null Päätoimittajalta: Hamasin tekemät järkyttävät murhat ovat terrorismin kylmää taktiikkaa

Puheenvuorot

Päätoimittajalta: Hamasin tekemät järkyttävät murhat ovat terrorismin kylmää taktiikkaa

Tuhansien rakettien ampuminen Israeliin, siviilien joukkomurhat ja panttivankien ottaminen ovat oksettavaa toimintaa järjestöltä, joka on yksiselitteisesti terroristinen.

Hamas ja Islamilainen Jihad käynnistivät viikonloppuna voimakkaan ja toimintatavoiltaan erityisen julman hyökkäyksen Israeliin. Gazasta ammuttiin aamun koittaessa tuhansia raketteja, ja terroristijärjestöjen taistelijat hyökkäsivät paitsi sotilaskohteisiin myös tieten ja tarkoituksella siviilien kimppuun. Järkyttävintä järkeä syntyi Reimin kibbutsin lähistöllä olleilla festivaaleilla, jossa terroristit tappoivat ainakin 260 ihmistä.

Hyökkäys pääsi yllättämään Israelin, mikä kertoo siitä, että sitä oli valmisteltu pitkään ja huolella. Kyse ei ollut vain ”painekattilan purkautumisesta”, jonka taustalla olisivat olleet Israelin toimet. Moista rakettivarastoa ja muita iskun vaatimia resursseja ei kerätä hetkessä.

Hamas, Islamilainen Jihad ja Libanonissa toimiva Hizbollah ovat islamistisia äärijärjestöjä, joiden toimintaa rahoittaa ja tukee Iran. En ihmettelisi, jos taustalta jollain tapaa löytyy myös Iranin kanssa hyvää pataa oleva Venäjä. Ainakin sitä hyödyttää tilanne, jossa maailmaan huomio ei ole kokonaan Ukrainassa, ja kriisin seurauksena öljyn hinta nousee. Iskun ajoitukseen liittynee myös se, että Israel ja Saudi-Arabia ovat pyrkineet parantamaan suhteitaan. Tämä ei sovi Iranille eikä äärijärjestöille.

Hyökkäys muistuttaa raakuudessaan juutalaisiin aiemmin historiassa kohdistuneita pogromeja.

Näiden terroristijärjestöjen toiminta ei liity vain nationalistisiin motiiveihin vaan myös uskontoon. Ne ovat islamistisia, ja Israel on niille erityinen vihollinen nimenomaan juutalaisuutensa takia. Ne tähtäävät täysin selvästi ja julkilausutusti Israelin tuhoamiseen, ja niiden hyökkäys muistuttaa raakuudessaan juutalaisiin aiemmin historiassa kohdistuneita pogromeja.

Uskonto näkyy kymmeniä vuosia jatkuneessa konfliktissa ikävä kyllä myös siinä, että usein hyökkäykset ajoitetaan uskonnollisiin juhliin tai niiden läheisyyteen. Jom Kippur, pääsiäinen ja ramadan ovat vaarallista aikaa. Lauantai oli myös sapatti.

On selvää, että Israelin siirtokunnat ja sen miehityshallinnon kovat otteet ruokkivat palestiinalaisten katkeruutta. Gazaa on verrattu avovankilaan, sillä alueen kaksi miljoonaa ihmistä elävät ahtaissa oloissa ja Israelin saartamina. Saarron tarkoituksena on ollut myös estää Hamasin aseistautuminen, mutta näköjään näin ei ole käynyt. Palestiinalaisten asiaa ei kuitenkaan millään tavalla auta se, että Gazan sisällä valtaa pitävät islamistiset terrorijärjestöt, jotka käyttävät toiminnassaan silmitöntä väkivaltaa.

Gazan asukkaat ovat Hamasin panttivankeja siinä kuin järjestön kaappaamat israelilaiset.

Hamasia ei haittaa se, että Israel iskee voimalla takaisin. Hamas ei pyri välttämään omia siviiliuhreja, vaan Gazan asukkaat ovat Hamasin panttivankeja siinä kuin järjestön kaappaamat israelilaiset. Terrorismin logiikkaan kuuluu pelon herättäminen, minkä vuoksi julmuuksia levitetään mahdollisimman laajalti sosiaalisessa mediassa. Siihen kuuluvat myös veriuhrit, omat marttyyrit: niin taistelijat kuin erityisesti lapset, naiset ja vanhukset. Heidän avullaan kerätään uusia resursseja loputtoman sodan seuraavaan kierrokseen.

Suomalaisista piispoista Hamasin hyökkäykseen otti viikonloppuna kantaa Helsingin piispa Teemu Laajasalo, joka totesi silmittömän tappamisen olevan terrorismia pahimmillaan ja lopetti viestinsä sosiaalisessa mediassa sanoihin: ”Siunaa Jumala Israelia”. Kuopion piispa Jari Jolkkonen, joka on usein nostanut esiin palestiinalaisiin kohdistuvan sorron, totesi Hamasin pitävän panttivankinaan israelilaisia siviilejä ja Palestiinan kansaa. Hyökkäys on hänen mukaansa järkyttävä ja järjetön.

Vaikka tuntuisi kuinka toivottamalta rukoilla, niin kristittyjen tehtävä on rukoilla väkivallan tappiota ja oikeudenmukaista rauhaa koko alueelle. Tässä tapauksessa siis konkreettisesti todellista ihmettä, sillä niin syvälle viha on juurensa ulottanut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.