null Antero Vartia oli herkkä lapsi, joka ei halunnut tehdä epäreiluja asioita − Nyt häntä huolestuttaa maapallon tuho

Puita istuttamalla hiilijalanjälkeä kompensoivan Compensate-säätiön perustajaa Antero Vartiaa huolestuttaa maapallon, ei yksityisen elämän, katoavaisuus.

Puita istuttamalla hiilijalanjälkeä kompensoivan Compensate-säätiön perustajaa Antero Vartiaa huolestuttaa maapallon, ei yksityisen elämän, katoavaisuus.

Hyvä elämä

Antero Vartia oli herkkä lapsi, joka ei halunnut tehdä epäreiluja asioita − Nyt häntä huolestuttaa maapallon tuho

Antero Vartia kuvaa itseään realistiseksi idealistiksi. Hän uskoo yhdessä tekemiseen, muiden ihmisten kunnioittamiseen ja myötätuntoon.

Antero Vartia juo vihreää teetä St. George -hotellin baarissa. Compensate-säätiön perustajalla riittää tapaamisia. Haastatteluunkin Vartia saapui suoraan  tapaamisesta, mutta häntä ei tiivis aikataulu harmita.

– Arki on juuri nyt tasapainoilua kalenterin kanssa, mutta haluan silti kohdata ihmisiä. Ihmisten kohtaamiset ovat inspiroivia ja poikivat paljon mahdollisuuksia, niin paljon, että kaikkia ei pysty toteuttamaan.

Compensaten viime toukokuisen julkistamisen jälkeen säätiötä on pommitettu yhteydenotoilla. Samaan aikaan säätiö on kasvanut. Kolmen ryhmästä on kasvanut 13 ihmisen työpaikka. Ihmettelystä on siirrytty toimintaan.

– Kesän aikana olemme rakentaneet järjestelmää. Pian pääsemme julkistamaan yhteistyön useamman kotimaisen yrityksen kanssa. Compensate on myös leviämässä vauhdilla ulkomaille. Sitten, kun malli toimii suomalaisten yritysten kanssa, yritämme saada maailman isoimmat yritykset mukaan. Meidän täytyy kasvaa ja skaalautua.

Vartia painottaa, että oikeasti ilmastoa muuttavat toimenpiteet vaativat kovan työn lisäksi onnea ja oikeiden tahojen saamista mukaan.

Vartia saa kylmiä väreitä ilmastonmuutoksen vastaisen liikkeen keulahahmosta Greta Thunbergista.

– Hän on suurenmoinen. Ihailen häntä, kun kuuntelen hänen puhettaan tai mietin hänen aikaansaannoksiaan. Tuomalla nuoret yhteen hän luo toivoa paremmasta huomisesta.

Samaa Vartia itse tekee. Työ hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on juuri nyt niin kiihkeää, että vapaa-aika unohtuu. Innostuksen keskellä uupumista ei huomaa. Väsymistä hän ehkäisee meditoimalla.

– Meditoidessa saan hiljennettyä mieleni niin, että se ei koko ajan sinkoile huomisessa ja eilisessä vaan on läsnä hetkessä.

– Haaveilen myös ajan viettämisestä mökillä. Vanhojen puiden ympäröimänä aika pysähtyy.

Pyhiinvaelluksella Juhana Vartiaisen kanssa

Vuosi sitten Antero Vartia vaelsi kansanedustaja Juhana Vartiaisen kanssa pyhiinvaellusreitin Etelä-Ranskassa. Matkan varrella he kävivät paikallisissa kirkoissa.

– Kirkot ovat minulle luonteva paikka hiljentyä. En hae hiljentymiselle vartavasten pyhiä paikkoja vaan haluan, että se on mahdollista kaikkialla. Luonnossa vaeltaminen on itsessään henkinen ja samalla vahvasti meditatiivinen kokemus.

Vaellus kohti Santiago de Compostelaa ei ollut Vartiaiselle erityisen uskonnollinen eikä sitä oikeastaan ollut myöskään rippileiri, joka kuitenkin muutti 15-vuotiaan pojan elämän. Helsingin Pakilan seurakunnan leiri osoitti Vartialle yhteisöllisyyden voiman.

– Leirille saapui joukko keskinäisen hierarkian rakentaneita nuoria. Kun samat tyypit tulivat leiriltä ulos, käyttäytyminen oli muuttunut myötätuntoiseksi.

Muutos tapahtui nuorten välisissä suhteissa ja sen sai aikaan yhdessä oleminen. Leirin jälkeen porukoiden ulkopuoliseksi itsensä tuntenut Vartia oli tervetullut lähes kaikkialle.

– Itsetunto kasvoi humisten, kun ystäviä oli ympärillä entistä enemmän.

Islantilainen äiti evästi ennakoluulottomuudella

Antero Vartia oli herkkä lapsi. Hän ei halunnut tehdä epäreiluja asioita, koska sellaisesta tuli paha olo. Pojan oikeudentuntoa oli kasvattanut isän ja äidin rakkaus.

– Nuorena jotkut asiat tuntuivat herkkyyden takia raskailta, mutta nyt ajattelen, että herkkyys on suuri voimavara. Olen edelleen herkkä, mutta enää se ei näy samalla tavalla.

Vartialla herkkyyteen yhdistyy energisyys ja toimeen tarttuminen. Rippileirin yhteisöllisyyden kokemukseen perustuu myös Compensate-säätiön kehittäminen.

– Jokaista tarvitaan. Kaikessa tekemisessä olennaista on muiden kunnioittaminen ja yhdessä tekeminen. Taivaanrantaa maalaava idealisti ei pääse mihinkään ilman insinööriä, joka pilkkoo unelmat palasiksi ja ryhtyy konkretisoimaan niitä.

Vartiaa huolestuttaa se, että eri tavalla ajattelevat ihmiset näyttävät toimivan yhä huonommin yhdessä.

– Kannattaisi välttää konflikteja ja keskittyä hyvään. Myötätunto on parempi keino viedä asioita eteenpäin kuin kovistelu.

Hankkeiden läpiviemisessä ei voi aliarvioida intohimoa.

– Hommien pitää tuntua omilta. Kivat jutut houkuttelevat tekemään, ja tekemällä oppii paremmaksi.

Vartian ennakkoluulottomuus uusia haasteita kohtaan on osittain islantilaisen äidin perintöä.

– Islantilaisilla on kyky tarttua toimeen. Se näyttäytyy kulttuurin kuten elokuvien ja musiikin saralla sekä jalkapallossa. Keskellä Atlanttia elävä pieni kansa kukoistaa.

Farkkukauppiaiden poika kasvoi yrittäjyyteen

Yrittämisen Antero Vartia aloitti jo nuorena auttaessaan farkkukauppiaina toimineita vanhempiaan Helsingin City-käytävän Levi’s Storessa.

Seuraavaksi hän kauppasi matkamuistoja, kahvia ja jäätelöä Kauppatorin ja Esplandin kioskeissa kesälomien aikana.

Kasvatettuaan verkostoa Helsingin yökerhoissa idealistinen realisti perusti kahdeksan vuotta sitten isänsä kanssa Mattolaituri-samppanjabaarin Kaivopuiston rantaan.

Kauppa kävi aurinkoisina kesinä niin hyvin, että neljä vuotta myöhemmin kaupungilla alkoi kulkea huhu Vartian ja näyttelijä Jasper Pääkkösen saunahankkeesta.

Pääkkösen ja Vartian kaveruudessa yhdistyy luonnonsuojelu ja halu kehitellä suuruudenhulluja hankkeita.

– En olisi uskaltanut perustaa säätiötä ilman Löylyn kaltaista mahdottomalta tuntunutta urakkaa.

Tämän hetken ongelmat ovat täysin ratkaistavissa verrattuna niihin ongelmiin, joita on jo selätetty.

Vartia on Compensaten kanssa Löylyn kaltaisessa oppimistilanteessa.

– Emme tiedä, miten pääsemme perille, mutta olemme matkalla ja etsimme reitin perille.

Vartian päätös lähteä mukaan politiikkaan syntyi Kuolan niemimaalla Osmo Soininvaaran Vihreä politiikka -kirjaa lukiessa. Jasper Pääkkösen kanssa tehdyn kalareissun jälkeen hän otti yhteyttä puolueeseen.

– Soininvaaraa voisin kutsua idoliksi. Olen ihmetellyt, mistä yksi ihminen on voinut ammentaa niin paljon tietoa ja ymmärrystä ja kirjoittaa ne lukijoille ymmärrettäviksi.

Vartia ehti istua yhden kauden eduskunnassa, kunnes Compensate-säätiö alkoi tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Vallan keskiössä hän sanoo oppineensa historiallisen perspektiivin merkitystä.

– Tämän hetken ongelmat ovat täysin ratkaistavissa verrattuna niihin ongelmiin, joita on jo selätetty.

Vartia sanoo elävänsä yhä useammin kaikki hyvin -tunnelmassa.

– Näkökulmaa vaihtamalla maailma näyttää erilaiselta. Olen huomannut iloisen ja lempeän tarkastelun tuovan minulle hyvinvointia.

Antero Vartia yrittää elää hetkessä.

Antero Vartia yrittää elää hetkessä.

Jumala ja olemassaolo ovat ihmeellisiä asioita

Kirkosta Antero Vartia erosi monen muun mukana kansanedustaja Päivi Räsäsen homokommenttien protestina vuonna 2013, mutta liittyi takaisin muistettuaan, kuinka paljon kirkko antoi hänelle rippikoulun aikaan.

– Hengellisyys ja usko ovat luonteva osa ihmistä. Olen pitänyt etäisyyttä kirkkoon, koska sillä on pitkä historia vallankäytön välineenä. Kirkko on kuitenkin hienosti uudistunut, ja rakkaus, välittäminen ja huolenpito ovat nousseet syyllistämisen ja pelon kautta hallitsemisen yläpuolelle.

Pyhäinpäivänä Vartiaa ei vaivaa huoli elämän katoavaisuudesta.

– Ehkä elämän katoavaisuudesta huolehtiminen liittyy mutkien kautta kuolemanpelkoon tai pelkoon siitä, olenko osa yhteisöä ja mitä minusta oikein ajatellaan.

Vartia sanoo, että on etuoikeus olla olemassa ja kokea elämä.

– Ei kannata ajatella menettämistä vaan keskittyä olemaan läsnä jokaisessa hetkessä. Enhän voi koskaan olla missään muussa hetkessä kuin tässä. Jos elää aina tulevaisuudessa, se ei saavu koskaan.

Jumalaa ja olemassaoloa Vartia kuvaa ihmeellisiksi asioiksi.

– Se, ettemme osaa selittää jotain asiaa, ei tarkoita, ettei se asia voi olla olemassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.