”Tänä vuonna järjestetään mittavia etäwappuja” – Vesa Taskinen juhlii teekkariperinteitä kunnioittaen
Korona-aikana Vesa Taskinen on ymmärtänyt, kuinka sosiaalinen ihminen hän pohjimmiltaan on.
1. Teekkari Vesa Taskinen, 30, miten opiskelu on poikkeusoloissa sujunut?
– Asun Helsingissä ja suoritan opintoja Tampereelle. Lisäksi työskentelen Tekniikan akateemiset TEK:issä jäsenyysvastaavana. Minun tilanteessani korona on tuonut tietynlaista helpotusta, kun ei ole tarvinnut olla läsnä opiskelupaikkakunnalla.
– Toisaalta oppiminen on usein myös sosiaalinen prosessi. Opittavat asiat aukenivat laajemmin silloin, kun sai jutella opiskelukavereiden kanssa kiltahuoneessa tai yliopiston käytävillä. Kampuksella yhdessä ollessa myös uuden ideointi ja innovointi oli helpompaa.
2. Miten pidät yhteyttä opiskelukavereihin?
– Tapaamme nettipalavereissa. Se on jossain määrin paikannut sosiaalista tyhjiötä, muttei se ole sama kuin tavata kasvokkain. Tilanteesta puuttuu spontaanisuus. Teamsin tai Zoomin langoille ei mennä yksin hengaamaan ja vahingossa törmätä kaveriin.
– Olen ymmärtänyt korona-aikana sen, kuinka sosiaalinen ihminen olenkaan. On paljon hankalampi laittaa puolitutulle kaverille hetken mielijohteesta viestiä ja kysyä, mitä kuuluu, verrattuna siihen, että tavallisesti kuulumisia kysyisi ohimennen kampuksella. Lähipiiri on pienentynyt, ja siitä en oikein pidä. Ihmisiä on ikävä.
– Minulla onkin ollut huoli opiskelijoista, jotka aloittivat opinnot viime syksynä. Ei pelkästään sen takia, että syntyisi hyviä ideoita vaan myös siksi, että miten uusi opiskelija saa kavereita ja pääsee osaksi yhteisöä. Olisi tärkeää, että jokainen saisi edes yhden luottokaverin, jonka kanssa voisi jakaa ajatuksia, murheita ja iloja.
3. Mikä helpottaisi tämän päivän opiskelijoiden paineita?
– Opiskelijan arkeen tarvitaan konkreettisia helpotuksia. Opintotukikuukausia tarvitaan lisää. Tukikuukausien jaottelu kahteen tutkintotasoon pitäisi poistaa ja tulorajoja tulisi nostaa tuntuvasti.
– Tämä ei tietenkään suoraan johda hyvinvointiin, mutta sellainen pohja ja perusta pitäisi olla, ettei opiskelijan tarvitse opiskeluista ja yksinäisyydestä aiheutuvan stressin lisäksi olla veitsenterällä siitä, että jos ei saakaan tiettyjä kursseja suoritettua, opintotuki katkeaa ja toimeentulo vaarantuu.
4. Teekkareiden vappu alkaa jo pari viikkoa ennen varsinaista vappua. Miten tänä vuonna juhlitaan?
– Teekkareiden juhlimiskirjo on laaja teekkarikasteista ja roskien keräämisestä “ashematunnelin” örinöihin. Vapputempauksemme vaihtelevat paikkakunnittain, mutta hyvin yleistä on patsaiden lakitus. Helsingissä lakitetaan Havis Amanda ja Turussa Paavo Nurmi.
– Tänä vuonna teekkaripaikkakunnilla järjestetään ihan mittavia etäwappuja, kun monet tapahtumat on siirretty verkkoon. Perinteitä kunnioittaen juhlitaan joka tapauksessa.
5. Mikä sinulle on pyhää?
– Teenpä tulevaisuudessa mitä hyvänsä, minulle on tärkeää reiluus kaikkia ihmisiä, etenkin heikoimmassa asemassa olevia kohtaan, eikä ketään saa kiusata. Tämä on minulle pyhä asia.
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan fuksitoimikunta järjestää WappuApu-keräyksen, johon voi osallistua osoitteessa wappu.fi/apu. Keräyksellä tuetaan HelsinkiMission työtä nuorten yksinäisyyden poistamiseksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Opiskelijaelämä meni uusiksi – vaikka etäopiskelu monelta sujuukin, yksinäisyys ja toimeentulo ahdistavat
Hyvä elämäKorona on lisännyt nuorten aikuisten huolta tulevaisuudesta ja läheisistä sekä ikävää toisten ihmisten luo.