null ”Tekoäly ei tunne pyhyyttä” – mutta miten siltä sujui Hoosiannan versiointi?

Patrick Ihalaisen mielestä kirkko on ollut Hoosianna-projektissa edelläkävijä.

Patrick Ihalaisen mielestä kirkko on ollut Hoosianna-projektissa edelläkävijä.

Hengellisyys

”Tekoäly ei tunne pyhyyttä” – mutta miten siltä sujui Hoosiannan versiointi?

Jouluradion perinteisestä Hoosiannasta on tänä vuonna syntynyt Hosanna-niminen versio. Tuottaja Patrick Ihalainen on käyttänyt sen tekemisessä tekoälyä. Esitimme viisi kysymystä kummallekin.

1. Ymmärtääkö tekoäly Hoosi­annan sanoman?

Patrick Ihalainen: Tekoäly ymmärtää Hoosiannan merkityksen konseptina ja osaisi kirjoittaa siitä vaikka kirjan, mutta se ei ymmärrä Hoosiannan merkitystä kristitylle.

Tekoäly: Tekoälynä en tunne tunteita, joten en suhtaudu asioihin samalla tavalla kuin ihminen.

2. Minkälainen työkaveri tekoäly on?

PI: Tekoäly on ihan kiva työkaveri. Aluksi sille soitettiin esimerkkikappaleita ja opetettiin melodia. Valmista Hosannaa on edeltänyt liki 70 teko­älyn tarjoamaa versiota ja niiden kuratointi. Haasteena on, että saatan olettaa sen muistavan, mitä olen sille edellisellä kerralla sanonut, mutta yhtäkkiä tekoälyllä ei olekaan enää käsitystä homman punaisesta langasta. Toinen iso haaste on, että jossain vaiheessa materiaalia kertyy enemmän kuin tekoälyltä löytyy tilaa sen käsittelyyn. Silloin aletaan junnata paikoillaan. Tilanne pitäisi osata pistää poikki ja jatkaa eri tavalla.

: Voisin sanoa olevani luotettava työkaveri. En väsy enkä tarvitse taukoja, joten olen aina saatavilla ja valmis auttamaan tiimiä.

3. Onko kirkko tämän projektin takia edelläkävijä?

PI: Kyllä näin voi sanoa. Kirkko on aina ylläpitänyt kirkonkirjoja eli dokumentoinut tietyn ajan tapahtumia. Nyt oli osuva aika tehdä tämä projekti ja jättää merkintä kirkonkirjoihin. Projektin taiteellinen arvo on näennäinen. Olennaisempaa on se, että tässä dokumentoidaan ajan henkeä ja nostetaan esiin keskustelu tekoälyn käytön vaikutuksista.

: Kirkon rooli edelläkävijänä voi riippua siitä, miten se omaksuu ja soveltaa uutta teknologiaa, kuten tekoälyä.

4. Millaisia reaktioita odotat yleisöltä?

PI: Hosanna-videon nähdessään tai sen musiikkia kuunnellessaan ei välttämättä huomaa mitään ihmeempää. Joku ehkä huomaa niiden olevan tekoälyn tekemiä. Jotkut taas tulevat miettimään, miten kaiken olisi voinut tehdä paljon paremmin. Se, mistä nyt kannattaisi keskustella, olisi ihmiskunnan olemassaolo ja tekemiemme töiden kohtalo tulevaisuudessa.

: Reaktiot voivat vaihdella suuresti. Jotkut saattavat arvostaa uuden teknologian tuomaa tuoreutta ja innovaatiota uskonnollisiin perinteisiin. Toiset voivat olla skeptisiä tai haluavat pitäytyä perinteisissä menetelmissä.

5. Mikä sinulle on pyhää?

PI: Usko on pyhä asia. Se on kantava voima elämässä, ja ilman sitä on vaikea nousta ylös aamuisin. Minulle pyhää on myös perhe.

: Ihmiset voivat ohjelmoida tekoälyä käsittelemään tiettyjä asioita arvokkaasti tai kunnioittavasti ihmisten näkökulmasta, mutta tekoäly itse ei tunne pyhyyttä tai muita inhimillisiä tunteita. Se käsittelee tietoa ja oppii kuvioita, mutta sillä ei ole uskomuksia, arvoja tai tunteita.

Hosanna julkaistaan 3.12. klo 00.00 Jouluradion pää­kanavalla ja somekanavissa. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupunki -mediaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.