null Turkissa tehtiin arkeologinen löytö – löytyivätkö kirkon alta joulupukin luut?

Pyhän Nikolaoksen patsas sijaitsee Turkin Demressä.

Pyhän Nikolaoksen patsas sijaitsee Turkin Demressä.

Ajankohtaista

Turkissa tehtiin arkeologinen löytö – löytyivätkö kirkon alta joulupukin luut?

Pyhälle Nikolaokselle omistetun kirkon alta löytyi koskematon hauta, joka saattaa sisältää Nikolaoksen luut.

Turkkilaiset arkeologit uskovat löytäneensä pyhän Nikolaoksen maalliset jäännökset Demren kaupungista Turkin länsirannikolla. Pyhälle Nikolaokselle omistetun kirkon alta löytyi koskematon hauta, joka hyvinkin saattaa sisältää sen, mitä 1700 vuotta sitten eläneestä Nikolaoksesta on jäänyt. Asiasta uutisoi BBC.

Nykyisen Demren alueella sijainneen Myran piispana 300-luvulla vaikuttanut Nikolaos ei ollut kuka tahansa kirkonmies. Hän oli alkuperäinen Santa Claus, josta joulupukin legenda sai alkunsa. Perinteinen joulupukin asu muistuttaa piispankaapua. Hiippalakki on tietenkin hiippa, piispan päähine.

Tähän saakka on uskottu, että Nikolaoksen luut olisi haudattu Bariin, eteläitalialaiseen satamakaupunkiin, jonne ne – näkökulmasta riippuen – pelastettiin tai ryöstettiin Turkista vuonna 1087. Nyt arkeologit uskovat, että Bariin olisi aikanaan rahdattu jonkun toisen kirkonmiehen luut.

Tunnetuin pyhään Nikolaokseen liittyvä legenda kertoo, kuinka hän pelasti erään köyhtyneen leskimiehen pinteestä. Epätoivoinen mies oli päättänyt myydä esikoistyttärensä porttolaan saadakseen kaksi nuorempaa kunniallisiin naimisiin. Piispa Nikolaos oli kuitenkin saanut vihiä miehen suunnitelmasta ja pudotti hänelle yön pimeydessä rahapussin, jotta mies pystyisi maksamaan kolmen tyttärensä myötäjäiset. Tämän legendan perusteella joulupukki jossakin päin maailmaa edelleen pudottaa lahjat yöllä savupiipusta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Arkeologit löysivät alkuperäisen "Joulupukin" luunkappaleen

Ajankohtaista

Oxfordin ja Turun yliopistojen tutkijoiden käsissä ollut luunpala on samalta ajalta kuin Joulupukin esikuvana tunnettu Myran piispa.