null Ahtisaaren CMI rakensi rauhaa radikaali-islamistisen Hamasin ja Fatahin välille

Salafijihadistisen terroristijärjestön Hamasin kakkosmiehenä tunnettu Mussa Abu Marzuq (kuvassa keskellä) oli edustajana neuvotteluissa, joissa kriisinhallintajärjestö CMI toimi välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä. Kuva: Said Khatib / AFP / Lehtikuva

Salafijihadistisen terroristijärjestön Hamasin kakkosmiehenä tunnettu Mussa Abu Marzuq (kuvassa keskellä) oli edustajana neuvotteluissa, joissa kriisinhallintajärjestö CMI toimi välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä. Kuva: Said Khatib / AFP / Lehtikuva

Ajankohtaista

Ahtisaaren CMI rakensi rauhaa radikaali-islamistisen Hamasin ja Fatahin välille

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama kriisinhallintajärjestö CMI on toiminut rauhanvälittäjänä Fatahin ja terroristijärjestö Hamasin välillä. Sveitsiläislähteen mukaan CMI maksoi 85 000 euron kuluista 17 000 euroa.

Sveitsin ulkoministeriö ja presidentti Martti Ahtisaaren johtama kriisinhallintajärjestö Crisis Management Initiative (CMI) ovat rahoittaneet liki 85 000 eurolla Genevessä viime joulukuussa pidettyä kokousta, jossa radikaali-islamistinen Hamas-järjestö neuvotteli Fatah-puolueen kanssa uuden yhtenäishallituksen muodostamisesta Palestiinan itsehallintoon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sveitsiläinen sanomalehti Basler Zeitung sekä siihen pohjautuen Jerusalem Post.

Sveitsin hallitus maksoi kuluista 67 805 euroa. Basler Zeitung ei kertonut suomalaisjärjestön nimeä, mutta lehti vahvistaa Kirkko ja kaupungille, että kyseessä on CMI, joka maksoi kokouskuluja noin 17 000 euroa.

Geneven kokoukseen oli Basler Zeitungin mukaan kutsuttu myös terroristijärjestö Palestinian Islamic Jihad.

Basler Zeitungin mukaan joulukuussa käydyissä neuvotteluissa tärkeänä tekijänä oli palestiinalainen Masarat-ajatuspaja. Se on myös CMI:n yhteistyökumppani. Sveitsiläissanomanlehden mukaan Masaratin johtaja Hani al-Masri on entinen terroristijärjestö PFLP:n kannattaja. Geneven kokoukseen oli Basler Zeitungin mukaan kutsuttu myös terroristijärjestö Palestinian Islamic Jihad, mutta kun palestiinalaiset olivat sosiaalisessa mediassa arvostelleet kokouksen kalliita menoja, järjestö perui osallistumisensa.

Tiistaina 17. tammikuuta Fatah ja Hamas solmivat yhteistyösopimuksen Moskovassa. Palestiinan itsehallinnon tavoitteena on tämän jälkeen vaalien järjestäminen. Edelliset vaalit Gazassa vuonna 2006 päättyivät Fatahin ja Hamasin väliseen kaupunkisotaan. Tuolloin yli 600 palestiinalaista sai surmansa Hamasin ja Fatahin välisissä taisteluissa.

Tavoitteena yhtenäinen neuvottelija Israel–Palestiina-konfliktiin

CMI:n Lähi-itä -tiimin päällikön Maruan El-Krekshin mukaan Sveitsin kokouksen taustalla on se, että palestiinalaisjärjestöjen väliset tulehtuneet suhteet heikentävät Palestiinan itsehallinnon roolia Israelin kanssa käydyissä rauhanneuvotteluissa.

– Kun Oslon rauhansopimus allekirjoitettiin, palestiinalaisten keskuudessa syntyi eripuraa, miten tuohon sopimukseen tulisi reagoida, ja miten palestiinalaisten kansallista asiaa voitaisiin edistää, El-Krekshi sanoo.

– Palestiinalaisilta puuttuu keskinäinen yhteisymmärrys siitäkin, miten Israelin miehityksen kanssa tulisi menetellä, hän sanoo.

Päätöslauselma kriminalisoi terroristijärjestöjen toimintaedellytysten taloudellisen tukemisen.

Palestiinan itsehallinnon piirissä on El-Krekshin mukaan myös puolueita, jotka tällä hetkellä ovat jääneet Fatahin ja Hamasin keskinäisen valtataistelun varjoon, ja myös heidän ääntään pitäisi kuulla.

YK kriminalisoi terroristien avustamisen 2001

Vuonna 2001 YK:n turvallisuusneuvosto antoi päätöslauselman 1373, joka velvoittaa kaikkia YK:n jäsenmaita, kansalaisia ja yhteisöjä ehkäisemään ja estämään terroristijärjestöjen rahoittamisen.

Päätöslauselma kriminalisoi terroristijärjestöjen toimintaedellytysten taloudellisen tukemisen.

Israel, EU, Yhdysvallat, Kanada, Japani ja Egypti luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi. Sveitsi ei ole EU-maa, eikä se luokittele Hamasia terroristijärjestöksi.

Maruan El-Krekshin mukaan päätöslauselma 1373 ei kuitenkaan ole ongelma.

– Toisten mielestä Hamas on terroristijärjestö, mutta toisten mielestä Israel on se paha rikollinen. Mielestäni Israelin miehitys on tuomittavaa, El-Krekshi vastaa.

– Emme hyväksy näiden järjestöjen väkivaltaa, eikä niiden avulla ole edes päästy poliittisiin tavoitteisiin. Kuitenkaan Israelin miehityksestä aiheutuvien seurausten vastuuta ei pitäisi langettaa palestiinalaisille, El-Krekshi sanoo.

On selvää, että Hamasin ja Fatahin yhteishallituksella olisi negatiivinen vaikutus neuvotteluihin Israelin kanssa. 
– Israelin ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon

Israel: Neuvottelut vahingoittavat rauhanprosessia

Hamasin ja Fatahin väliset neuvottelut ovat jatkuneet jo vuosia. Vuonna 2014 Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin John Kerryn johtamat rauhanneuvottelut Israelin ja Palestiinan itsehallinnon välillä katkesivat, kun Fatah kesken prosessin ilmoitti muodostavansa yhtenäishallituksen Gazassa valtaa pitävän Hamasin kanssa.

Joulukuista Geneven-kokousta oli amerikkalais-arabitaustaisen Al-Monitor-verkkojulkaisun mukaan valmisteltu jo keväällä 2016, jolloin Sveitsin Palestiinan-suurlähettiläs Paul Garnier oli Hamasin vieraana Gazassa.

– Hamasin ja Fatahin väliset suhteet ovat palestiinalaisten sisäinen asia, kommentoi asiaa Israelin ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon Kirkko ja kaupungille.

– Mutta on selvää, että Hamasin ja Fatahin yhteishallituksella olisi negatiivinen vaikutus neuvotteluihin Israelin kanssa, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Päätoimittajalta: Hamasin tekemät järkyttävät murhat ovat terrorismin kylmää taktiikkaa

Puheenvuorot

Tuhansien rakettien ampuminen Israeliin, siviilien joukkomurhat ja panttivankien ottaminen ovat oksettavaa toimintaa järjestöltä, joka on yksiselitteisesti terroristinen.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.