null Miniatyyrimestari kutistaa helsinkiläisen kirkon pahvipyhätöksi muutamassa päivässä – rakentelu alkoi riisimuropaketeista

Oulunkylän vanha kirkko mittakaavassa 1:300. Kuva: Katri Saarela.

Oulunkylän vanha kirkko mittakaavassa 1:300. Kuva: Katri Saarela.

Hyvä elämä

Miniatyyrimestari kutistaa helsinkiläisen kirkon pahvipyhätöksi muutamassa päivässä – rakentelu alkoi riisimuropaketeista

Veli-Pekka Bäckman tekee kirkoista rakennussarjoja, joiden laveeraamiseen hän käyttää usein kahvia.

Pohja 6,5 cm x 3,5 cm, korkeus 5 cm. Veli-Pekka Bäckman on juuri valmistanut pahvipienoismallin Oulunkylän vanhasta kirkosta, joka on vihkiparien suosima puukirkko vuodelta 1905. Viereen tulee vielä erillinen tapuli.

Kyseessä on kolmaskymmenesviides Bäckmanin tekemä pahvinen rakennussarja kirkosta mittakaavaan 1:300. Hän työstää nyt helsinkiläisten kirkkoherrojen tilauksista vastaavat pikkupyhätöt myös Oulunkylän uudesta kirkosta sekä Käpylän, Huopalahden, Kannelmäen, Munkkiniemen ja Munkkivuoren kirkoista. Ken on niistä kaikkein kaunein?

– Tuo on sama kuin kysyisi, että kuka lapsistasi on fiksuin! Kirkot ovat sakraalirakennuksia, joihin pyhyys on liimattu kiinni. Kauneus tulee myös siitä.

Toista video

Aikaisemmin Bäckman valmisti tee se itse -rakennussarjoja lähinnä keskiaikaisista kivikirkoista. Tilanne muuttui, kun hänen tyttärensä muutti kotoa Sastamalasta Helsingin Pitäjänmäkeen. Innokas seurakuntanuori kertoi isän kirkkopienoismalleista Pitskun kirkkoherralle Maika Vuorelle, joka tilasi tältä pääkaupungin ensimmäisen kartonkikirkon.

– En ole aiemmin tehnyt rakennussarjaa modernista kirkosta, jonka yhteydessä on seurakuntakeskus. Pitäjänmäen kirkossa viehättää 1950-luvun arkkitehtuuri ja se, että kolossi on rakennettu ihmisten luo kerrostalojen keskelle. Sen pienoismallikin on aika iso, 17x12x7 cm, Bäckman kertoo.

Tavallisesti pahvipyhättö jää kooltaan kahden desin kermatetran ja puolen litran maitotölkin väliin.

Erityisen jännittävänä Bäckman pitää telttamaista Kannelmäen kirkkoa vuodelta 1968.

– Vierailin pienenä sukulaisten luona Kannelmäessä ja ihmettelin, miten kirkko voi näyttää niin ufolta. Kirkko on kuin nuolenkärki, joka osoittaa, että taivaaseen mennään ja lujaa.

Kaikki alkoi riisimuropaketeista

Kun Veli-Pekka Bäckman oli seitsemän korvilla, hän leikkeli Kelloggsin kartonkipakkauksista helppoja rakennussarjoja, joista sai taiteltua vaikka Villin lännen saluunan.

Historiasta kiinnostunut poika suunnitteli ja rakensi itse pahvisen miniversion Turun linnasta. Vuodet kuluivat, harrastus pysyi. Kun Tyrvään Pyhän Olavin kirkko eli Bäckmanin kotikirkko täytti vuonna 2016 viisisataa vuotta, hän innostui askartelemaan ensimmäisen rakennussarjan pyhätöstä.

– Kirkko on minulle koti ja turvasatama, vaikken olekaan hirveän aktiivinen jäsen. Isäni oli merimiespappi, ja synnyin pappilaan.

Bäckman asui lapsena Helsingissä Merimieskirkon tiloissa, kun ne sijaitsivat vielä Punavuoressa. Silloin lähikirkko oli Mikael Agricolan kirkko, josta Bäckman suunnittelisi mielellään miniatyyriversion. Myös muut Helsingin vanhat ja tunnetut kirkot kiinnostavat.

Veli-Pekka Bäckmanista pienoismallin tekeminen tuntuu itsensä siirtämiseltä toiseen maailmaan, jossa kaiken näkee pienoiskoossa. Kuva: Katri Saarela.

Veli-Pekka Bäckmanista pienoismallin tekeminen tuntuu itsensä siirtämiseltä toiseen maailmaan, jossa kaiken näkee pienoiskoossa. Kuva: Katri Saarela.

Rakennussarja syntyy näin

Veli-Pekka Bäckman valokuvaa ensin kirkon joka puolelta ja mittaa sen mittakepillä ja rullamitalla samalla, kun tutustuu pohjapiirustuksiin. Hän luonnostelee rakennuksen paperille, kopioi sen kartongille ja kokoaa kolmiulotteisen minikirkon. Jos osat sopivat yhteen, Bäckman on valmis tussaamaan ja värittämään palat.

– Käytän laveeraamiseen usein kahvia, jolla saa vanhan, kellastuneen kalkkiseinän sävyjä. Lopputulos voi olla kolmiulotteinen muotokuva kirkosta vaikkapa iltaruskossa tai sateessa.

Lopuksi Bäckman skannaa värimallin ja painaa osat, työohjeet ja rakennuksen lyhyen historiikin A4- tai A3-kokoisille kartongeille. Työhön menee 2–5 päivää, jos matkustusaikaa kohteeseen ei lasketa. Tilaaja voi saada vaikkapa 300 rakennussarjaa käyttöönsä runsaalla tuhannella eurolla.

Veli-Pekka Bäckman on tehnyt eniten pahvipyhättöjä vanhoista kivikirkoista. Kuva: Robin Vuorinen.

Veli-Pekka Bäckman on tehnyt eniten pahvipyhättöjä vanhoista kivikirkoista. Kuva: Robin Vuorinen.

Bäckmanin mielestä pahvikirkon kokoaminen sopisi esimerkiksi rippikoulun ohjelmanumeroksi ja turisteille myytäväksi. Ensikertalaiset kokoavat porukalla yhden kirkon parissa tunnissa.

– Pienoismallin tekeminen on itsensä siirtämistä toiseen maailmaan, jossa näkee kaiken  pienoiskoossa. Pikkutarkkuus ja keskittyminen tekevät kokoamisesta meditatiivista.

Bäckmanille monipuolinen käsillä tekeminen on elämäntapa. Hän on koulutukseltaan kiviseppä-artesaani ja latinanopettaja, mutta antaa yrityksensä kautta myös pianotunteja ja myy itse tehtyä limonaatia, saippuaa ja kuvataidettaan.

– Tykkään panna aivot ja kädet tekemään yhteistyötä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.