null ”Kristus oli homo sapiens eikä banaani tai muurahainen” – Näin arvostettu uskonnonfilosofi perustelee, miksi myös avaruusörkki voi olla Jumalan kuva

Aku Visala on työskennellyt tutkijana paitsi Helsingissä, myös Oxfordin, Princetonin ja Notre Damen yliopistoissa.

Aku Visala on työskennellyt tutkijana paitsi Helsingissä, myös Oxfordin, Princetonin ja Notre Damen yliopistoissa.

Hyvä elämä

”Kristus oli homo sapiens eikä banaani tai muurahainen” – Näin arvostettu uskonnonfilosofi perustelee, miksi myös avaruusörkki voi olla Jumalan kuva

Aku Visala on mieluummin huippuälykäs ja ahdistunut kuin yksinkertainen ja onnellinen.

Mikä erottaa ihmisen eläimestä?

Ihminen on myös eläin. Hän kuitenkin eroaa muista eläimistä siten, että Jumala on puhunut hänelle, kutsunut hänet töihin sekä antanut tätä tehtävää varten tarvittavat kyvyt. Kyky moraalisuuteen, kyky luoda ja ylläpitää kulttuuria sekä kyky muodostaa rakastavia suhteita tekee ihmisestä erityisen. Nämä kyvyt eivät tietenkään ole syntyneet tyhjästä, vaan niillä on juurensa muussa luomakunnassa. Muut eläimet eivät siis ole täysin järjettömiä ja moraalittomia. Olemme viimeisen vuosikymmenen oppineet, kuinka pieni ihmisen ja muiden eläinten ero todellisuudessa on.

Mitä tarkoittaa, että ihminen on Jumalan kuva?

Jumalan kuvana oleminen tarkoittaa sitä, että ihmisellä on tietty tehtävä ja tarvittavat kyvyt tähän tehtävään. Jumala puhuttelee ihmistä ja antaa hänelle tehtävän pitää huolta toisista ihmisistä ja luomakunnasta. Puhuttelussa on järkeä vain, jos ihminen kykenee sen ymmärtämään ja vastaamaan siihen. Ihmiset ovat Jumalan kuvia kuitenkin vain epätäydellisesti. Kristus on täydellinen Jumalan kuva ja ihmisyyden mittari.

Jumalan kuvana oleminen tarkoittaa sitä, että ihmisellä on tietty tehtävä ja tarvittavat kyvyt tähän tehtävään.Miksi avaruusörkki ei olisi Jumalan kuva?

Avaruusörkki voi olla Jumalan kuva, jos sillä on siihen riittävät kyvyt ja jos Jumala sitten tätä örkkiä puhuttelee. Järjen ja moraalin kyvyt eivät ole sidottuja homo sapiens -lajiin, joten joku muukin voi aivan yhtä hyvin olla niillä varustettu. Meidän pallollamme näyttää siltä, että vain ihminen kykenee olemaan Jumalan kuva. Olihan Kristuskin homo sapiens eikä banaani tai muurahainen. Mutta emme voi tietää, onko muualla tapahtunut inkarnaatioita. Ehkä Kristus on jossakin tullut täydelliseksi avaruusörkiksi.

Olisitko mieluummin yksinkertainen ja onnellinen vai huippuälykäs ja ahdistunut?

Olen nyt yksinkertainen ja ahdistunut. Ahdistus taitaa siinä määrin kuulua elämääni, että lakkaisin olemasta, jos se kokonaan häviäisi. Ahdistusta voi tuskin välttää missään olosuhteissa. Ehkä onnellisuuskin on mahdollista vain silloin, kun ahdistusta on tietyn verran. Näin ollen olisin mieluiten huippuälykäs ja ahdistunut kuin yksinkertainen ja onnellinen.

Millainen on iltarukouksesi?

Onnistun toisinaan ennen nukkumaanmenoa supisemaan tyhjyydelle kunkin päivän kiitoksen aiheesta, omat puutteeni sekä toivomukset läheisten puolesta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvinkääläisestä autotallista 3000 radio- ja televisio-ohjelman rahoittajaksi – Medialähetysjärjestön sanomaa eivät rajat pysäytä

Ajankohtaista

Medialähetys Sanansaattajat rahoittaa tuhansia evankeliumin viestin välittämiseen keskittyviä ohjelmia yli kahdessakymmenessä maassa. Se tukee myös kriisiradiotoiminta katastrofialueilla.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.