null Tekoälyasiantuntija Petteri Järvinen aikoo kuvata Suomen jokaisen kirkon ilmasta – lähestyy jo tavoitettaan

– Dronella kuvaamiseen tulee koko ajan lisää kieltoja. Kun kuvaan kirkot nyt, niin kuvat ovat jälkipolvilla käytössä, Petteri Järvinen sanoo.

– Dronella kuvaamiseen tulee koko ajan lisää kieltoja. Kun kuvaan kirkot nyt, niin kuvat ovat jälkipolvilla käytössä, Petteri Järvinen sanoo.

Hyvä elämä

Tekoälyasiantuntija Petteri Järvinen aikoo kuvata Suomen jokaisen kirkon ilmasta – lähestyy jo tavoitettaan

Kirkkokuvaaja haluaa ymmärtää mennyttä elämää. Hänen mukaansa kirkko oli aikansa Facebook, jossa ihmiset tapasivat.

 1. Tekoäly- ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen, miksi kuvaat dronella kirkkoja?

– Drone on mainio väline, jolla näkee tutut paikat uudesta näkökulmasta. Kirkot sijaitsevat usein mäkien päällä ja puiden ympäröiminä, minkä vuoksi niiden arkkitehtuurin näkee paremmin ylhäältä päin.

– Kirkko on kuin aikakone. Näen sieluni silmin, miten kirkkoveneet suunnistavat järvien poikki niiden luo.

– Kirkon kapasiteetti on usein moninkertainen alueen asukaslukuun verrattuna. Niillä on ollut valtava vaikutus yhteiskuntaan. Eräässäkin kirkossa opas kertoi, että tässä istuivat piiat ja tässä rengit, tuolla parempi väki. Kirkko oli aikansa Facebook, jossa ihmiset tapasivat ja vaihtoivat kuulumisia. He kestivät vaikeita aikoja kirkon ja toistensa tuella.

2. Kuinka monta kirkkoa kuvaat?

– Suomessa on noin 830 evankelis-luterilaista kirkkoa, mikä tuntuu aika paljolta näin vähäväkisessä maassa. Aion kuvata ne kaikki. Vielä on satakunta jäljellä.

– Kirkkokuvaus on loppumaton projekti, koska ne voi kuvata syksyllä, talvella, keväällä ja kesällä. Lisäksi kirkot näyttävät erilaisilta myös auringon asennosta ja säästä riippuen.

– Pidän kirkkojen kuvaamista kulttuuritekona. Kirkkopaloja tapahtuu yllättävän paljon, ja dronella kuvaamiseen tulee koko ajan lisää kieltoja. Kun kuvaan kirkot nyt, niin kuvat ovat jälkipolvilla käytössä.

Petteri Järvinen käy Temppeliaukion kirkon konserteissa.

Petteri Järvinen käy Temppeliaukion kirkon konserteissa.

3. Mitkä kirkot ovat tehneet sinuun erityisen vaikutuksen pääkaupunkiseudulla?

– Östersundomin kirkko on Helsingin vanhin kirkko, ja sen hautausmaalla on pysäyttävä yksityiskohta. Siellä on haudattu vierekkäin 104-vuotias ja 4-vuotias. Sellainen saa ajattelemaan elämänkulkua ja ihmisen pienuutta.

– Temppeliaukion kirkko on Helsingin kuuluisimpia nähtävyyksiä, ja vaikuttava sisältä. Olen käynyt siellä useissa konserteissa.

– Johanneksenkirkko Punavuoressa on äärimmäisen kaunis ja kuvauksellinen.

4. Millainen suhde sinulla on kirkkoihin muuten kuin kuvauskohteena?

– En ole uskonnollinen ihminen enkä kuulu kirkkoon. Mutta kun johonkin alkaa perehtyä, se vie mennessään.

5. Mikä sinulle on pyhää? 

– Totuus on minulle pyhää. Se on monella tapaa uhattuna: ihmiset voivat jakaa disinformaatiota, toimia kaksinaismoralistisesti ja huijata. Pyrin totuuteen kaikessa, mitä teen.

Testaa, tunnistatko pääkaupunkiseudun kirkot ilmakuvista

Pääkaupunkiseudulla on lähes 60 evankelis-luterilaisten seurakuntien kirkkoa. Tunnistatko näitä tuttuja maamerkkejä lintuperspektiivistä? Voit tehdä lyhyen ja helpomman testin tai vaikeamman testin, jossa paikallistuntemus ja kirkontunnistustaidot todella punnitaan! Testin ilmakuvat ovat Petteri Järvisen ottamia. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.