null Aikuisten pyhäkoulu, puurojuhla ja kirkkokarkkeja – Herttoniemen seurakuntalaiset saivat ideoida unelmiensa seurakuntatoimintaa

Herttoniemen seurakunnan projektityöntekijä Helmi Kallio kirjoitti seurakuntalaisilta saatuja unelmien seurakuntatoiminnan aiheita post-it- lapuille.

Herttoniemen seurakunnan projektityöntekijä Helmi Kallio kirjoitti seurakuntalaisilta saatuja unelmien seurakuntatoiminnan aiheita post-it- lapuille.

Ajankohtaista

Aikuisten pyhäkoulu, puurojuhla ja kirkkokarkkeja – Herttoniemen seurakuntalaiset saivat ideoida unelmiensa seurakuntatoimintaa

Herttoniemen seurakunnassa alkoi viime vuonna projekti, jonka tarkoituksena on antaa lisää mahdollisuuksia seurakuntalaisille. Osa työpajoissa syntyneistä ideoista on jo toteutunut.

Pyhiinvaellusreitti, puurojuhla, aikuisten pyhäkoulu, kirkkokarkkeja lapsille messun jälkeen, koululaisten kerho, jossa voisi kokeilla eri lajeja, kirkkokahvila, hengailuilta aikuisille, hengellisten kirjojen kirjahylly… Muun muassa tällaisia ideoita syntyi, kun Herttoniemen seurakuntalaiset saivat pohtia, millaista voisi ollla heidän unelmiensa seurakuntatoiminta.

Herttoniemen seurakuntalaiset ovat keväästä 2024 alkaen saaneet visioida kotiseurakuntansa toimintaa. Ensimmäisenä järjestettiin työpaja, jossa selvitettiin, kuinka seurakunta voisi näkyä paremmin alueella, jossa sillä ei ole tällä hetkellä omia tiloja eli Herttoniemessä, Herttoniemenrannassa ja Roihupellossa. Syksyllä järjestettiin kahdeksan ideointityöpajaa eri puolilla seurakunnan aluetta, ei kuitenkaan seurakunnan omissa tiloissa. Ihmisiä kutsuttiin mukaan esimerkiksi Kirkko ja kaupunki -lehden välissä jaetulla liitteellä ja sosiaalisessa mediassa.

– Meillä oli sellainen ajatus, että on ikään kuin ideajuna, joka putputtelee pitkin seurakunnan alueita ja pysähtyy jokaisella alueella kaksi kertaa, projektipäällikkö Helmi Kallio kertoo.

– Väkeä tuli ihan kivasti, jokaisessa työpajassa oli 12–30 henkilöä. Joka kerta mukana oli myös uusia kasvoja.

Työpajoihin osallistui monenlaisia ihmisiä. Jotkut olivat olleet aktiivisesti seurakunnan toiminnassa mukana, jotkut eivät. Osallistujien ikähaarukkakin oli laaja ja hyvä niin: kouluikäinen osallistuja keksi esimerkiksi toivoa, että kun aikuisille on messun jälkeen tarjolla kirkkokahvit, lapsille voisi olla kirkkokarkit. Työpajoista välittyi se, että seurakuntalaiset haluavat vaikuttaa kotiseurakunnan ja kotikulmiensa toimintaan.

– Kun en ole itse pääkaupunkiseudulta kotoisin, niin se on ollut sellainen ahaa-elämys, että näinkin paljon voi olla lähiseuturakkautta, Helmi Kallio sanoo.

Puurojuhla oli menestys

Käytännössä työpajat toimivat siten, että osallistujat kirjoittivat ideoita post it -lapuille. Sen jälkeen ideoita jaoteltiin eri otsikoitten alle. Lopuksi osallistujat saivat merkitä plussan parhaiden ideoiden kohdalle ja ideat saivat jatkaa matkaansa seuraavaan työpajaan jatkokehittelyä varten.

Osa ideoista on jo toteutettu tai toteutumassa. Yksi esimerkki jo toteutuneesta ideasta oli puurojuhla, joka järjestettiin joulukuussa Herttoniemen yhteiskoululla ja johon osallistui noin 200 ihmistä. Ihmisiä kutsuttiin mukaan muun muassa postikortilla. Tapahtumasta aiotaan tehdä jokavuotinen perinne.

– Se oli toki iso satsaus, mutta se kannatti. Kevään aikana on tarkoitus järjestää jonkinlaiset kevätlaulajaiset, Helmi Kallio kertoo.

Ideoinnin tulosta ovat myös kerran kuukaudessa Myllypuron kirkolla järjestettävät Ihmisten illat. Ne ovat vähän niin kuin nuorteniltoja aikuisille, kirkolle voi tulla viettämään aikaa, pelaamaan lautapelejä, neulomaan, juttelemaan tai mitä haluaakin tehdä. Lastenhoito on järjestetty ja ilta päättyy yhteiseen hartauteen. Myös seurakunnan alueella kulkeva pyhiinvaellusreitti on parhaillaan valmisteilla ja lanseerataan vielä tänä vuonna.

Seurakuntalaisten osallistaminen ei jää pelkkään ideointiin, vaan ajatuksena on, että seurakuntalaiset voivat myös itse tehdä ja toteuttaa ideoita. Vapaaehtoisten sijaan Herttoniemen seurakunnassa puhutaan mahdollistajista. Ideointikaan ei silti ole vielä päättynyt, vaan jatkuu Villien ideoiden illoissa kerran vuodessa. Seuraava sellainen järjestetään toukokuussa.

Herttoniemen seurakunnalla ei nyt ole käytössä omaa tilaa varsinaisen Herttoniemen alueella, joten Myllypuron kirkko toimii pääkirkkona. Sen aulaan on suunniteltu kahvilaa ja hengellisten kirjojen hyllyä, josta voi poimia itselleen lukemista.

Herttoniemen seurakunnalla ei nyt ole käytössä omaa tilaa varsinaisen Herttoniemen alueella, joten Myllypuron kirkko toimii pääkirkkona. Sen aulaan on suunniteltu kahvilaa ja hengellisten kirjojen hyllyä, josta voi poimia itselleen lukemista.

Uusia tiloja on etsitty

Koko seurakuntalaisia osallistava projekti on ollut myös muistutus siitä, että joskus vaikeuksista tai ongelmatilanteista seuraa jotakin hyvää. Ainakin ne pakottavat miettimään asioita toisesta näkökulmasta. Herttoniemen seurakunnan tapauksessa taustalla ovat vaikuttaneet seurakunnan tilaongelmat. Huonokuntoinen Herttoniemen kirkko on ollut käyttökiellossa vuodesta 2019 ja seurakunta luopui siitä vuoden 2024 alussa.

Seurakunnan käytössä ovat Kulosaaren kirkko ja Myllypuron kirkko, mutta toimitilaa on etsitty erityisesti Herttoniemi–Herttoniemenranta -alueelta. Oman tilan saaminen nousi esiin myös seurakuntalaisten toiveissa.

– Muutamia tiloja olemme käyneet katsomassa, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Ongelmaksi on noussut esimerkiksi se, ettei tilassa ole inva-wc:tä. Meidän standardiemme mukaisia tiloja ei kauheasti ole, Helmi Kallio toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uusi nuorten vaikuttajaryhmä voi osallistua seurakuntayhtymän päätöksentekoon – ”On iso askel, että tällainen ryhmä on perustettu”

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto perusti viime keväänä ensimmäistä kertaa vaikuttajaryhmän, jossa 16–29-vuotiaat voivat osallistua päätöksentekoon. Menossa on vuoden kokeilujakso.






Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.