Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa mukana olevien koirien täytyy läpäistä testit, joilla varmistetaan, että ne sopivat tehtävään. Taavi ei esimerkiksi säiky ihmisiä tai pyörätuoleja.
”Kaverikoiratoiminta on eräänlaista mindfulnessia” – Auli Hynninen ja Taavi-koira käyvät säännöllisesti tapaamassa vanhuksia
”Eläimillä on vanhoihin ihmisiin usein virkistävä vaikutus”, Auli Hynninen kertoo.
1. Eläkeläinen Auli Hynninen, 66, harrastat kääpiösnautseri Taavin, 7, kanssa kaverikoiratoimintaa. Mitä se on?
– Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa koirakot eli koiran ja ihmisen muodostamat parit käyvät esimerkiksi hoivakodeissa tai erilaisissa tapahtumissa. Niissä ihmiset saavat sitten tavata koiria ja rapsutella ja silitellä niitä. Toimintaan mukaan valitut koirat ovat läpäisseet testit, joilla on varmistettu, että ne soveltuvat tehtävään, eivätkä esimerkiksi säiky ihmisiä.
– Kaverikoirien pitää tulla toimeen myös muiden koirien kanssa, koska jokaiselle käynnille lähtee aina mukaan vähintään kaksi koirakkoa. Vantaan kaverikoirissa vierailut sovitaan nimenhuutosovelluksessa, josta jokainen voi valita itselleen sopivat ajat ja paikat. Käyntejä voi olla maksimissaan yksi viikkoa kohden. Minä ja Taavi käymme usein hoivakodeissa tapaamassa vanhuksia. Olemme myös käyneet Vantaan Tyttöjen Tilassa ja olleet mukana koiramessuilla.
– Päädyin mukaan kaverikoiratoimintaan, kun aloin miettiä jo ennen eläkkeelle jäämistä, että eläkkeelle pitäisi keksiä jotain mielekästä tekemistä. Aloitin Itä-Helsingin kaverikoiraryhmässä jo ennen korona-aikaa.
2. Miten ihmiset suhtautuvat Taaviin?
– Minulla ja Taavilla on muutama vakituinen hoivakoti, joiden asukkaat tuntevat meidät ja ovat iloisia, kun tulemme. Ihmiset ovat erilaisia, ja jokainen saa olla vierailutilanteessa mukana siten kuin hänelle on luontevaa. Jotkut haluavat silittää ja rapsutella Taavia sekä jutella sille. Toisille riittää se, että he saavat seurata, mitä tapahtuu. Monet muistelevat myös omia koiriaan. Joudun nostelemaan Taavia aika paljon, koska se on niin pieni, että pyörätuolista käsin ei muuten ylety koskemaan siihen. Isompien koirien kanssa on helpompaa, kun niiden pää on jo valmiiksi silittelykorkeudella.
– Olen huomannut, että monelle vanhukselle kohtaaminen ja aktiivinen läsnäolo ovat tärkeitä. Minä juttelen heille ja katson silmiin. Teitittelen aina vanhempia ihmisiä, paitsi silloin kun he itse sanovat, että saa sinutella.
Auli Hynninen ja Taavi aikovat jatkaa kaverikoiratoimintaa niin kauan kuin he molemmat jaksavat.
3. Mikä kaverikoiratoiminnassa on parasta?
– Kaverikoiratoiminta on minulle eräänlaista mindfulnessia. Ihmisten kohtaamisessa on oltava täysillä läsnä, enkä voi ajatella samalla jotain muuta. Se on ihanaa. Samalla koen, että teen jotain merkityksellistä.
– Taavi tykkää, kun se saa paljon silityksiä ja rapsutuksia. Taavi tietää heti, minne olemme menossa, kun puen sille tietyn kaulapannan ja talutushihnan sekä solmin oranssin kaverikoirahuivin sen kaulaan. Se lähtee aina mukaan mielellään. Jatkamme kaverikoiratoimintaa niin kauan, kun me molemmat jaksamme tehdä tätä.
– Koskettavin muisto on eräästä palvelutalosta, jossa oli omissa maailmoissaan kumarassa pyörätuolissa istuva mummo. Meidän mukanamme oli tuolloin iso koira, ja kun tämä koira meni mummon luokse, mummo suoristi heti selkänsä. Hän oli hetken aikaa meidän kanssamme myös henkisesti läsnä ja sanoi muutamia lauseitakin. Eläimillä on vanhoihin ihmisiin usein virkistävä vaikutus.
Kaverikoiratoiminta on minulle eräänlaista mindfulnessia. Ihmisten kohtaamisessa on oltava täysillä läsnä, enkä voi ajatella samalla jotain muuta.
4. Millaisia kevätsuunnitelmia sinulla ja Taavilla on?
– Jatkamme Taavin kanssa kaverikoiratoimintaa koko kevään ajan. Kesäisin toiminta on tauolla. Vaikka olen eläkkeellä, teen edelleen sijaiskeikkoja uskonnon, psykologian ja filosofian opettajana. Teen myös tarvittaessa keikkoja pappina. Kaverikoiratoiminnan lisäksi harrastan kuvanveistoa ja pidän huolta kunnostani vesijuoksulla ja kuntosalilla.
– Mökkikausi käynnistyy vapun tietämillä, jolloin lähden mökilleni Iittiin haravoimaan ja rapsuttelemaan maata. Odotan sitä jo nyt.
Taavi on mielissään, kun sitä rapsutetaan ja silitetään.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Pyhä tarkoittaa minulle arkisen vastakohtaa. Minulle myös erilaiset rajapinnat ovat pyhiä. Palvelutaloissa tulee usein ajateltua elämän ja kuoleman rajaa sekä sitä, kuinka pienestä sen rajan ylittäminen on välillä kiinni. Mutta siihen asti aion elää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Kuono kohti kirkkoa – huippukokki Henri Alénin koira tuntee selittämätöntä vetoa Pakilan Hyvän Paimenen kirkkoon
Hyvä elämäHenri Alén on pohtinut, johtuisiko koiran hinku kirkkoon sieltä tulevasta ruoanhajusta vai yrityksestä saada isäntänsä kirkonpenkkiin.