hinduille" on viesti, joka on suunnattu Intian uskonnollisia vähemmistöjä vastaan.

Kristinusko on leimattu ulkomaiseksi uskonnoksi

Suomessa vierailee parhaillaan Open Doorsin kutsumana intialainen pastori, veli John, joka turvallisuussyistä ei voi kertoa edes oikeaa etunimeään. Henkilö, joka kertoo ulkomailla siitä, mitä kristityille tapahtuu ja myös toimii hyökkäysten kohteeksi joutuneiden auttamiseksi kotimaassaan, joutuu helposti BJP:tä lähellä olevan Rasthiya Swayamsecak Sanghin eli RS -liikkeen aktivistien kohteeksi.

– Tilanne Intiassa on nyt sellainen, että kristinusko on leimattu ulkomaiseksi uskonnoksi, vaikka kristittyjä on ollut maassa kauan ja heitä on 63,9 miljoonaa. Myös vakiintuneet kristilliset kirkot ovat tulilinjalla. Erityisen suuri väkivallan uhka on hindulaisuudesta kristinuskoon kääntyneillä ja varsinkin maaseudun kylissä, kiteyttää veli John.

Intiasta tehtiin sen itsenäistyessä sekulaari valtio, mutta nyt hindunationalistit haluavat muuttaa tilanteen ja tehdä maasta hindulaisen. Maan perustuslaki takaa kansalaisille tasa-arvoiset oikeudet, mutta tämä ei sovi kastijärjestelmään.

Perustuslain mukaan maassa on uskonnonvapaus ja oikeus vaihtaa uskontoa. Ketään ei kuitenkaan saa pakottaa tai houkutella vaihtamaan uskontoa ja nämä ovat pykäliä, joita hindunationalistit nyt käyttävät hyväkseen.

Kristityt ovat vastanneet suurimmaksi osaksi köyhien auttamisesta ja sosiaalityöstä. Nyt tätä väitetään veli Johnin mukaan uskontoon houkutteluksi ja se voi olla peruste väkivallan purkauksille, joita tapahtuu erityisesti laajalla maaseudulla.

Ulkomaista tukea saavien kansalaisjärjestöjen toiminta on tehty vaikeaksi ja niiden toimilupia on peruttu, vaikka työ olisi puhtaasti avustustyötä. Evankeliumin julistaminen kadulla on sallittua, mutta käytännössä usein vaarallista. Hindunationalistit pahoinpitelevät pappeja ja evankelistoja, vievät Raamattuja ja polttavat niitä. Polttamisesta tehdään videoita, jotka yllättävät muita samaan.

– Monet alakastiset ja dalitit ovat sorrettuja ja löytäneet kristinuskosta toivoa ja tukea. Äärihindut ovat huomanneet tämän ja haluavat siksi estää kirkkojen sosiaalityön. Kristittyjä uhkaillaan, karkotetaan kotikylistään ja jopa tapetaan. Jopa poliiseja osallistuu tähän, kertoo John.

Hän näyttää tilastoja, jotka kertovat väkivaltaisten hyökkäysten lisääntymisestä BJP:n noustua valtaan. Vuonna 2013 hyökkäyksiä oli 151, viime vuonna 661.

– Tuossa ovat vain ne hyökkäykset, joista tiedämme, toteaa John.

BJP ja sen käsikassarana toimiva yhteistyökumppani RSS ovat Johnin mukaan ottaneet kristittyjen lisäksi kohteekseen myös maan muslimiväestön. Se on kuitenkin sen verran suurempi, että taktiikka on hienovaraisempi. Koska muslimit vastaavat teurastamoista ja nahan käsittelystä, näitä vaikeutetaan. Lisäksi pyritään nostattamaan shiiojen ja sunnien vastakkainasettelua. Peruste on sama, islam on ulkomainen uskonto, ja Intia kuuluu vain hinduille – ja valta brahmaneille.

Amnesty ja Human Rigths Watch raportoivat Intian tilanteesta

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rigths Watch kertovat kumpikin viime vuoden vuosiraporteissaan Intian tilanteesta.

Amnestyn mukaan uskonnolliset ryhmät, erityisesti muslimit, joutuivat kovan linjan hinduryhmien, hallitusta tukevan median ja joidenkin valtion viranomaisten suoranaisen demonisoinnin kohteeksi. Muslimeihin kohdistettiin tusinoittain viharikoksia. Ainakin kymmenen muslimia lynkattiin. Vuonna 2016 maassa tehtiin virallisten tilastojen mukaan yli 40 000 kastiperusteista rikosta, kohteena usein dalitit.

HWR:n mukaan katuväkivalta uskonnollisia vähemmistöjä, marginaalisoituja ryhmiä ja hallituksen kriitikoita kohtaan kasvoi entistä suuremmaksi uhaksi vuonna 2017. Sitä tekivät ryhmät, jotka sanovat tukevansa hallitusvastuussa olevaa hindupuoluetta. Monet puolueen virkailijat kannustivat väkivaltaan. Ainakin 39 dalitia kuoli tehdessään paljain käsin töitä viemäreissä. Tällainen työ on periaatteessa kielletty, mutta kuuluu kastijärjestelmään.

Open Doorsin vuosiraportissa kerrotaan 15. heinäkuuta Punjabissa murhatusta papista, jota ammuttiin ohi ajaneesta moottoripyörästä. Häntä oli aiemmin uhattu kristinuskon levittämisen takia. Hän oli englantilaisen Daily Expressin mukaan tehnyt 20 vuotta työtä pappina kyseisen kaupungin helluntaiseurakunnassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.