Kardinaali Robert Prevost puhui torstaina Pietarinkirkon aukiolle kerääntyneelle kansanjoukolle. Kuva: Maria Grazia Picciarella/SOPA Images-SipaUSA-Lehtikuva.
Uusi paavi Leo XIV jatkanee Franciscuksen linjaa köyhien puolustajana – kritisoi kardinaalina varapresidentti J. D. Vancea
Kardinaali Robert Prevost käyttää paavina nimeä Leo XIV. Hän on noudattanut monissa asioissa edeltäjänsä paavi Franciscuksen linjaa, mutta tätä maltillisemmin.
Sikstuksen kappelin savupiipusta nousi valkoista savua torstaina noin kello 19 Suomen aikaa. Savu tarkoitti sitä, että kardinaalien konklaavi oli valinnut seuraajan paavi Franciscukselle. Kardinaali Robert Francis Prevost on 267. paavi. Hän valitsi paavilliseksi nimekseen Leo XIV:n.
Prevost on yhdysvaltalainen, mutta myös Perun kansalainen. The Vatican News totesikin 69-vuotiaan Prevostin olevan historian toinen amerikkalainen paavi. Franciscus nimitti Prevostin kardinaaliksi vuonna 2023.
Vaikka Prevostin nimi oli esillä ennakkokaavailuissa, hän ei ollut vahvimpien ennakkosuosikkien joukossa. Ylen uutislähetyksessä valintaa kommentoinut dosentti Jyri Komulainen luonnehti valintaa todelliseksi yllätykseksi. Valinta tehtiin jo konklaavin kolmannessa äänestyksessä, kun Franciscus valittiin neljännellä kierroksella.
– Rauha teille! uusi paavi tervehti Pietarinkirkon parvekkeelta aukiolle kokoontunutta kirkkokansaa ensimmäisen puheensa aluksi.
Hän kertoi käyttävänsä samaa tervehdystä kuin Jeesus ylösnousemuksensa jälkeen. Paavi toivoi, että nuo sanat rauhasta tavoittaisivat kaikki ihmiset ja kansat maailmassa. Jeesuksen julistama rauha on paavin mukaan aseistariisuvaa ja nöyrää ja tulee Jumalalta. ”Jumalalta, joka rakastaa jokaista meistä, ilman rajoja ja ehtoja.”
Tämän jälkeen hän otti esiin paavi Franciscuksen, joka viimeisessä Urbi et orbi -puheessaan pääsiäisenä siunasi Roomaa ja koko maailmaa. Leo XIV sanoi haluavansa jatkaa tätä siunausta. Jeesuksen seuraajien on hänen mukaansa toimittava ilman pelkoa, yhdessä ja sillanrakentajina maailmassa. Koska Jumala rakastaa meitä ihmisiä, pahuus ei hallitse maailmaa.
Pietarinkirkon aukiolle kokoontuneet ihmiset ottivat tiedon paavin valinnasta riemuiten vastaan. Kuva: Emilio Morenatti/AP/Lehtikuva
Uusi paavi pitää esillä köyhiä ja ympäristöasioita
Puheessa oli esillä samoja teemoja, joita myös Leo XIV:n edeltäjä paavi Franciscus piti tärkeinä. Paavinimi viittaa Franciscuksen perinnön vaalimiseen ainakin sosiaalieettisissä kysymyksissä, sillä samanniminen paavi Leo XIII (paavina 1878–1903) puolusti työläisten oikeuksia.
Leo XIV jatkaneekin Franciscuksen linjoilla köyhien puolustajana. Myös ympäristöasiat ovat hänelle tärkeitä. Vaikka uusi paavi on yhdysvaltalainen, hän on toiminut lähetystyössä ja myös piispana Perussa, ja on myös Perun kansalainen.
”Hän on sillä tavalla eteläamerikkalaistunut. Luulen, että hän on koko maailman paavi täydestä sydämestään”, Helsingin yliopiston kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola arvioi paavia STT:lle antamassaan haastattelussa.
Ketola nosti esille myös sen, että Franciscuksen tapaan uusi paavi haluaisi saada enemmän maallikoita ja naisia kirkon hallintoon.
Naisten pappeutta Leo XIV ei kuitenkaan kannata, eikä hän ole suhtautumisessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin yhtä avara kuin edeltäjänsä. Hän on kuitenkin BBC:n uutisen mukaan tukenut paavi Franciscuksen julistusta, jonka mukaan samaa sukupuolta olevia pareja voidaan siunata, mutta siunausta ei pidä rinnastaa avioliittoon.
Perulaisen Callaon hiippakunnan piispa Luis Alberto Barrera esittelee valokuvaa, jossa kardinaaliksi nimitetty Robert Prevost keskustelee paavi Fransiscuksen kanssa. Prevost on ollut yli 20 vuoden ajan lähetystyössä Perussa. Kuva: Connie France/AFP/Lehtikuva.
Siirtolaisten jälkeläinen suhtautuu kriittisesti USA:n nykyhallintoon
Uusi paavi, jonka isovanhemmat olivat siirtolaisia, suhtautuu kriittisesti Yhdysvaltain nykyhallinnon maahanmuuttopolitiikkaan. Helmikuussa hän jakoi viestipalvelu X:ssä kirjoituksen, jossa kritisoitiin Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vancea, joka on katolilainen.
Vance tulkitsi kristillistä lähimmäisenrakkautta niin, että ensin tulisi rakastaa perhettään ja muita lähimpiä ja sitten vasta muukalaisia. Kardinaali Prevost jakoi sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jonka mukaan J. D. Vance on väärässä: Jeesus ei pyydä meitä arvottamaan rakkauttamme muita kohtaan.
Paavi Leo XIV on tehnyt tutkinnon matematiikasta ja päättänyt teologian opintonsa väittelemällä kanonisen oikeustieteen tohtoriksi Rooman Paavillisessa Angelicum-yliopistossa. Hän kuuluu augustinolaiseen sääntökuntaan. Se on saanut nimensä kirkkoisä Augustinuksesta, joka kuoli vuonna 430. Myös luterilaisen reformaation aloittanut Martti Luther oli alun perin augustinolaismunkki.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Paavi Franciscus palveli loppuun asti – vielä pääsiäisenä paavi vetosi rauhan puolesta
AjankohtaistaSamaan aikaan, kun katolinen maailma suree paavia ja valmistautuu hänen lauantaina 26.4. pidettäviin hautajaisiinsa, käynnistyvät myös valmistelut uuden paavin valitsemiseksi.

