null ”Tämä maailma tarvitsee joulun” – Suvi Teräsniskalle joulu on merkki rauhasta ja rakkaudesta

Suvi Teräsniskan laulajanura lähti kiitoon Hei mummo -joululaulusta.

Suvi Teräsniskan laulajanura lähti kiitoon Hei mummo -joululaulusta.

Hyvä elämä

”Tämä maailma tarvitsee joulun” – Suvi Teräsniskalle joulu on merkki rauhasta ja rakkaudesta

Jouluna laulaja ottaa lapset kainaloon, pelaa papan kanssa tietokilpailulautapeliä ja mummun kanssa korttia.

Mummo on levittänyt kolme patjaa vierekkäin lattialle. Lapset ja lapsenlapset ovat tulleet joulunviettoon Kolariin. Siskonpetissä nukkuu kuusi pientä. Yksi heistä on Suvi Teräsniska.

Lapsuudenmuisto voisi yhtä hyvin kertoa nykyajasta, sillä Teräsniskan suvun joulut noudattavat perinteitä. Vuosien kuluessa osat ovat muuttuneet. Nykyisin mummolan lattian valtaavat lastenlasten lapset, joista kolme on Suvi Teräsniskan ja hänen miehensä Simo Aallon.

– Minulla on veli ja monta serkkua, ja pikkunatiaisiakin meillä on jo valtava lauma. Yhtenä jouluna kävi niin, että neliöt alkoivat loppua talosta kesken, ja äitini nukkui saunan lauteiden alla, kun ei mihinkään muualle mahtunut. Kun aamusirkus alkoi, äiti sai nukkua saunassa ihan rauhassa, kertoo ruuhkavuosiaan elävä Teräsniska nauraen.

Ei ole joulua, ettei Teräsniska menisi Kolariin. Sinne hän ja perhe menevät aina jossain vaiheessa, tänä vuonna tapaninpäivänä.

– Kun joulu koittaa, saan ja voin vain huokaista ja ottaa lapset kainaloon, pelata papan kanssa Trivial Pursuitia ja mummun kanssa korttia, ja leipoa rieskoja.

Viisitoista hautakynttilää mukana

Kolarinsaaren kirkosta Suvi ­Teräsniskalla on hyviä muistoja. Siellä hän on käynyt lapsena jouluna aattohartaudessa mummojen tai äidin kanssa, päässyt ripille ja mennyt naimisiin. Nykyään Teräsniska saattaa poiketa kirkossa joulun aikaan itsekseen. Samalla hän vie kynttilät kaikille rakkaille. Se on yksi tärkeimmistä asioista jouluna.

– Hautausmaalla ovat vaari eli isän isä ja mummo eli äidin äiti ja isän sisaruksia ja isovanhempien sisaruksia. Siellä on aika pitkä rivi Teräsniskoja. Vien haudoille ainakin viisitoista kynttilää.

Suvi Teräsniskasta on ihanaa, kun Kolarinsaaren kirkon aattohartaudessa veisataan virsiä ilman säestystä. Kirkossa ei ole urkuja. Tai sähköurut on, mutta talvella niitä ei käytetä.

– Kolarin vanhaan puukirkkoon pitää jouluna ottaa pyllynlämmitin mukaan, että tarkenee istua. Pakkanen paukkuu, ja siellä ollaan kynttilänvalossa paksuissa talvitamineissa. Kirkko on aina täyteen pakkautunut kyläläisistä. Istumme siellä kuin sillit purkissa ja lämmitämme toisiamme.

Kolmas joululevy ilmestyi

Suvi Teräsniskan laulajanura lähti kiitoon Hei mummo -joululaulusta, josta julkaistiin ensilevytys vuonna 2007. Siitä tuli hitti. Teräsniskan debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2008, ja heti seuraavana vuonna ilmestyi hänen ensimmäinen joululevynsä. Toinen joululevy ilmestyi seitsemän vuotta sitten ja kolmas tänä vuonna.

– Tämä viimeisin joululevyni piti julkaista vuonna 2019, mutta silloin henkilökohtaisessa elämässäni tapahtui haastavia asioita. Eniten minuun vaikutti Olli Lindholmin kuolema. Olimme jo aloittaneet joululevyn tekoa, mutta kaikki suunnitelmat menivät jäihin.

Kolmannen joululevyn suunnittelua kuitenkin jatkettiin hissukseen. Levyllä soittavan Turun filharmonisen orkesterin äänitykset tehtiin vuosi sitten elokuussa, ja viime vuonna joulun aikaan Teräsniska oli levyn vuoksi tuottaja Leri Leskisen kanssa Lapissa.

– Lauloimme levyn laulut Lapissa muutamassa eri paikassa. Esimerkiksi Hei mummo -juhlaversio laulettiin mummolamme olohuoneessa, missä tämän kappaleen aito päähenkilö istui nojatuolissa ja kuunteli lauluani luurit päässä.

Hei mummo -kappaleesta haluttiin tehdä juhlaversio kunnianosoituksena sen sanoittajalle Vexi Salmelle.

Teräsniskan kolmas joululevy on nimeltään Tämä maailma tarvitsee joulun. Nimi viittaa Lauri Tähkän ja Timo Kiiskisen tekemään kappaleeseen, joka on levyn ainoa uusi joululaulu. Teräsniskan mielestä laulun sanat osuvat kohdilleen, koska tässä ajassa maailma tarvitsee varsinkin rakkautta. Hänestä tuntuu, ettei maailma ole ikinä ollut näin polarisoitunut ja erilleen revitty kuin nykyään.

– Olemme tosi kärkkäitä toisillemme, ja some pursuaa kaikkea ilkeyttä. Niin kauan kuin on olemassa vääryyttä ja konflikteja, niin kauan joululla on erityinen merkitys. Minulle ainakin joulu on merkki rauhasta ja rakkaudesta.

– Joulurauhakin on aikoinaan lähtenyt siitä, että toisiaan vastaan sotineet kansat päättivät yhtäkkiä, että edes joulun aikaan voisi kokoontua ei-kenenkään-maalla yhteisen pöydän ääreen ja tarjota toinen toiselleen ruokaa ja lämpöä.

Luterilainen arjen toiminnan kautta

Parikymppisenä ensimmäistä joululevyä tehdessään Suvi Teräsniska oli jyrkästi sitä mieltä, ettei halua laulaa levylle hengellisiä joululauluja. Uskonto oli hänelle jollakin tavalla arka aihe, eikä hän silloin kuulunut kirkkoonkaan.

– En osannut ottaa uskontoon mitään kantaa ja ajattelin, etten halua ottaa siihen kantaa myöskään musiikilla. Se oli nuoren ihmisen pohdiskelun ja itsetutkistelun aikaa.

Ainoana hengellisenä lauluna Tulkoon joulu läpäisi nuoren naisen seulan. Sen hän halusi laulaa levylle. ­Teräsniskalla oli lauluun merkityksellinen suhde. Nuoruuden kuorokeikoilla Tulkoon joulu oli aina ollut hänen soolobiisinsä.

– Toisella joululevylläni oli jo ihan eri meininki. Vaikka siihenkin tuli useita maallisia lauluja, on siinä jo erilaista henkeä. Siinä on esimerkiksi biisit Taivas sylissäni ja Sydämeni vaeltaa.

– Aikuistuessani olen alkanut kokea luterilaisuuden omakseni arjen toiminnan kautta, esimerkiksi siinä, että voin käydä joulukirkossa. Ja totta kai haluan, että lapseni kastetaan ja että elämästä poistuvat rakkaani siunataan hautaan.

Teräsniskalla on paljon lämpimiä muistoja rippileiristä ja siellä olleista ihmisistä. Hän on ollut ihmeissään siitä, kuinka iso merkitys ”jollain rippileirillä” on elämässä ollut.

Vain elämää -ohjelmaa tehtäessä huomasin, että tosi moni tarinoista, joita siellä kerroin ja joilla pohjustin biisejäni, liittyi jotenkin kokemukseeni uskonnon äärellä. Yllätyin, kuinka moni muistoni liittyi kirkon toimintaan.

Laulu kantaa ikiuneen

Keikkojen ja konserttien lisäksi Suvi Teräsniskan lauluja kuullaan ristiäisissä ja hautajaisissa levyiltä tai tilaisuudessa laulettuina. Sinä olet kaunis on suosittu ristiäisissä.

– Mieheni isoäidin hautajaisissa lauloin alun perin Yö-yhtyeen kappaleen Maasta sataa taivaaseen, joka kertoo toisen mummoni kuolemasta. Tein siitä pari vuotta sitten oman versioni, joka viittaa mummooni mutta myös Ollin poismenoon.

Kun Teräsniska levytti tuutulaulualbumin, hän ei aavistanut, miten tärkeään tehtävään hänen laulamansa laulut löytävät tiensä. Ajatuksena oli vain tehdä levy vanhempien ja pienten lasten käyttöön.

– Tuutulaululevyäni on käytetty myös saattohoidossa. Ihminen on saanut nukahtaa ikiuneensa tuutulaulun soidessa. Tuntuu tosi merkitykselliseltä, että lauluni on jollekulle se viimeinen kokemus tästä maallisesta elämästä.

– Ajattelen, että jos saa olla jotenkin läsnä ihmisten elämässä niin synty​män kuin kuolemankin hetkellä, on ehkä tehnyt jotakin oikein. 

Kuka?

Iskelmälaulaja Suvi Teräsniska, 32, asuu Oulussa. Naimisissa ja 3-, 5- ja 6-vuotiaat lapset.Julkaissut yhteensä 11 albumia. Niistä kolme on joululevyjä: Tulkoon joulu, Joulun henki ja Tämä maailma tarvitsee joulun. Suurimmat hitit: Hei mummo, Hento kuiskaus, Täydellinen elämä, Jos menet pois, Pahalta piilossa ja Elämäni miehiä.

Mitä?

Suvi Teräsniskan joulu­konsertti 17.12.2022 Tampereen Nokia Arenalla.

Motto

Kuopankaivuu on ainoa työ, jonka voi aloittaa huipulta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.