null Juontaja Alma Hätönen on seurannut läheltä Hannu Hätösen raskaita vuosia – ”Olen ollut hirveän huolissani isästä”

– Meidän perheessämme on aina ollut lämmin tunnelma ja sanottu, että rakastetaan, Alma Hätönen sanoo. Hänen isänsä Hannu Hätönen lisää, että vaikka asioista väännetään, vyön alle ei lyödä.

– Meidän perheessämme on aina ollut lämmin tunnelma ja sanottu, että rakastetaan, Alma Hätönen sanoo. Hänen isänsä Hannu Hätönen lisää, että vaikka asioista väännetään, vyön alle ei lyödä.

Hyvä elämä

Juontaja Alma Hätönen on seurannut läheltä Hannu Hätösen raskaita vuosia – ”Olen ollut hirveän huolissani isästä”

Tyttärellä ja isällä on kahden aikuisen tasavertainen suhde, jossa haastetaan toista mutta ei lyödä vyön alle.

Kun tv- ja radiojuontajana tunnettu Alma Hätönen ja hänen isänsä Hannu Hätönen puhuvat menneistä vuosista, isä pyyhkii kyyneleitä poskiltaan ja tytär koskettaa isänsä kättä. Isä katsoo tytärtään ja sanoo tämän olevan rohkea oman tiensä kulkija, joka saa rehellisin keinoin sen, minkä haluaa.

– Meidän perheessämme on aina ollut lämmin tunnelma ja sanottu, että rakastetaan. Kaikesta on pystynyt puhumaan. Me myös haastamme toisiamme, käännämme ja väännämme, mutta turvallisesti, Alma Hätönen sanoo.

– Vaikka väännämme, emme loukkaa emmekä lyö vyön alle, Hannu Hätönen sanoo.

Hannu Hätönen tunnustaa, ettei aina muista, että tytär on jo aikuinen. Tasavertainen isä-tytär-suhde syntyi sen jälkeen, kun sitten parikymppinen kuopus oli muuttanut pois kotona rakentamaan oman elämäänsä. Irtiotto oli Alma Hätösen mukaan tiukka ja tarpeellinen.

Hannu Hätönen pyysi ruoka-aputoiminnan hyväksi järjestettävän konsertin juontajaksi nuorimman tyttärensä Alma Hätösen.

Hannu Hätönen pyysi ruoka-aputoiminnan hyväksi järjestettävän konsertin juontajaksi nuorimman tyttärensä Alma Hätösen.

Hannu Hätönen ja Alma Hätönen ovat kevään aikana puhuneet paljon isän työstä. Hannu Hätönen tunnetaan Hyvä Arki ry:n pitkäaikaisena toiminnanjohtajana. Yhdistys välittää Espoossa hävikkiruokaa avun tarvitsijoille viitenä päivänä viikossa vuoden ympäri. Viime vuonna se jakoi puoli miljoonaa kiloa elintarvikkeita.

Hyvä Arki joutui vuodenvaihteessa yllättäen historiansa suurimpaan talouskriisiin, kun sen yhteiskunnalta saama avustus supistui. Sen tulot putosivat reilulla kolmanneksella. Toukokuun lopussa järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerätään varoja yhdistykselle. Konsertissa esiintyvät muun muassa Tommi Läntinen ja Pekka Simojoki. Juontajana toimii Alma Hätönen.

Alma Hätönen lupautui heti konsertin juontajaksi, kun isä pyysi.

– Tiedän, miten huolestuttava Hyvän Arjen tilanne on ja miten tärkeää työtä yhdistys tekee. Jos kerran voin omalla ammattitaidollani auttaa, tietenkin teen sen, Alma Hätönen sanoo.

”En tunne katkeruutta sisareni kuolemasta”

Hyvä Arki ry:n ainut palkkaa saava työntekijä on toiminnanjohtaja Hannu Hätönen. Muut ovat vapaaehtoisia kuten oppilaitoksista tulleita työharjoittelijoita. Hätönen on suunnitellut eläkkeelle jäämistään jo kuusi vuotta, mutta nyt se lopulta toteutuu.

– Olen lähtenyt työelämään 16-vuotiaana. Nyt 71-vuotiaana tuntuu siltä, että pitäisi hengähtää. Toiminnanjohtajana teen pitkää päivää ja olen aina tavoitettavissa. Olen ainut palkattu työntekijä enkä voi jakaa vastuuta kenenkään kanssa, Hannu Hätönen sanoo.

Alma Hätönen on nähnyt vuosien varrella, miten paljon työ vie hänen isältään energiaa.

– Isän on jo korkea aika hellittää tahtia. Olen pitkään ollut hirveän huolissani hänestä. Toivon, että vanhempani voisivat nauttia leppoisista eläkepäivistä eikä heidän tarvitsisi stressata mistään, Alma Hätönen sanoo.

– Viime vuodet perheessämme eivät muutenkaan ole olleet helppoja. On ollut paljon huolta ja surua.

Kaksi vuotta sitten Alma Hätösen Eeva-sisko menehtyi 39-vuotiaana nopeasti edenneeseen paksusuolen syöpään. Se oli koko perheelle valtava isku.

– Eeva kysyi hänet leikanneelta kirurgilta, onko hän itse aiheuttanut sairautensa. Lääkärin mukaan ei ole, hänellä on vain ollut älyttömän huono tuuri. Hän sai syövän, joka on tyypillinen 60 vuotta täyttäneille ja jota ei ole alle nelikymppisillä, Hannu Hätönen sanoo.  

Jotkut ovat sanoneet, että Eevan kuolema oli epäreilu. Alma Hätösen mielestä se ei ollut epäreilu, sillä kenellekään ei ole luvattu pitkää elämää.

– Olen onnellinen siitä, että en tunne katkeruutta sisareni kuolemasta. Sen kanssa olisi varmasti paljon vaikeampi elää kuin pelkän surun kanssa. Joku määritteli, että suru kertoo rakkaudesta, jolla ei ole paikkaa, minne mennä. Se on minun tunteeni, Alma Hätönen sanoo.

– Suru kumpuaa ikävästä, kuten siitä että haluaisi välillä soittaa siskolle mutta ei voi enää tehdä sitä. Se on tavallaan kaunis tunne, vaikka hirveän kipeä. Siinä ei ole katkeruuden tai epäreiluuden kehikkoa ympärillä. Ikävän kanssa pystyy elämään.

Eeva ei halunnut, että me jäämme loukkuun suremaan.

Hannu Hätöselle tulee kyyneleet silmiin, kun hän muistelee hetkiä Eevan sairaalavuoteen äärellä.

– Eeva sanoi meille, että älkää itkekö minun takiani, sillä minä olen menossa kotiin. Hän oli huolissaan enemmänkin siitä, miten me pärjäämme, Hannu Hätönen sanoo.

Hän kokee Eevan kuoleman jälkeisen ajan kulkemisena surun sillalla. Välillä suru ottaa kiinni niin kovasti, ettei saa happea. Se pitää kiinni vähän aikaa ja sitten päästää kulkemaan eteenpäin. Pian se tarttuu uudelleen ja puristaa. Hiljalleen suru hellittää hieman ja jaksojen välit pitenevät. Välillä tuska voi ottaa yllättäen kiinni täysin voimin.

– Luin jostakin, että surun sillalla matkustaminen jatkuu koko elämän ajan. Tämän asian kanssa on tultava tutuksi ja kuljettava sen kanssa, Hannu Hätönen sanoo.

Hannu Hätönen sanoo pärjäävänsä välillä huonommin, välillä taas paremmin. Joka päivä kynttilä on pöydällä, mutta päivittäin hän ei itke. Sisko on Alma Hätösen ajatuksissa päivittäin ja suru on helpottanut niin, että vaikka aaltoja tulee, ei enää tsunamia.

– Eeva ei halunnut, että me jäämme loukkuun suremaan, Alma Hätönen sanoo.

Perheenjäsenen äkillinen kuolema oli valtava isku. Eeva-sisko on tyttären ja isän mielessä päivittäin.

Perheenjäsenen äkillinen kuolema oli valtava isku. Eeva-sisko on tyttären ja isän mielessä päivittäin.

Elämän ja kuoleman välissä on verho

Alma Hätönen koki Eeva-siskonsa läsnäolon voimakkaasti ensimmäisinä viikkoina tämän kuoleman jälkeen. Oli monia tapahtumia, joissa hän tunsi siskon läsnäolon.

– Olen kokenut, että elämän ja kuoleman välissä on verho. Se on auttanut minua surussani tosi paljon. Minusta tuntuu, että Eeva kuulee meitä vieläkin eikä hän ole hävinnyt mihinkään, Alma Hätönen sanoo.

– Saattohoito-osastollakin tapahtui ihmeellisiä asioita, ja minulle tuli niistä tunne, että vaikka verho avataan pian, ei ole mitään hätää. Eevalla saattoi olla jotakin sellaista tietoa, mitä meillä ei ole. Ehkä hänellä oli yhteys jonnekin.

Tapahtumien jälkeen soitin lapsilleni ja kerroin meneväni naimisiin. He ihmettelivät kovasti, että kenen kanssa.

Hannu Hätönen kertoo Eevan tulleen uskoon muutamaa vuotta ennen kuolemaansa.

Merkittävä tuki Hannu Hätöselle on hänen nykyinen vaimonsa Anne Hätönen, jonka kanssa yhteistä taivalta on takana 14 vuotta.

– Jos minulla ei olisi kuningatarta, en olisi jaksanut. Kun rupean vajoamaan, Anne tarttuu kiinni ja vie minut vaikka vesijumppaan, Hannu Hätönen sanoo.

Pariskunnan rakkaus syttyi Joensuun gospelfestivaaleilla salamannopeasti ja he kihlautuivat yhtä pian. Hannu Hätönen oli siinä vaiheessa jo elänyt yksin lähes kymmenen vuotta eikä etsinyt rinnalleen ketään.

– Annen ja minun kohtaamisessa tapahtui jotakin ihmeellistä. En ymmärrä sitä itsekään. Tapahtumien jälkeen soitin lapsilleni ja kerroin meneväni naimisiin. He ihmettelivät kovasti, että kenen kanssa, Hannu Hätönen sanoo.

Alma Hätönen sanoo Annen olevan parasta, mitä hänen isälleen on tapahtunut. Kihlausuutinen oli hänellekin tosi iso yllätys. Tyttären mielestä Anne tasapainottaa rauhallisuudellaan isän impulsiivisuutta.

Kun markka devalvoitiin, kaikki muuttui yhdessä yössä

Ennen Hyvän Arjen toiminnanjohtajan tehtäviä Hannu Hätösellä on takanaan menestyksen vuosia, jotka päättyivät 1990-luvun alussa. Hätöset asuivat silloin Joensuussa, jossa häntä kutsuttiin ”sateentekijäksi”, bisnesmieheksi, jolta onnistuu kaikki, mihin hän ryhtyy. Hän oli muun muassa mukana kaupungin suurimmassa lääkäriasemayrityksessä ja omisti keskustassa sijaitsevan hotellin.

– Yrityksissä oli kiinni paljon ulkomaista valuuttaluottoa. Kun markka devalvoitiin, kaikki päättyi yhdessä yössä. Sitä seurasivat vuodet, jolloin jopa vessapaperirullan vaihtaminen oli vaikeaa. Toimintakykyni hävisi niin täydellisesti, Hannu Hätönen sanoo.

Alma Hätönen oli silloin vain muutaman vuoden ikäinen eikä muista aikaa, jolloin perheellä oli varaa kaikkeen. Hänen mielestään ruoka-avun välittäminen apua tarvitseville Hyvässä Arjessa on todella arvokas elämäntehtävä.

– Isä ei olisi ikinä päätynyt Hyvään Arkeen, ellei hän ymmärtäisi, millaisia vaikeuksia ihmiset joutuvat elämässään käymään läpi. Hän osaa samastua heihin, jotka ovat menettäneet kaiken, koska hänellä itsellään on sama kokemus. Sen takia isä on niin hyvä työssään, Alma Hätönen sanoo.

Alma Hätönen opiskelee ja tekee töitä

Tv- ja radiojuontajana tunnettu Alma Hätönen aloitti tammikuussa opiskelemaan fysioterapeutiksi. Päämääränä on hankkia psykoterapeutin koulutus.

– Tiedän, että saavuttaakseni tavoitteeni minulla pitkä polku on edessä. Toivottavasti jaksan sen loppuun asti, Hätönen sanoo.

Opiskelun ohessa hän tekee parhaillaan Yleisradiolle Äänen himo -podcastia Jani Toivolan ja Paula Vesalan kanssa ja kesällä on edessä Yöpuolen tarinoita -podcast-sarjan uusien jaksojen tekeminen. Syksyllä hän aloittaa Radio Suomen uutena juontajana. Silloin yrittäjyys vaihtuu vakinaiseen työsuhteeseen.

– Syksyllä elämä ottaa uuden suunnan. Saan tehdä oman alani töitä ja samalla pystyn opiskelemaan. Tavoitteena on, että työ ja opiskelu kulkisivat rinnakkain tulevaisuudessakin.

Aiemmin Alma Hätönen on työskennellyt radiossa YleX:llä ja HitMix-kanavalla sekä televisiossa Nelosella. Yksi hänen ensimmäisistä kesätyöpaikoistaan oli toimia siivoojana Hyvä Arki ry:ssä.

Hannu Hätönen muistaa hyvin tyttärensä ensimmäisen radioesiintymisen, joka tapahtui muutaman vuoden ikäisenä. Alma Hätösen radioura alkoi Joensuussa paikallisradio Radio Rexissä, jossa isä oli toimittajana ja osakkaana. Alma-tytär pääsi siskonsa kanssa ääneen Hannu-sedän hiekkalaatikko -nimisessä lastenohjelmassa, joka lähetettiin sunnuntaiaamuisin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Konsertilla kerätään varoja ruoka-apua jakavalle Hyvälle Arjelle – Alma Hätönen: ”Olen nähnyt, miten avun saaminen vaikuttaa ihmisiin”

Hyvä elämä

Yksi Espoon suurimmista elintarvikeavun jakajista joutui talousvaikeuksiin, kun hyvinvointialue supisti avustussummiaan.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.